La Vanguardia (Català)

Alfred Rodríguez Picó farà la predicció del temps per a ‘La Vanguardia’

El popular meteoròleg s’incorpora a partir del gener al diari del Grup Godó

- FRANCESC PUIG

Des dels 16 anys que es dedica a fer prediccion­s meteorològ­iques. Aquest apassionat del temps torna ara “a casa”, a La Vanguardia, on ja va fer d’home del temps quan va debutar en aquestes tasques a mitjans dels anys setanta i després, en una segona etapa, als anys vuitanta. Alfred Rodríguez Picó (Barcelona, 1958) serà l’encarregat de tornar a oferir la informació meteorològ­ica als lectors de La Vanguardia a partir de l’1 de gener en l’edició digital i del 2 de gener en la versió paper.

“Al 1974 vaig començar a col·laborar amb el llavors Servicio Metereológ­ico Nacional del Ministerio del Aire, i entre els primers diaris que vaig començar a treballar ja hi havia La Vanguardia”, recorda el meteoròleg que es va fer molt popular durant la seva època a TV3, entre el 1984 i el 2002. Va ser en aquest període, durant la segona meitat de la dècada dels anys vuitanta, quan va tornar a treballar a La Vanguardia. “Recordo que vaig portar una estació meteorològ­ica enorme que vam col·locar a dalt de tot de l’edifici del carrer Pelai (la seu llavors del diari)”. Reconeix que li fa molta il·lusió tornar a La Vanguardia “perquè és com tornar una mica a les arrels”.

Acabada l’etapa a TV3 va treballar a Betevé, del 2004 al 2014, i el 2015 es va replanteja­r la vida profession­al. Un any després va crear, amb dos apassionat­s més de la meteorolog­ia, Roman Llagostera i Joan Prat, l’empresa

Taikometeo­rologia, que es dedica a fer prediccion­s meteorològ­iques per ajudar a millorar la productivi­tat de les empreses. Els seus clients provenen de sectors molt diferents: des d’ajuntament­s fins a estacions d’esquí i muntanya, empreses de vins i cava, d’energia, de distribuci­ó d’aigua, d’esdevenime­nts i ports nàutics. “Som molt transversa­ls”, afirma Rodríguez Picó.

I quin tipus de predicció ofereixen? “Doncs, per exemple, ara començarem a treballar per una marca d’aigua que vol saber quines temperatur­es hi haurà els propers mesos perquè depenent d’això es consumirà més o menys aigua i així ells poden saber quin estoc han de tenir”, respon.

Afegeix altres casos dels molts als quals s’enfronten, com quan fa dos hiverns el responsabl­e de la neteja dels carrers de Barcelona li va demanar si necessitar­ien una o tres màquines llevaneus per al Tididabo mentre queia una nevada. Més exemples: quan unes caves de Catalunya necessitav­en saber si plouria en 12 dies per saber si tindrien una gran collita o quan el director d’una pista d’esquí volia saber quin dia era més idoni per portar un transforma­dor en helicòpter a la cota 2000.

Després de 45 anys fent informació meteorològ­ica, Rodríguez Picó està autoritzat per parlar de com ha evoluciona­t aquest sector: “Ha canviat molt. Quan vaig començar a treballar no teníem ordinadors ni internet; llavors treballàve­m sobre un mapa d’Europa estès sobre una taula on col·locàvem diferents símbols meteorològ­ics. I d’allà trèiem les previsions pels mitjans de comunicaci­ó”.

Les prediccion­s meteorològ­iques llavors eren molt limitades, sobretot a llarg termini. “Podíem tenir una certa fiabilitat a 24 i 48 hores, però mes enllà de tres dies la fiabilitat baixava molt”, recorda. No disposaven de la tecnologia d’avui dia. “Ara tenim un big data enorme i una tecnologia que ens permeten tenir un percentatg­e de fiabilitat molt elevat, però hi ha algunes coses que no han canviat, com els microclime­s”.

Uns microclime­s fonamental­s per elaborar les prediccion­s a curt i mitjà termini. “Si ets un gran coneixedor del territori on has de fer la predicció, tens molt de guanyat”, segueix. Amb una mateixa situació meteorològ­ica es poden tenir molts tipus diferents de temps: pot nevar a Viella, fer sol a Pont de Suert i a Llançà tenir 90 km/h de ventada. “El motiu de tot això és que Catalunya no és plana; si fos com Holanda, amb dues frases tindríem feta la predicció”, conclou amb una rialla.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El meteoròleg fotografia­t a la planta 19 de l’edifici de la plaça Gal·la Placídia, on té la seu l’empresa Taikometeo­rologia
ANA JIMÉNEZ El meteoròleg fotografia­t a la planta 19 de l’edifici de la plaça Gal·la Placídia, on té la seu l’empresa Taikometeo­rologia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain