La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Alça la bandera perquè onegi. Grinyolats. 2 Lliga dos caps de corda entreteixi­nt els fils de l’un amb els de l’altre, tal vegada sota la pluja.Queda xop a la platgeta i decideix fer foc. Est. 3 Abans avocàlica que no pas roja. Aconseguei­x tenir èxit en les disputes de parella. Opinió sobre la fruita més divertida. 4 Basc. Víctima de sant Jordi. Sis romans al Priorat. 5 Tos agitada. Sadolla. Estri per anar a la feina. 6 Y, Y, Y. Navegant d’una manera determinad­a. Centúria. 7 La més trencadiss­a de l’alfabet. Que es lleva tard. Menyspreab­le. 8 Remena les brases perquè revifi el foc. Senties. Trepitjo, també. 9 Lligadures militars rígides, de forma cilíndrica, amb visera. Ho vas fer servir. 10 La més trencadiss­a de l’alfabet. Sal de l’àcid úric. Fer la feina de sant Martí. 11 Mesuri la longitud de la barca. Fem rodolins. Molibdè. 12 Fluor. Paradisíac. Gabriel Alomar Odon. A les portes de Budapest. 13 Et fa fora dels cinemes. La filla de ta germana. L’hidrocarbu­r palindròmi­c.

14 Seient sense el romà. Zones reforestad­es.

VERTICALS 1 Conducta que transgrede­ix les normes morals. Solen senyorejar les sobretaule­s. 2 Que no respon a les expectativ­es més fonamentad­es. Ex d’eslovaca. És quan neva que res no funciona.

3 La part baixa del bust. Brollava. El qui componia poesies i les cantava en les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. 4 Del dret fa via de sembrador, però de tornada es tanca. Que s’emprenya amb fecundafac­ilitat. Nitrogen. 5 Planta de la família de les liliàcies, robusta, semblant a l’albó. No pas occident. 6 L’antiga divisa que es confonia amb un pecat capital. Obstacle. Nego els jocs.

7 Xavier Arranz Garriga. Contraseny­a. Barrina grossa. 8 Iode. Acceptaríe­u una herència. Fase petrogràfi­ca fluida d’origen profund i de gran mobilitat. 9 La rebotiga del bosc. Passéssim a penes fregant. Don Bosco. 10 Pot ser de Superman o de majorette. Armadura verda. Ensinistra­r per a la feina. 11 Lliguen els caps dels bous. Flaca i, tanmateix, privilegia­da. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Mamar sense ajuntar els llavis. Òxids d’itri. OxfordEngl­ishDiction­ary. 13 En un tres i no res. Ho ven en plena agitació. Conjunt de peces de l’esquelet a Casablanca. Infusió de les cinc.

14 Ordenació o arranjamen­t en sèrie. Furtes en una botiga de Mango.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain