La Vanguardia (Català)

L’economia creix per sota del 2% per primera vegada en cinc anys

L’INE confirma la desacceler­ació de l’activitat i l’ocupació en el tercer trimestre

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

DEMANDA INTERNA Millora el consum i la inversió mentre es manté l’avenç de la despesa pública

COMERÇ EXTERIOR Les exportacio­ns només aporten una dècima al creixement de l’1,9% aquest estiu

Entre juliol i setembre el PIB va créixer a un ritme interanual de l’1,9%, segons l’última actualitza­ció de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). L’economia no avançava per sota del llindar del 2% des de mitjans del 2014 i reflecteix un gradual alentiment: a començamen­ts d’any, l’activitat creixia al 2,2%, quan a l’inici del 2018 ho feia al 2,8%. En cas de concloure l’any amb aquest nivell de creixement, no es compliria la previsió del Govern i del Banc d’Espanya, situada precisamen­t en el 2%. La revisió de l’INE suposa rebaixar en una dècima la seva estimació del tercer trimestre, publicada a finals d’octubre.

El que no pateix retocs és l’evolució respecte al trimestre anterior, amb un augment del 0,4%. Es manté així el mateix ritme registrat des d’abril a juny, lleugerame­nt inferior al de l’inici de l’any.

La desacceler­ació que està experiment­ant l’economia es fa palesa també en la creació d’ocupació, com ja han advertit organismes i analistes. Segons els últims càlculs de l’INE, en el tercer trimestre de l’any hi havia l’equivalent a 332.000 llocs de treball a temps complet més que un any abans. D’aquesta forma, l’ocupació va créixer un 1,8% i, igual com passa amb el PIB, marca la pitjor dada en cinc anys. La reducció del nivell d’atur va perdent força encara que, com remarcava recentment l’organisme supervisor, l’economia espanyola és capaç en l’actualitat de crear ocupació mentre creixi per sobre de l’1%.

L’augment de l’activitat es basa en un repunt de la demanda nacional (sis dècimes per sobre del registre del trimestre anterior), que aporta 1,8 punts davant la dècima de la demanda externa. La pèrdua de pes del comerç exterior en la seva contribuci­ó al

creixement té a veure amb un increment de les importacio­ns (3,1%) superior a les exportacio­ns (3%), en un període condiciona­t per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

Alhora, guanya força el consum de les llars, que creix al ritme més alt de l’últim any (1,4%). El repunt de la despesa de les famílies es veu avalat pel sostingut increment de les rendes salarials, que encadenen més d’un any avançant per sobre del 4% i la remuneraci­ó mitjana per assalariat creix un 2,2%, en un entorn de baixa inflació (veure requadre). Mentrestan­t, en termes desestacio­nalitzats, la taxa d’estalvi sobre la renda disponible cau al 6,4%, davant el 7,8% de la primavera.

Després d’encadenar pràcticame­nt sis anys de creixement del PIB, en el tercer trimestre d’aquest any millora la inversió de les empreses i llars, sobretot gràcies a l’avanç del desemborsa­ment en maquinària i béns d’equipament. A més, en un any marcat per la celebració de comicis electorals, la despesa pública encadena augments per sobre del 2%.

Per sectors, els serveis creixen encara que de manera més suau que en períodes anteriors (amb una taxa interanual del 2,2%) i la indústria presenta la millor dada dels últims trimestres, ja que continua en terreny positiu (1,2%). En canvi, la construcci­ó ofereix un increment més modest, entorn de la meitat del que havia crescut en la primera meitat de l’any i en el 2018, en línia amb l’alentiment de la inversió en habitatge, que ha passat de créixer al 7% a mitjans del 2018 al 0,9% d’aquest estiu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain