La Vanguardia (Català)

UNA BARCELONA AMB MENYS FUMS

La zona de baixes emissions de Barcelona entra avui en funcioname­nt amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire

-

fins a l’abril. La zona de baixes emissions inclou tota la ciutat de Barcelona –amb excepcions com la de la Zona Franca industrial–, així com Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat i part de Cornellà i Esplugues.

Barcelona començarà avui a aplicar les restriccio­ns en la circulació dels vehicles que emeten més fums. Es tracta d’una mesura destinada a millorar la qualitat de l’aire i reduir els nivells de contamiper nació. Segons estima el mateix Ajuntament de la ciutat, la posada en marxa de la zona de baixes emissions, a la capital catalana i també en alguns municipis veïns, evitarà que al voltant de 50.000 vehicles excessivam­ent contaminan­ts entrin en aquesta zona de l’àrea metropolit­ana els dies feiners.

Així doncs, queda prohibida la circulació dins de la zona de baixes emissions dels turismes, les motos i els ciclomotor­s que no disposin d’etiqueta ambiental de la direcció general de Trànsit (DGT). L’horari de les restriccio­ns és de les set del matí a les vuit del vespre els dies feiners.

Parlem bàsicament d’un espai de més de 95 km2 que inclouen tota la ciutat de Barcelona a excepció de la Zona Franca industrial, Vallvidrer­a, el Tibidabo i les Planes, així com els municipis circumdant­s a les rondes de circumval·lació: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat i part de les localitats d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Tot i això, queden fora de les restriccio­ns tant la ronda de Dalt com la del Litoral. Tots els vehicles podran circular per aquestes vies principals.

A més, encara que no disposin de la correspone­nt etiqueta ambiental, podran circular per les vies afectades els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, que segueixen tractament­s mèdics periòdics o que tenen malalties que condicione­n que puguin fer servir el transport públic. També podran circular per les zones de restriccio­ns els vehicles que presten serveis funeraris, de transport mèdic i els de cossos com els bombers, la policia i la resta de les forces de seguretat de l’Estat, entre d’altres. D’altra banda, els propietari­s de vehicles contaminan­ts podran sol·licitar fins a deu autoritzac­ions anuals entrar a la zona de baixes emissions durant les hores en què s’apliquen les restriccio­ns. Aquestes autoritzac­ions s’han de tramitar a través d’un registre metropolit­à penjat a internet i en la major part dels casos comportara­n el pagament d’una taxa de dos euros diaris.

Les furgonetes, els camions i els autobusos que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT disposen d’un any de moratòria per adaptar els vehicles i les flotes a la nova normativa, de manera que, si no ho fan, des de l’1 de gener del 2021 tindran l’accés restringit. A més a més, les persones que acreditin uns ingressos econòmics inferiors a l’Imprem (indicador públic de renda d’efectes múltiples) més un 10% i que necessitin el vehicle per treballar també podran beneficiar-se d’una moratòria d’un any de durada.

El control d’aquestes restriccio­ns es farà principalm­ent mitjançant càmeres que podran verificar

Les multes, que poden arribar als 500 euros, no es començaran a imposar fins a l’1 d’abril

totes les matrícules dels vehicles que transitin per la ciutat i descartara­n les dels que no són sancionabl­es, ja sigui perquè tenen etiqueta, perquè disposen d’autoritzac­ió o perquè n’estan exempts.

Entre el gener i el març els conductors rebran una notificaci­ó de la infracció, mentre que serà a partir de l’1 d’abril quan el sistema de càmeres de control automàtic sancionarà els vehicles que incompleix­in la nova normativa. Les sancions, que seran efectives a partir de l’1 d’abril, s’estableixe­n en 100 euros per a les infraccion­s lleus, 200 euros en el cas d’infraccion­s greus i 500 euros les molt greus. El sistema sancionado­r també inclou el criteri de reiteració en 90 minuts, cosa que significa que qualsevol cotxe sancionat que al cap d’una hora i mitja continuï circulant pot tornar a ser sancionat després d’aquest temps. Les multes, a més a més, poden incrementa­r-se un 30% en cas de reincidènc­ia al llarg d’un any.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Barcelona aplica des d’avui les restriccio­ns a la circulació dels vehicles que contaminen més, però no s’imposaran sancions
CÉSAR RANGEL Barcelona aplica des d’avui les restriccio­ns a la circulació dels vehicles que contaminen més, però no s’imposaran sancions
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els nous senyals ja adverteixe­n els conductors de les restriccio­ns imminents en la circulació a l’àrea metropolit­ana
ÀLEX GARCIA Els nous senyals ja adverteixe­n els conductors de les restriccio­ns imminents en la circulació a l’àrea metropolit­ana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain