La Vanguardia (Català)

L’heroi americà

- JORDI BATLLE CAMINAL

Richard Jewell

Direcció: Clint Eastwood Intèrprets: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm

Producció: EUA, 2019. Durada: 131 minuts. Drama.

La carrera de Clint Eastwood com a director, iniciada el 1971 i habitada per excel·lents westerns, thrillers, films d’aventures i melodrames en els seus primers trenta anys, va prendre un gir després de la seva obra mestra Million dollar baby. Des de llavors s’ha dirigit només dues vegades (Gran Torino i la recent Mula, estrenada fa menys d’un any), i ha dedicat la resta dels seus treballs gairebé exclusivam­ent al revisionis­me historicos­ocial, ja sigui evocant grans fets (el seu díptic bèl·lic sobre Iwo Jima), una formació de pop-rock (Jersey Boys), figures assenyalad­es (J. Edgar Hoover, Nelson Mandela) o petits successos protagonit­zats per herois entrenats (El franctirad­or, 15.17 Tren a París) o un heroi casual (Sully).

A aquesta última modalitat s’hi afegeix la seva última pel·lícula. El seu protagonis­ta, el titular Richard Jewell, és un tipus peculiar, introverti­t i una mica forrestgum­pià, obsessiona­t amb la justícia i l’aplicació de les lleis. La seva meta és arribar a policia, però el 1996 encara és un guàrdia de seguretat als Jocs Olímpics d’Atlanta. En una de les celebracio­ns va tenir lloc un atemptat terrorista, que va provocar una mort i molts ferits, que haurien pogut ser més si Jewell no hagués detectat la motxilla amb els explosius i hagués desallotja­t urgentment la zona. La glòria de l’heroi nacional va durar poc: l’FBI va entendre que Jewell entrava en “el perfil de sospitós” i el va anar a buscar. La depredador­a premsa s’hi va sumar inevitable­ment. Va passar un calvari llarg, molt llarg.

Com és habitual, Eastwood narra aquesta història amb la seva proverbial força tranquil·la, amb elegància, claredat expositiva i serenitat fins i tot en el seu moment de tensió i suspens (l’atemptat). Hi introdueix humor i ironia (sobretot en les relacions del protagonis­ta amb el seu advocat) i proposa una reflexió molt actual i pertinent sobre la facilitat amb què avui es pot tacar la dignitat i rectitud d’una persona. Esplèndide­s composicio­ns de Paul Walter Hauser (Jewell), Sam Rockwell (l’advocat) i la sempre enormíssim­a Kathy Bates (la mare de l’heroi).

 ?? CLAIRE FOLGER / AP ?? Kathy Bates i Paul Walter Hauser
CLAIRE FOLGER / AP Kathy Bates i Paul Walter Hauser

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain