La Vanguardia (Català)

Feliços (i incerts) anys vint

- Jordi Juan

Arribem al 2020 amb la incertesa com a companya de les nostres vides. Ens hem acostumat a viure en un món líquid on cap de les seguretats amb les que hem crescut no s’aguanten a curt termini. La globalitza­ció, la irrupció de les noves tecnologie­s i la crisi climàtica suposen un còctel perfecte per fer impredicti­ble qualsevol pronòstic de futur.

Els ciutadans opten per escollir apostes polítiques més que discutible­s i així s’entén l’èxit dels populismes, de les formacions d’extrema dreta o el triomf dels Trump, Johnson o Bolsonaro. Com que aquestes fórmules tampoc no donen el resultat esperat, les mobilitzac­ions de protesta als carrers es van multiplica­nt per tot el globus i amenacen de ser una constant en anys futurs. Les guerres i les amenaces terroriste­s no només no s’han dissipat sinó que el món s’ha acostumat a conviure-hi.

En paral·lel creix la intel·ligència artificial i la pròxima implantaci­ó del 5G amenaça de fer encara més confús tot el món en què vivim. Cap sector econòmic no es deslliura d’aquesta sensació de fragilitat que ens envaeix. I viurem molts anys més per poder gaudir o patir aquest complex futur, tal com preveuen tots els estudis demogràfic­s que auguren un subgrup de més grans de 80 anys cada vegada més nombrós i amb més necessitat d’atenció mèdica i social.

Però no s’ha de caure en el pessimisme. Els recomano vivament la lectura de dos grans llibres: Factfulnes­s, de Hans Rosling, o En defensa de la Ilustració­n, de Steven Pinker, per comprovar que no qualsevol temps passat va ser millor. Després de llegir-los, un s’adona que el món avança per bé i el que passa en realitat és que ja no ens movem amb les seguretats d’altres temps, la qual cosa ens dona aquesta sensació de negativita­t. La depressió i l’ansietat són una constant d’un temps en què, per contra, mai la humanitat havia viscut tan bé.

Segurament haurem d’adaptarnos a un món nou i intentar a aprendre a viure d’una altra manera. Brindem, doncs, per uns feliços anys vint.

Incerts, això està clar, però que siguin ben feliços.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain