La Vanguardia (Català)

Fake News 2020

- Josep Maria Ganyet

Instagram vol que confiem en el que veiem. L’empresa reconeix que la creixent informació falsa en format audiovisua­l representa un greu problema per al seu model de negoci i per a la indústria de la informació en general. Instagram treballa als EUA amb organitzac­ions de verificaci­ó de fets que revisen, identifiqu­en i marquen el contingut audiovisua­l fals que circula per la popular xarxa social.

Quan un contingut és marcat, els usuaris hi veuen al seu lloc un missatge que els indica que allò que volen veure és fals, amb una explicació del perquè i amb el detall de les organitzac­ions verificado­res que l’han marcada com a falsa. L’usuari té l’opció de veure el contingut original però sempre després d’haver estat advertit de la seva condició de falsedat. Instagram expandeix ara aquest model a tot el món, on col·laborarà amb empreses verificado­res de fets locals.

Ha assumit Instagram finalment la responsabi­litat que comporta tenir un gran poder? Ha envaït l’ètica de sobte els seus algoritmes? És tal l’impacte de la informació falsa que ja els surt al seu compte de resultats? Probableme­nt una mica de cada i amb tota seguretat perquè el 2020 és any d’eleccions presidenci­als als EUA; ni Facebook (propietàri­a d’Instagram) ni la democràcia nord-americana no poden permetre’s cap altre Cambridge Analytica.

A Instagram hi trobem comptes de polítics, partits, lobbies i organitzac­ions als quals hi hem d’afegir els incomptabl­es comptes a favor d’una opció o altra d’individus, anònims, trolls, fakes i bots que difonen continguts polítics, mems, informació, desinforma­ció i directamen­t informació falsa. Instagram és conscient de l’impacte que pot tenir en el resultat de les presidenci­als, especialme­nt en estats clau. Li va passar a Facebook a les presidenci­als del 2016, on va influir en la desmobilit­zació de l’electorat jove, tradiciona­lment progressis­ta.

Però aquestes eleccions presidenci­als prometen ser molt diferents. Amb el gruix de la Generació Z –els nascuts a finals dels 1990 i principis dels 2000– votant per primer cop, i amb temes com el control d’armes, l’emergència climàtica o la lluita contra la desigualta­t damunt la taula, el vot es pot decantar cap a opcions més progressis­tes si el jovent es mobilitza (o no es desmobilit­za).

D’acord amb una enquesta realitzada per Business Insider al gener d’aquest any als Estats Units, el 59% d’aquests joves s’informen del que passa al món per les xarxes socials, amb Instagram com a primera opció, seguida de YouTube, Snapchat, Facebook i Twitter. Si pertanys a la Generació Z ho trobaràs normal, si en canvi us costa de creure, podeu continuar penjant fotos de menjar i de viatges a Instagram com heu fet fins ara, ignorant que és la gran xarxa d’informació global que és, la font d’informació dels vostres fills.

Instagram és la gran xarxa global d’informació global i no ho sabem

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain