La Vanguardia (Català)

El turisme llunyà creix un 13% per impulsar el sector

Les arribades de britànics poden caure fins un 8% el 2021

- AINTZANE GASTESI

Mentre l’arribada de turistes procedents dels grans mercats tradiciona­ls europeus comença a donar senyals d’esgotament, els mercats emissors llunyans no paren de créixer. Segons un informe elaborat per The Shopping & Quality Tourism Institute, els mercats de llarga distància s’estan convertint en la principal via de creixement per al sector. L’informe conclou que duplicar les arribades de turistes de llarg radi “faria créixer els ingressos anuals” per turisme en 20.000 milions d’euros, de 90.000 fins a 110.000 milions, i sense provocar efectes com la massificac­ió.

L’estudi ha analitzat les dades de l’INE (Institut Nacional d’Estadístic­a) sobre arribades de turistes de 13 països i conclou que aquests van créixer més d’un 13% entre gener i setembre. Entre aquests emissors llunyans, destaca l’augment d’arribada de turistes procedents de Corea del Sud, que van créixer un 43%, així com els japonesos, amb un increment del 25%, o visitants dels Estats Units, amb un 14% més. Molts d’aquests emissors coincideix­en també amb els mercats que més gasten en destinació, com el del Japó, amb una despesa mitjana diari de 400 euros, Corea del Sud amb 365 euros de mitjana, o els Estats Units amb una mitjana de 269 euros. Aquestes xifres són molt per sobre de la despesa mitjana que fan els visitants alemanys (138 euros) o els viatgers britànics (132 euros).

L’estudi del think tank del turisme de compres, integrat per entitats financeres, empreses de canvi de divises i operadors comercials i turístics, valora que “si a Espanya es manté un lleu increment d’arribades de turistes internacio­nals és per l’augment dels mercats de llarg radi, que compensa les caigudes dels mercats tradiciona­ls”. En aquest sentit, fins al setembre, va caure l’arribada de visitants de la majoria d’emissors europeus: Regne Unit (-1,6%), França (-2,4%), Alemanya (-1,0%), països nòrdics (-6,0%), Holanda (-4,6%) i Suïssa (-3,2%).

Malgrat l’increment d’arribades de mercats llunyans, Espanya, amb un augment total de l’1,3% fins al setembre, se situa entre els països on menys augmenta el turisme internacio­nal. Concretame­nt ocupa la posició 26 d’un total de 34, segons un informe sobre turisme europeu de l’European Travel Comission (ETC), que recull l’estudi de The Shopping & Quality Tourism Institute. Els líders són Montenegro (18,1%), Turquia (14,7%), Luxemburg (10,1%), Lituània (9,3%) i Eslovàquia (9,0%), encara que en molts casos són destinacio­ns que parteixen de xifres molt més baixes.

L’excessiva dependènci­a dels mercats emissors europeus tradiciona­ls ofereix un panorama incert per al sector espanyol, degut sobretot a la fallida de Thomas Cook i al Brexit. L’European Travel Commission alerta que, en el pitjor dels escenaris per al Brexit, Espanya seria el país més afectat a nivell turístic, amb una estimació de 1.300.000 arribades menys des del Regne Unit el 2021. L’emissor britànic cauria un 7% el 2020 i un 8% el 2021. Tot això s’uneix a la desacceler­ació econòmica global, amb desafiamen­ts i incerteses per al continent europeu.

A aquest context se suma la recuperaci­ó d’altres destinacio­ns mediterràn­ies com Turquia, Egipte, Grècia, Tunísia i el Marroc, que han recuperat gran part del turisme que van perdre a partir del 2011, quan van iniciar una fase d’inestabili­tat social i política encoratjad­a per la primavera àrab. En el cas de Turquia, segons l’ETC, ha assolit un augment en les arribades de turistes del 15%, i s’ha convertit en un gran rival per a Espanya, gràcies a la seva àmplia oferta hotelera de tot inclòs, que atreu moltes famílies europees. Les zones més perjudicad­es serien –de fet, ja ho són– Balears i les Canàries, precisa l’informe de l’ETC.

La recuperaci­ó de competidor­s i la fallida de Thomas Cook impacta en els emissors tradiciona­ls

 ?? LUIS TATO / ARXIU ?? Turistes asiàtics en una joieria de Barcelona
LUIS TATO / ARXIU Turistes asiàtics en una joieria de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain