La Vanguardia (Català)

Cauen diversos grups d’assaltants molt violents

Els detinguts estaven relacionat­s entre si, tot i que actuaven per separat, i van cometre almenys quatre assalts a cops en domicilis

- MAYKA NAVARRO

No van triar les víctimes a l’atzar. Sabien que mare i fill eren propietari­s de diversos locals, que tenien llogats, i d’un solar per estacionar­hi autocarava­nes. Alguns pagaments els rebien al comptat, en sobres amb diners que guardaven a casa, a les Franqueses del Vallès. A l’habitatge familiar, aïllat al mig d’un gran terreny, només s’hi arribava si se sabia que existia. Eren mitjans de juliol. Mare i fill feinejaven al jardí quan tres homes armats i amb la cara tapada amb passamunta­nyes es van colar a l’interior. Les víctimes van ser apallissad­es salvatgeme­nt, fins i tot abans que els assaltants els preguntess­in sobre les joies i els diners. Va ser el primer assalt violent d’una sèrie de robatoris en domicilis que els últims sis mesos han centrat molta de la feina de la unitat central d’atracament­s (UCA) dels Mossos d’Esquadra de la divisió d’investigac­ió criminal (DIC). A partir de la identifica­ció de vehicles, escoltes telefòniqu­es, complicats seguiments i relacionan­t uns casos amb uns altres, els policies van detenir i van posar en disposició judicial onze delinqüent­s que actuaven amb una violència desmesurad­a i que van enviar diverses de les seves víctimes a l’hospital. Nou continuen a la presó.

Els assaltants es van emportar més de 8.000 euros en sobres, joies, mòbils i el cotxe del fill en el primer robatori. L’UCA se’n va fer càrrec davant l’evidència que havia estat un atracament preparat en què havien disposat d’informació prèvia.

A partir de les càmeres de seguretat

Nou dels arrestats van entrar a la presó després de mig any d’una investigac­ió molt complicada dels Mossos

dels voltants, desenes d’hores de visionamen­t, els Mossos van trobar les imatges en què els atracadors abandonave­n el cotxe robat i fugien en el vehicle en què havien arribat. La sort va fer costat als policies. El vehicle constava als arxius de la DIC, un forat sense fons que els investigad­ors omplen incessantm­ent amb tota mena de dades i que permet, com en aquest cas, posar nom a un sospitós a partir d’una matrícula. Se’n diu intel·ligència en la lluita contra el crim organitzat. Aquestes dades s’obtenen en seguiments, en identifica­cions, i s’han convertit en vitals en les investigac­ions més complexes.

A partir d’aquell primer delinqüent que els Mossos van començar a seguir es va saber que havia participat en un altre assalt violent, un mes després, en una casa d’una urbanitzac­ió de Lliçà de Vall. Aleshores l’home feia funcions de vigilància exterior. Després els policies van saber que va facilitar les dades de les víctimes, un matrimoni d’edat avançada amb propietats i que feia poc que havia venut un terreny. L’assalt el van executar un grup de quatre homes que es van repartir les funcions.

Un es va quedar a l’exterior, al volant d’un dels dos cotxes utilitzats. Malgrat que era un migdia de juliol, van accedir a la casa esbotzant la porta a cops. A la dona la van sorprendre a la primera planta. La van fer caure a cops i la van lligar de mans amb cinta americana mentre li insistien que revelés l’amagatall dels diners. Dos es van quedar amb ella mentre un tercer va baixar al pàrquing a buscar el seu home. Van forcejar i l’home va rebre diversos cops. El soroll va alertar els veïns, que van anar a la finca. Els assaltants van acabar fugint, quatre amb els dos cotxes, mentre que el cinquè, que s’havia quedat enrere al pàrquing amb l’home, es va intentar escapar saltant per les teulades veïnes fins que va caure a terra, es va trencar diversos ossos i va ser detingut.

Els investigad­ors van reordenar les peces. Tenien dos assalts molt violents i un delinqüent relacionat amb els dos casos, perpetrats per grups diferents.

Havien de continuar escoltant les converses del seu primer sospitós. Un dia va contactar amb un paio

En els primers assalts, a les Franqueses i Lliçà, van agredir sense compassió víctimes d’edat avançada

que, quan va ser identifica­t, van saber que acabava d’arribar del Brasil, on s’havia especialit­zat en els assalts violents. Parlaven en clau. Compartien informació d’una nova víctima. En les converses telefòniqu­es el sospitós semblava que mirava de desfer-se d’una col·lecció de perfums. L’assalt s’havia perpetrat en un domicili de Reus, a la casa d’un empresari que van esperar a l’entrada.

El van assaltar amb gran violència. L’home va forcejar, i fins i tot va aixecar un moment el passamunta­nyes d’un dels lladres. El van apallissar fins que el van deixar inconscien­t. Es van emportar més de 35.000 euros en joies, diners i una col·lecció de perfums exclusius.

Els investigad­ors sabien que els assaltants tardarien a desfer-se del material. Van sol·licitar autoritzac­ió al jutjat número 1 de Granollers per fer les entrades i les detencions. Però faltava un serrell: l’arrest de dos lladres més a qui el primer dels sospitosos que els Mossos escoltaven per telèfon havia encarregat assaltar un traficant de marihuana al seu amagatall de Bigues i Riells. “Em ven dues samarretes del Betis”, els va dir en clau. Dos quilos d’herba.

 ?? MOSSOS D'ESQUADRA ?? Un mosso trasllada un dels assaltants detinguts
MOSSOS D'ESQUADRA Un mosso trasllada un dels assaltants detinguts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain