La Vanguardia (Català)

El renéixer de Riudavets

La firma menorquina d’avarques s’instal·la al Maresme per reconqueri­r el mercat

- AINTZANE GASTESI

Fundada el 1929 pel seu avi José a la localitat menorquina d’Alaior, Amalio Riudavets, actual propietari de la companyia, s’ha proposat de tornar a posicionar la marca tradiciona­l d’avarques entre un consumidor mitjàalt. “Avui trobes aquest tipus de calçat en basars de souvenirs per menys de 10 euros, però les nostres avarques són de màxima qualitat i cal valorar-les com a tal”, assegura Amalio Riudavets. Les seves avarques es venen a 59 euros, molt per sobre del preu mitjà.

Actualment, la producció està “en mínims”, assegura, la qual cosa es tradueix en unes 9.000 unitats, destinada a la temporada d’estiu, i uns 500.000 euros de facturació. Les previsions per al 2020 apunten a incrementa­r la producció fins als 12.000 parells i assolir els 600.000 euros, però segons assegura el propietari de l’empresa, “a mitjà termini tenim capacitat per arribar a les 50.000 unitats per temporada”.

Per multiplica­r l’oferta i trobar noves vies de distribuci­ó, l’empresa s’ha associat amb l’emprenedor­a Miriam Reyes, que serà la nova directora comercial i que ha instal·lat la seu de Riudavets a Cabrera de Mar. A la localitat del Maresme s’ubicarà un showroom i el magatzem per a gestió de comandes en línia, un dels puntals estratègic­s d’aquesta nova etapa.

Actualment, les avarques de Riudavets es troben en establimen­ts

Ara produeixen uns 9.000 parells, però l’objectiu és arribar als 50.000 en els propers anys

selecciona­ts de Menorca i Barcelona. L’objectiu és ampliar aquesta xarxa de botigues per guanyar presència a les Balears i fer el salt a altres ciutats espanyoles, sobretot Barcelona i Madrid. “Molts dels nostres clients les han adquirit durant les vacances a Menorca i després també les busquen en línia, però l’objectiu és ampliar la nostra presència en botigues”, assegura Reyes. En una segona fase, la marca preveu invertir en fer el salt a l’exterior, on són presents de manera testimonia­l en botigues com De Toujours, a Marsella.

Les avarques Riudavets van ser les preferides dels joves més moderns en els anys vuitanta i noranta, quan eren pràcticame­nt les úniques del mercat. Avui continuen gaudint de prestigi i les calcen esportiste­s, famosos i membres de la família reial, però necessiten “un impuls per arribar a nous mercats”, apunten des de la companyia.

José Riudavets, un pagès de Menorca, va començar la producció d’avarques el 1929 com a calçat de treball, però no va ser fins que el seu fill José es va incorporar a l’empresa en els seixanta quan es va llançar a la comerciali­tzació més popular. Amb la incorporac­ió d’Amalio, tercera generació, van registrar la marca i van començar a ampliar mercat. Les avarques es produeixen a Menorca i en una fàbrica especialit­zada de Saragossa, i són pràcticame­nt les úniques amb la sola pneumàtica cosida.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Amalio Riudavets, tercera generació de l’empresa, al costat de Miriam Reyes, nova sòcia
XAVIER CERVERA Amalio Riudavets, tercera generació de l’empresa, al costat de Miriam Reyes, nova sòcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain