La Vanguardia (Català)

Compte enrere per a 1.610 milions d’euros en pessetes

El canvi de moneda finalitzar­à el desembre del 2020

-

El Banc d’Espanya deixarà de bescanviar pessetes per euros el proper 31 de desembre del 2020, exactament d’aquí un any i 18 anys després que la pesseta fos substituïd­a per l’euro com a moneda de curs legal a Espanya, segons va recordar l’organisme en un comunicat.

Fins aquella data, els propietari­s dels 1.610 milions d’euros que queden en pessetes sense bescanviar podran sol·licitar el seu canvi a la seu del Banc d’Espanya a Madrid i en qualsevol de les seves sucursals, ja que el termini per bescanviar en entitats financeres va finalitzar el 30 de juny del 2002.

D’acord amb la nota de premsa, tots els bitllets de pesseta posteriors al 1939 són canviables per euros, en tant que els bitllets emesos entre 1936 i 1939 –emesos durant la Guerra Civil– també poden ser objecte de canvi després de ser analitzats pels experts del Banc d’Espanya.

En el cas de les monedes, la institució bancària ha informat que només s’admeten les que estaven en circulació l’1 de gener del 2002 i ha afegit que també és l’última oportunita­t per canviar per euros totes les monedes commemorat­ives, de col·lecció i especials denominade­s en pessetes.

Segons les últimes dades disponible­s, de finals de novembre passat, l’import dels bitllets i monedes en pessetes que quedaven per retirar ascendia 1.610 milions d’euros, quantitat que representa a prop del 3% del saldo total en circulació a 31 de desembre del 2001 (48.750 milions d’euros).

L’import dels bitllets que encara no han estat bescanviat­s és de fins a 819 milions d’euros, amb prou feines un 1,8% del total en circulació a final d’any del 2001 (46.228 milions d’euros), i el de les monedes que falten per bescanviar se situa en uns 791 milions d’euros, gairebé un 32 % del total en circulació al final del 2001 (2.522 milions d’euros).

El Banc d’Espanya va precisar en la seva nota que no s’ha establert cap límit quantitati­u per bescanviar pessetes per euros, però s’aplica la normativa vigent en l’àmbit de la prevenció del blanqueig de capitals, que estableix unes obligacion­s mínimes d’identifica­ció i comunicaci­ó de les operacions amb diners en efectiu.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Les pessetes van deixar de circular el 28 de febrer del 2002
ÀLEX GARCIA / ARXIU Les pessetes van deixar de circular el 28 de febrer del 2002

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain