La Vanguardia (Català)

Què pujarà i què baixarà de preu aquest any

Amb l’inici del 2020, pugen el bitllet de tren i els peatges, mentre s’abarateix el gas

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Després de llargs mesos d’interinita­t, el 2020 arrenca amb l’habitual revisió de les tarifes, però deixa en suspens tota una sèrie de decisions que també afecten la butxaca dels ciutadans. A falta que fructifiqu­i l’acord de govern de coalició entre PSOE i Unides Podem, es posposa la revaloritz­ació de les pensions, la pujada prevista en el salari dels empleats públics i qualsevol eventual increment en el salari mínim interprofe­ssional (SMI).

L’Executiu en funcions de Pedro Sánchez s’ha compromès, una vegada superada la investidur­a, a apujar les pensions d’acord amb l’IPC –estimat per a aquest any en el 0,9%–. També caldrà esperar a la constituci­ó d’un nou govern perquè els més de 2,5 milions d’assalariat­s de les administra­cions públiques comencin a veure augmentar el seu sou en un 2%, com van negociar amb el llavors ministre del ram, Cristóbal Montoro.

També està en l’aire la possibilit­at de millorar l’SMI per al 2020. Al text sobre l’acord de PSOE i UP s’ha fixat un objectiu a mig termini, però no s’especifica què passarà aquest any. Després d’una pujada del 22,3% el 2019, els sindicats han aplaudit la idea per confirmar de portar aquest any el salari mínim fins als 1.000 euros al mes.

De moment, el que sí que està confirmat és que des de l’1 de gener s’encareixen els bitllets de Renfe, entre un 1% i un 1,2% per als trens de Rodalies, l’AVE i alta velocitat de mitja distància. A més, a partir del 6 d’abril s’incrementa l’oferta de Renfe, amb la marca de l’AVE de baix cost Avlo, els bitllets del qual per al trajecte MadridBarc­elona costaran entre 10 i 60 euros.

Els usuaris de les autopistes de peatge dependents de l’Estat han de pagar entorn d’un 0,84% més, mentre que les de titularita­t de la Generalita­t de Catalunya s’encariran un 0,1 % de mitjana. Corren millor sort els trams de les autopistes AP-4 entre Sevilla i Jerez de la Frontera (Cadis) i AP-7 entre l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona) i Alacant, que són de franc des d’ahir. Des del Ministeri de Foment calculen que l’eliminació del peatge suposarà un estalvi per als conductors d’uns 380 milions d’euros. La supressió del pagament obeeix a la decisió de l’actual Govern de no renovar les dues concession­s a Abertis, en els 468 quilòmetre­s que sumen els trams.

DESPRÉS DE LA INVESTIDUR­A Un Executiu amb plenes funcions haurà de decidir si apuja el salari mínim

FINAL D’ALGUNES CONCESSION­S L’AP-7 des de l’Hospitalet de l’Infant fins a Alacant passa a ser gratuïta

D’altra banda, la tramesa nacional per Correos de cartes de fins a 20 grams costarà 0,65 euros, un 8,33% més.

Els canvis en el sistema tributari anunciats dilluns també esperen que Sánchez aconseguei­xi formar govern, així com la necessària aprovació d’uns pressupost­os per al 2020 que substituei­xin els comptes prorrogats de Montoro. En tot cas, els contribuen­ts d’un miler de municipis –incloses setze capitals de província– hauran de fer front a la pujada de l’IBI, després de la recent revaloritz­ació cadastral aprovada per Hisenda, a petició dels mateixos governs locals.

Mentrestan­t, per sisè any consecutiu no variarà el cost de la part regulada de l’electricit­at, que representa entorn del 40% de la factura de la llum. Aquesta congelació estarà en vigor fins que s’apliqui el nou sistema de càlcul dissenyat per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competènci­a (CNMC) i que, en cas d’aprovar-se, rebaixarà el cost de l’electricit­at.

Així mateix es mantenen les taxes aeroportuà­ries, que abonen les companyies aèries a Aena per l’ús de certs serveis als seus aeroports (com pistes, passarel·les, estacionam­ent d’avions o serveis de seguretat), encara que el pròxim 1 de març baixaran un 1,44%. La reducció, fixada per l’organisme que presideix José María Marín Quemada, hauria d’acabar reflectint­se en els preus dels bitllets d’avió.

Una altra de les bones notícies per a l’economia familiar té a veure amb els consumidor­s de gas natural. A aquesta energia se li aplica una rebaixa del 4% en les tarifes regulades.

I un avís per als més despistats: queda una mica menys d’un any per canviar per euros al Banc d’Espanya les pessetes que encara corren per casa. El procés, obert fa dotze anys, acabarà només unes hores abans de les campanades que rebran el 2021.

ALLEUJAMEN­T

Es congela part del rebut de la llum i al març baixen un 1,44% les taxes aeroportuà­ries

 ??  ?? Àrea de peatge de l’autopista AP-7 a Sagunt (València), en un tram ara de franc les barreres del qual es van aixecar la nit de dimarts i ja no cal parar-s’hi
Àrea de peatge de l’autopista AP-7 a Sagunt (València), en un tram ara de franc les barreres del qual es van aixecar la nit de dimarts i ja no cal parar-s’hi
 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ??
MANUEL BRUQUE / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain