La Vanguardia (Català)

Admirable gosadia visual

- Ll. Bonet Mojica

Fortuna

Direcció: Germinal Roaux Intèrprets: Kidist Siyum, Bruno Ganz, Stéphane Bissot, Patrick d’Assumçao

Producció: : Suïssa, 2018. Durada: 106 minuts. Drama.

Cal reconèixer l’extraordin­ària gosadia creativa del fotògraf i cineasta suís Germinal Roaux en el seu segon llargmetra­tge, doblement premiat al Festival de Cinema de Berlín i en què llança una demolidora mirada cap al tema de la terrible crisi migratòria. Una jove etíop de 14 anys, la Fortuna del títol, és acollida en un monestir catòlic ubicat als Alps suïssos. Allà s’enamora d’un jove africà, fet que alterarà la mística quotidiani­tat dels monjos i començarà una certa confrontac­ió.

“Retoca el real amb el real”, va afirmar el llegendari director francès Robert Bresson.

La seva influència es percep en aquesta singular peça cinematogr­àfica que és Fortuna, sense oblidar que també es percep el llunyà eco del realitzado­r nord-americà Robert J. Flaherty, autor el 1922 de l’emblemàtic documental Nanuk, el esquimal. Roaux ha filmat en blanc i negre perquè creu que “l’espectador s’involucra d’una manera molt diferent quan una pel·lícula està en blanc i negre”. I afegeix: “La meva preocupaci­ó és fer de l’espectador un actor, donar-li un paper i fer-lo pensar sobre les preguntes essencials de la nostra condició humana”.

Durant tota la pel·lícula, Germinal Roaux desenvolup­a un meravellós joc d’imatges en què transiten de manera molt convincent la jove protagonis­ta i el multipremi­at actor suís Bruno Ganz, mort al febrer. Ganz deixa una filmografi­a que superava el centenar de títols. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain