La Vanguardia (Català)

Klopp, tècnic de moda

- Santi Nolla

Jürgen Klopp cada vegada és més prop d’un somni. El Liverpool no guanya la Lliga anglesa (ara Premier League) des del 1990. Va conquerir l’última Champions de manera brillant, però va quedar segon a la Premier, superat pel City de Guardiola. Avui, però, el seu equip li treu 14 punts al club de Manchester, amb un partit menys. A Anglaterra sempre s’ha valorat més la Lliga que la Copa d’Europa. El tècnic alemany, de 52 anys, anomenat The Normal One, és un gegant físic (fa 1,92) motivador i tàctic. Avui dia és l’entrenador de moda i l’indiscutib­le autor d’un club admirat.

Com juga el Liverpool? Als equips de Klopp no se’ls pot encasellar en els termes ja antiquats de tècnics o físics; ofensius o defensius; tiqui-taca o múscul; resultadis­ta o romàntic. Tot això ja està superat en el futbol d’avui. El Liverpool és defensiu i ofensiu; és tècnic i físic; juga al tiqui-taca o a l’intercanvi; és directe i guanya la possessió. Klopp utilitza diversos sistemes dins d’un sol partit. Avança la línia de defensa, pressiona al mig i té tres punyals al davant (Salah, Firmino i Mané) que competeixe­n per ser el millor trident del món. El que no perd mai l’equip de Klopp és la intensitat. És un bloc compromès, amb futboliste­s que s’ajuden, amb alta motivació, sabedors del que han de fer sense formar part d’un clixé rígid, sinó que desenvolup­en el seu talent pel bé del col·lectiu. És, sobretot, un equip intens i ràpid. Com ho va ser el Borussia Dortmund que va competir amb el totpoderós Bayern. El Liverpool

juga a imatge i semblança de Klopp, que va ser fitxat gràcies a l’anàlisi de dades, una de les armes secretes del club d’Anfield.

Ian Graham, doctor en Física Teòrica per la Universita­t de Cambridge, és el director d’anàlisi de l’equip anglès, en què també treballa un excampió d’escacs juvenils amb postgrau en Matemàtiqu­es; un astrofísic, i un doctor en Física d’altes energies a Harvard. Graham va construir la seva pròpia base de dades per revisar el progrés de més de 100.000 jugadors a tot el món, segons va publicar The New York Times. I a més va ser el responsabl­e de fitxar Klopp després d’analitzar els partits del Borussia Dortmund que va quedar setè a la Bundesliga en l’última temporada de Klopp, tot i que segons les dades de Graham hauria d’haver acabat en segona posició.

El departamen­t d’anàlisi és el que fitxa fonamental­ment els jugadors i el que la va encertar contractan­t el tècnic de moda avui dia en el futbol mundial. Klopp és un geni que treballa ben acompanyat.

El crac del Liverpool destaca perquè aplica una varietat de sistemes i per l’anàlisi de dades, per la qual va ser fitxat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain