La Vanguardia (Català)

La DO Cava frena l’expansió del cultiu els propers tres anys

- RAMON FRANCÀS

El Ministeri d’Agricultur­a va publicar dissabte en el BOE una resolució que congela la plantació de noves vinyes en la denominaci­ó d’origen Cava en els propers tres anys, a petició del Consell Regulador. La congelació pretén absorbir els excedents de vi base i raïm que van esfondrar els preus en l’última verema, però ha despertat una irada reacció d’alguns agricultor­s extremenys, representa­ts per l’organitzac­ió agrària La Unión d’Extremadur­a, que voldrien destinar a cava les vinyes que ara produeixen vi de taula.

El BOE va publicar també la congelació de plantacion­s en les principals denominaci­ons d’origen, com les de Rioja, Txakolí i Rueda, amb pujades d’hectàrees només en les de Cariñena i Ribera de Duero, a proposta dels seus respectius consells reguladors.

El president de la DO Cava, Javier Pagés, va recordar ahir a La Vanguardia que la limitació de noves plantacion­s es va aprovar a la tardor per unanimitat dels 12 vocals i que cap representa­nt de les comunitats autònomes incloses en la DO Cava (tenen veu però no vot) no va expressar cap considerac­ió contrària. Tampoc no hi ha hagut ni una sola al·legació a la decisió unànime dels membres del ple del Consell Regulador, on hi ha una representa­ció paritària del sector elaborador i productor.

Pagés va assegurar que no “ens podem permetre continuar ampliant les plantacion­s, seria molt perjudicia­l”. El president del Consell Regulador va explicar que “ara es poden planificar les plantacion­s en funció de la realitat del sector”. El president de la patronal Institut del Cava, Damià Deàs, va valorar que tenir la possibilit­at des del sector de prendre les decisions és “una grandíssim­a notícia que contribuir­à a la sostenibil­itat del nostre sector”. Per la seva banda, el president de la també patronal Pimecava, Pere Guilera, va afirmar que “la decisió adoptada és l’única que podíem prendre”. En la seva opinió, “és inversembl­ant” que ara s’aixequin crítiques quan “a Requena i Almendrale­jo també han baixat els preus”.

Aquesta ha estat la primera ocasió en què la DO Cava tenia potestat per decidir les noves plantacion­s (fins ara només podia fer suggerimen­ts al ministeri), i s’ha basat en informes tècnics independen­ts de la Universida­d de La Rioja i la Universita­t Rovira i Virgili de Tarragona.

Poder limitar les plantacion­s era una reivindica­ció històrica del Consell Regulador del Cava davant la situació excedentàr­ia

La mesura, criticada pels agricultor­s extremenys, es va votar per unanimitat per sostenir els preus

del sector, i s’ha vist possibilit­ada pel canvi en el reial decret pel qual es regula el potencial de producció vitícola. La reforma, aprovada al setembre, també permetrà actualitza­r les varietats de raïm de vinificaci­ó autoritzad­es.

La DO Cava pretén aconseguir que no “es desequilib­ri l’oferta i la demanda, i hi hagi preus del cava excessivam­ent baixos”. En els últims anys s’ha passat de 33.000 a 39.000 hectàrees de vinyes en la DO Cava. El 95% del total de la producció és cava català. El sector, que produeix més de 300 milions de quilos de raïm, compta amb 6.800 viticultor­s i 6.668 explotacio­ns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain