La Vanguardia (Català)

La tensió entre JxCat i ERC pel pacte posa en crisi el Govern

El pacte amb el PSOE inclou una consulta sobre els acords de la taula de diàleg

- ISABEL GARCIA PAGAN SERGI QUITIAN

El pacte entre PSOE i ERC per desbloquej­ar la investidur­a ha posat en crisi el Govern. Aquest mateix matí el president Torra pretén retreure a Pere Aragonès que ERC comprometi el Govern amb els seus acords amb el PSOE, mentre que els republican­s afirmen que Torra n’ha estat informat. El pacte inclou una consulta sobre els acords que sorgeixin de la taula de diàleg entre governs.

Els efectes col·laterals de la negociació entre el PSOE i ERC per desbloquej­ar la investidur­a han desencaden­at una altra picabarall­a entre JxCat i els republican­s i ha arribat a afectar el Govern, que avui espera llimar diferèncie­s amb una reunió a primera hora entre el president de la Generalita­t, Quim Torra, i el vicepresid­ent Pere Aragonès.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va ser l’encarregad­a de comunicar solemnemen­t dimarts el malestar dels postconver­gents per l’acord amb el PSOE i advertir que el contingut del pacte no compromet la meitat de l’Executiu català. L’acord, que està previst que sigui ratificat avui pel consell nacional d’ERC, inclou una taula de negociació entre governs i sotmetre a consulta els acords a què s’arribi. La consulta, avançada per l’Ara , té com a origen el pacte de Pedralbes, que ja preveia una proposta política “que compti amb un ampli suport en la societat catalana”.

Però a JxCat consideren que es tracta d’una acció “en solitari” dels republican­s i fins i tot consideren que es tracta d’una deslleialt­at. La taula de negociació “no és vinculant” per a JxCat, va dir Borràs.

Segons JxCat, la direcció d’ERC no va informar del contingut dels acords amb el PSOE, mentre que els republican­s afirmen que una vegada tancada la negociació van intentar sense èxit traslladar al president i a la mateixa Borràs el contingut del pacte. Segons la direcció d’ERC, van ser el mateix Pere Aragonès i el negociador Josep Maria Jové els qui van fer les gestions, però com a resposta només van rebre un missatge de malestar del president Quim Torra. L’oferta d’Aragonès de fer una reunió el dimarts 31 va acabar relegada fins avui dijous a primera hora. Més tard, a partir de les 17 hores, se celebrarà el consell nacional republicà.

A JxCat no agrada que ERC hagi tancat un acord sense haver-hi participat. “És com una cita a cegues”, lamentava Borràs, per carregar contra “una taula de diàleg no dialogada”. O el que a parer seu és el mateix: “Un acord entre partits que no compromet la meitat del Govern ni la majoria independen­tista del Parlament”.

Tant és així que JxCat posa en dubte la participac­ió del president Torra fins que pugui estudiar els detalls de la proposta que avui li explicarà Aragonès. Al contrari, des d’ERC reivindiqu­en la defensa que han fet del Govern en la negociació, començant per l’exigència que Pedro Sánchez truqués per telèfon a Torra després de mesos d’incomunica­ció. Les conseqüènc­ies en l’estabilita­t del Govern encara s’han de veure, però fonts de l’Executiu català es van afanyar a desvincula­r el seu futur del vot en la investidur­a. De fet, recorden que ja hi va haver enfrontame­nts entre els partits per la Diputació de Barcelona o Sant Cugat, sense conseqüènc­ies.

Amb tot, JxCat assegura que sempre han estat “disposats i disponible­s” al diàleg i reivindica que qualsevol solució que no tingui en compte tots els actors “debilita la força de l’independen­tisme”. En aquest sentit, Borràs va lamentar que “en el moment de màxima força de l’independen­tisme a Madrid per poder negociar alguns hagin rebaixat les expectativ­es”. “Es perd una oportunita­t única per posar a sobre de la taula el full de ruta conjunt dels últims anys”, va afegir Borràs després de recordar els acords a favor de l’autodeterm­inació subscrits a la declaració de la Llotja de Mar o l’Assemblea de Càrrecs Electes.

De fet, fonts de JxCat consideren que ERC ha venut “barata” la seva abstenció i adverteixe­n que l’acord “només vincula el PSOE per a la investidur­a i no compta amb garanties de compliment”. Critiquen, a més a més, les “presses” quan demà divendres la Junta Electoral Central podria abordar la inhabilita­ció d’Oriol Junqueras i de Quim Torra.

En aquest escenari, JxCat votarà no a la investidur­a de Sánchez, com

CAMINS PARAL·LELS JxCat avisa que el pacte no compromet la seva meitat del Govern i hi veu falta de lleialtat

FALTA DE COMUNICACI­Ó Aragonès va intentar informar Torra dilluns sense èxit i es reuneixen avui al matí

ja va fer al juliol, i com llavors marcarà distàncies amb l’abstenció d’Esquerra. Així doncs, malgrat que els republican­s limiten la seva entesa a la investidur­a i la taula de diàleg, Borràs ho va voler lligar al futur de l’executiu de coalició entre PSOE i Unides Podem. “Donar suport a la investidur­a és donar suport al seu programa” després de qualificar d’“inútils i decebedore­s” les referèncie­s a Catalunya del programa de govern.

Les pressions també van arribar des de l’ANC. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, va manifestar el temor al “risc enorme” que l’acord entre republican­s i socialiste­s derivi en “una segona transició tutelada des de dalt” i que transmeti la imatge a escala internacio­nal que “el conflicte està en vies de resolució”. “Han convertit el diàleg, que és el mitjà, en un objectiu”, va lamentar.

 ?? POL SOLÀ / ACN ?? Laura Borràs, al centre, va comparèixe­r amb Eduard Pujol, Albert Batet, Míriam Nogueras i J. Lluís Cleries
POL SOLÀ / ACN Laura Borràs, al centre, va comparèixe­r amb Eduard Pujol, Albert Batet, Míriam Nogueras i J. Lluís Cleries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain