La Vanguardia (Català)

Colau rebat els tabús de la maternitat

- LUIS BENVENUTY

L’alcaldessa Ada Colau va explicar l’última nit de l’any a les xarxes socials que fa poc es va operar d’una hèrnia abdominal resultant de l’últim embaràs, ja fa dos anys i mig. Colau va aprofitar per atacar alguns tabús de la maternitat i cridar l’atenció sobre el patiment que moltes dones arrossegue­n després de l’embaràs. Aquests són alguns dels sentiments que va voler transmetre al seu últim missatge a Facebook.

Sí, se suposa que l’embaràs és un dels moments més bonics de la vida d’una dona... Tant que molts inconvenie­nts que comporta es deixen de banda i se circumscri­uen a una esfera molt íntima. Estries, carns flàccides, melics que desapareix­en... Es tracta d’unes seqüeles que històricam­ent moltes dones suporten en silenci, de vegades fins i tot amb vergonya, i que a poc a poc els minen l’autoestima davant la indiferènc­ia. Perquè en aquesta vida hi ha coses més importants per atendre... De vegades, lamentable­ment, aquestes seqüeles són motiu d’escarni.

L’operació va tenir lloc el dia 21. Colau va tenir el segon fill el 2017, amb 43 anys, sent alcaldessa, per cesària. Diu que tot va sortir bé, però que es va quedar amb “la panxa destrossad­a, la musculatur­a oberta i una hèrnia al melic”. “I així he passat dos anys i mig –va continuar–, amb una hèrnia que feia mal, que era incòmoda, que feia que no tingués melic. No era greu, però m’ha condiciona­t la vida i l’autoestima”. Subratlla que va haver de portar roba més ampla, per dissimular... Però que això no la va deslliurar de “milers de tuits amb insults”, alguns molt humiliants. “Que us bombin”, diu als “masclistes imbècils”. De tota manera, el to del missatge no és de venjança. Colau prefereix enviar un missatge de suport “als milions de dones que, sent mares, han patit dificultat­s, siguin físiques o emocionals, i s’han sentit soles, invisibles i que a ningú no li importava el seu cos”.

De tant en tant Colau utilitza circumstàn­cies personals per fer declaracio­ns polítiques. Alguna vegada el tret li ha sortit per la culata. Les seves intervenci­ons a les xarxes acostumen a desencaden­ar un munt de respostes i comentaris. I el més habitual és que els seus admiradors l’aplaudeixi­n i els seus detractors la insultin, uns i altres de manera automàtica, després de llegir-la en diagonal. La veritat és que molt poques vegades un apunt de Colau a internet ha generat tantes mostres de suport, empatia i agraïment entre persones que també van voler deixar ben clar que no li donen suport com a política, que ni la van votar ni pensen votar-la.

L’alcaldessa explica en un missatge les seqüeles físiques i emocionals del seu últim embaràs, fa dos anys i mig

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Colau fa pocs mesos
MANÉ ESPINOSA Colau fa pocs mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain