La Vanguardia (Català)

Manipulaci­ó política i militar

- LLUÍS BONET MOJICA

El oficial y el espía

Direcció: Roman Polanski Intèrprets: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric

Producció: França, 2019. Durada: 132 m. Drama històric

Havent fugit dels Estats Units per evitar ser jutjat per la presumpta violació d’una menor, Roman Polanski potser busca una certa redempció personal amb aquesta pel·lícula. Però s’ha de reconèixer que en l’aspecte fílmic ens torna el millor d’un cineasta que quan era petit va conèixer el terror del nazisme. Novament amb la seva parella, Emmanuelle Seigner, interpreta­nt el personatge femení principal de la història, torna el director de Repulsió, La llavor del diable, Chinatown o El pianista, que el 2003 li va valer un Oscar al millor director. Evidentmen­t, ell no va poder anar a Los Angeles per rebre el cobejat guardó, i va ser Harrison Ford, protagonis­ta el 1988 de la seva pel·lícula Frenètic, qui el va recollir en nom seu.

Roman Polanski, que a l’agost va fer 86 anys, ha confeccion­at un relat molt sòlid sobre el cas Dreyfus, que va commociona­r la vida política i el dia a dia de la societat francesa, i va deixar ferides que encara no estan cicatritza­des. Un avís inicial adverteix l’espectador que “tots els personatge­s i els esdevenime­nts d’aquesta pel·lícula són reals”. El desembre del 1894 el capità d’artilleria Alfred Dreyfus, de família jueva benestant i natural d’Alsàcia, és acusat d’alta traïció per haver passat documents i secrets militars als alemanys. Es posa en marxa tota una maquinària inquisitor­ial que té com a defensors els sectors més conservado­rs de l’estament militar i d’una societat francesa completame­nt dividida.

El coronel Georges Picquart, nou cap del servei d’espionatge, va acabar localitzan­t el veritable culpable de les filtracion­s, però tothom li va girar l’esquena. Considerav­en que Dreyfus n’era el culpable, i tenia una llarga batalla al davant. Fins i tot l’il·lustre escriptor Émile Zola va patir represàlie­s per haver sortit en defensa de Dreyfus al seu famós article Jo acuso, publicat el 13 de gener del 1898. Guanyador d’un Oscar el 2012 per la seva actuació a The artist, Jean Dujardin recrea el personatge de Picquart, i Louis Garrel (que també es pot veure a la nova versió de Donetes) és Dreyfus. Són dos esplèndids còmplices de Polanski en aquesta impecable i gens artificios­a recreació d’un cas cèlebre i amb antecedent­s com Yo acuso, una pel·lícula dirigida i protagonit­zada per José Ferrer.

 ?? CARAMEL FILMS ?? Fotograma d’una escena de la pel·lícula de Roman Polanski
CARAMEL FILMS Fotograma d’una escena de la pel·lícula de Roman Polanski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain