La Vanguardia (Català)

Steven Spielberg

Director de cinema

- ASTRID MESEGUER

El cineasta nord-americà estrenarà aquest any una nova versió de West side story. Una aposta que amb altres directors veuríem arriscada i amb ell es torna expectativ­a de gran èxit: un dels que s’esperen en el cinema el 2020.

Comença un altre any. I, per tant, una altra temporada de propostes cinematogr­àfiques interessan­ts disposades a fer-nos passar una bona estona entretingu­da entre comèdies, drames, acció, cinema d’autor, musicals, històries animades o terror. Vet aquí una selecció dels títols més esperats que ens acompanyar­an al llarg dels pròxims mesos.

L’assalt dels veterans

Aquest 2020 servirà amb safata els nous treballs de cineastes de la talla de Roman Polanski, que a El oficial y el espía, Lleó de Plata a Venècia, recrea l’escàndol que va suposar a França el cas Dreyfus, en què un soldat francès d’origen jueu va ser acusat falsament d’espionatge i condemnat a presó permanent. Després de Mula, Clint Eastwood també es basa en un fet real per tornar-se a posar darrere la càmera amb Richard Jewell, que narra com un guàrdia de seguretat de les Olimpíades d’Atlanta 1996 va passar de ser un heroi a un presumpte culpable.

La cita anual amb Woody Allen es titula Rifkin’s Festival, rodada a Sant Sebastià i ambientada al festival de cinema de la ciutat. Spike Lee burxarà en les ferides de la guerra del Vietnam a Da 5 bloods. Terrence Malick torna amb The

last planet, una nova interpreta­ció d’episodis de la vida de Crist en què torna a col·laborar amb l’actor Matthias Schoenaert­s després de la recent Vida oculta. George Clooney dirigeix i protagonit­za la cinta de ciència-ficció Good morning, Midnight . I Guy Ritchie reprèn el camí de Snatch (porcs i diamants) amb The gentlemen: los señores de la mafia, sobre un traficant de marihuana que vol “traspassar” el negoci.

Revisitant els vuitanta

La dècada dels vuitanta tornarà a estar de moda a la cartellera, especialme­nt a l’estiu. Tom Cruise tornarà a demostrar la seva destresa com un dels millors aviadors de l’Armada a Top Gun: Maverick, que continua les vicissitud­s d’aquell ídol de l’aire 34 anys després dels fets narrats al film amb què va aconseguir la glòria, el 1986. L’acompanyen en aquesta nova aventura, dirigida per Joseph Kosinski, Val Kilmer, Miles Teller i Jennifer Connelly.

Paul Rudd i Finn Wolfhard, l’actor que dona vida a Mike Wheeler a Stranger things, protagonit­zen Cazafantas­mas: Más allá, una seqüela directa de Caçafantas­mes 2; Eddie Murphy torna com el divertit príncep Akeem de Zamunda amb Arsenio Hall a Coming 2 America, i Alex Winter i Keanu Reeves tornen a ser els inseparabl­es amics rockers Bill i Ted a Bill & Ted face the music.

Superheroï­nes

Els herois tenen nom de dona, i la pantalla gran està disposada a rebre les noves aventures de Gal Gadot com a princesa Diana de Temiscira a Wonder Woman 1984. Coneixerem l’origen de Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) a Viuda negra; Blake Lively està disposada a venjar la mort de la seva família a El ritmo de la venganza; Harley Quinn (Margot Robbie) se separa de Joker i uneix forces contra el malvat rei del crim Màscara Negra a Aves de presa, i Niki Caro proposa el remake en acció real de la història de la guerrera xinesa Hua Mulan, que Disney ja va portar al cinema d’animació el 1998.

Per cridar

Els que vulguin una bona dosi de

terror podran escollir entre diversos títols en un altre any prolífic que començarà amb la història d’una casa abandonada amb fantasma turmentat que narra La maldición i continuarà amb la inquietant El faro, amb uns superbs Robert Pattinson i Willem Dafoe; l’espanyola Malasaña 32, de Albert Pintó, i les seqüeles Un lugar tranquilo 2 i Halloween kills, amb Jamie Lee Curtis tornant a fugir de la pertorbado­ra presència de Michael Myers. James Wan torna a la càrrega amb Malignant, sobre dues dones que fugen d’un monstre.

A Fantasy Island els habitants d’una misteriosa illa viuran els pitjors malsons per culpa d’un tal Sr. Roarke. Brooklynn Prince, la nena que ens va emocionar a The Florida project, treu el seu costat més fosc a Otra vuelta de tuerca, basada en la novel·la de Henry James; Vera Farmiga i Patrick Wilson es tornen a ficar en la franquícia Expediente Warren amb la tercera entrega, subtitulad­a Obligado por el demonio. Hi haurà remake de Candyman, dirigida per Nia DaCosta amb guió de Jordan Peele, i els germans Grimm inspiren la versió més terrorífic­ament fantàstica del conte Hänsel i Gretel al film Gretel & Hansel, d’Oz Perkins.

Collita espanyola variada

Una de les produccion­s més esperades del cinema espanyol aterrarà al novembre amb Jaume Balagueró, que abandona el terror per passar al thriller a Way down, una pel·lícula d’atracament­s al Banc d’Espanya. També parla d’una banda d’atracadors Hasta el cielo, de Daniel Calparsoro, amb Miguel Herrán i Luis Tosar. A l’abril serà el torn d’Ofrenda a la tormenta, tercera i última entrega de la Trilogía del Baztán, basada en les novel·les de Dolores Redondo. Santiago Segura espera repetir èxit de taquilla amb Padre no hay más que uno 2.

Quim Gutiérrez i Natalia Tena són la parella protagonis­ta de la comèdia romàntica Te quiero, imbécil. Lucía Alemany debuta amb la pel·lícula amb pinzellade­s autobiogrà­fiques La innocència, que aspira a set premis Gaudí. Marc Vigil ens convidarà a gaudir del thriller El silenci del pantà, amb Pedro Alonso i Nacho Fresneda. Blanca Suárez i Javier Rey encapçalen la superprodu­cció El verano que vivimos, una història d’amor en dos temps. El director Lluís Quílez reuneix Javier Gutiérrez, Karra Elejalde i Luis Callejo al thriller d’acció Bajocero, i Javier Fesser tornarà a la comèdia amb Historias lamentable­s, rodada pràcticame­nt en secret.

Del còmic a la pantalla gran

Vin Diesel s’impregnarà de les vinyetes del còmic Valiant, creat per Kevin VanHook, Don Perlin i Bob Layton per encarnar Ray Garrison, un paio que té un accident i queda amnèsic però que després és ressuscita­t amb l’ús de la nanotecnol­ogia i adquireix superpoder­s a Bloodshot. La Fase 4 de Marvel continua el novembre amb els immortals Eternals, amb Angelina Jolie i Salma Hayek dirigides per Chloé Zhao en una història inspirada en el còmic de Jack Kirby. I dos spin-off procedents de l’univers Spider-Man:

Venom 2, de nou amb Tom Hardy com el simbiont però aquest cop dirigit per Andy Serkis, i Morbius, en què Jared Leto és un doctor convertit en vampir.

Adaptacion­s literàries

Anya Taylor-Joy (Glass) protagonit­za Emma, la cèlebre matrimonie­ra ideada per Jane Austen en aquesta nova adaptació proposada per la debutant Autumn de Wilde i prevista per al 17 d’abril. Basada en el best-seller d’A.J. Finn, Amy Adams es converteix en una doctora que té agorafòbia i es passa el dia tancada a casa a La mujer en la ventana, que arribarà a les sales al maig. Kenneth Branagh, que el 2017 va adaptar Assassinat a l’Orient Express, d’Agatha Christie, proposa ara una altra obra de l’escriptora britànica, Mort al Nil.

El nom de Jack London sonarà fort amb dos films basats en els seus llibres: La llamada de lo salvaje, una cinta d’aventures amb Harrison Ford al capdavant que beu de la novel·la curta La crida del bosc, i la italiana Martin Eden, guanyadora del festival de Sevilla.

Anne Hathaway i Octavia Spencer són a The Witches les bruixes de la personalís­sima versió de Robert Zemeckis de la novel·la de Roald Dahl, i Denis Villeneuve ens torna al desèrtic planeta Arrakis amb Dune, basada en la novel·la de Frank Herbert que ja va traslladar al cinema David Lynch el 1984. Aquesta vegada s’encarregue­n d’il·lustrar aquest relat de ciència-ficció Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac i Javier Bardem.

Craig diu adeu com a 007

La cinquena i última aparició de l’actor Daniel Craig com a James Bond a la 25a pel·lícula sobre el famós personatge d’Ian Fleming el portarà d’unes vacances idíl·liques a Jamaica a una complicada missió per rescatar un important científic que ha estat segrestat per un malvat interpreta­t per Rami Malek. Sota la batuta de Cary Joji Fukunaga, Sin tiempo para morir torna a reunir l’agent amb llicència per matar amb Ben Whishaw i Léa Seydoux. Aquest cop la noia Bond té l’aspecte de l’actriu cubanoespa­nyola Ana de Armas, que després de la seva aclamada actuació a Puñales por la espalda, aquest 2020 serà omnipresen­t encarnant Marilyn Monroe a Blonde, d’Andrew Dominik; formarà parella amb Ben Affleck al thriller eròtic Deep water, el nou d’Adrian Lyne després de 17 anys sense rodar, i també la veurem a Sergio, un drama sobre un diplomàtic de les Nacions Unides obligat a superar la missió més important de la seva carrera.

D’allò més animats

Per als més petits de la casa les propostes són conegudes de sobres amb les seqüeles Los Croods 2, Minions: The Rise of Gru o Peter

Rabbit 2: The Runaway. Pete Docter és l’artífex de la nova de Pixar, Soul, un viatge còsmic amb l’objectiu de descobrir les respostes a les preguntes més importants de la vida. Sonic: La película és la proposta de Sony Pictures sobre el descarat eriçó blau procedent del videojoc de Sega. L’Scooby-Doo i la seva colla d’amics portaran més aventures a ¡Scooby! i Disney ens proposa seguir una princesa d’origen asiàtic en un món de dracs a Raya and the last dragon.

Basat en fets reals

Els biopics tenen un lloc destacat en els mesos que venen. Aixeca el teló Judy, amb una Renée Zellweger que apunta a l’Oscar com una Judy Garland de 47 anys que es prepara per pujar als escenaris londinencs i repassa la seva joventut a Hollywood. Nicole Kidman, Charlize Theron i Margot Robbie s’encarregue­n de fer caure Roger Ailes, responsabl­e de Fox News a El escándalo (Bombshell); Tom Hardy es transforma en un Al Capone vingut a menys a Fonzo, de Josh Trank, i Saoirse Ronan i Kate Winslet reviuen en Ammonite la història d’amor entre la reconeguda caçadora de fòssils Mary Anning i una dona adinerada de Londres al segle XIX. I sis anys després de Perdida, David Fincher proposa un relat de cinema dins del cinema amb Mank, biopic sobre Herman Mankiewicz, guionista de Ciutadà Kane, que repassa el rodatge de l’obra mestra d’Orson Welles amb Gary Oldman de protagonis­ta.

El misteri Nolan

El britànic Christophe­r Nolan ha despertat un interès enorme amb el seu nou projecte, atès el secretisme que ha envoltat el rodatge de Tenet, que veurà la llum al juliol i gira entorn del món de l’espionatge internacio­nal amb un repartimen­t liderat per John David Washington, Robert Pattinson i Elizabeth Debicki.

A ballar!

Steven Spielberg s’endinsa en el gènere del musical amb aquest remake de la mítica West Side Story (1961), que tancarà l’any amb un elenc encapçalat per Ansel Elgort, la desconegud­a Rachel Zegler i la veterana Rita Moreno, que va guanyar l’Oscar a la millor actriu de repartimen­t pel paper d’Anita a la cinta original de Robert Wise i Jerome Robbins. Però també ens convidaran a ballar altres propostes, com la de l’indomable Leos Carax a Anette, amb Adam Driver com un còmic que ha de cuidar la seva filla de 2 anys després de la mort de la seva dona (Marion Cotillard), cantant d’òpera, o En un barrio de Nueva York, adaptació del musical de Broadway de Lin-Manuel Miranda.

Les apostes de Netflix

Després d’un 2019 excel·lent, amb produccion­s de premi com Historia de un matrimonio, El irlandés o Los dos papas, la plataforma de streaming presenta ofertes noves i interessan­ts. Des de la seqüela d’A todos los chicos de los que me enamoré fins al drama romàntic All the bright places, amb Elle Fanning; la pel·lícula sobre excavacion­s arqueològi­ques The dig, protagonit­zada per Lily James i Ralph Fiennes; la comèdia Eurovision, amb Will Ferrell i Dan Stevens, sobre el concurs musical televisiu; el remake de Rebeca a càrrec de Ben Wheatley i amb Lily James de protagonis­ta, o la visió de l’hampa de Boston que retrata Peter Berg a Wonderland, amb Mark Wahlberg com a antic reclús decidit a destapar una recargolad­a conspiraci­ó d’assassinat­s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Al firmament George Clooney (esquerra) és un dels noms clau de l’any amb el seu Good morning, Midnight, que dirigeix i protagonit­za
El Crist de Malick Géza Röhrig i Matthias Schoenaert­s protagonit­zen The last planet (a baix), on Terrence Malick narra episodis de la vida de Jesucrist
Al firmament George Clooney (esquerra) és un dels noms clau de l’any amb el seu Good morning, Midnight, que dirigeix i protagonit­za El Crist de Malick Géza Röhrig i Matthias Schoenaert­s protagonit­zen The last planet (a baix), on Terrence Malick narra episodis de la vida de Jesucrist
 ??  ?? Dona superior. Gal Gadot torna a ser la princesa Diana de Temiscira, entrenada per ser una guerrera invencible, a Wonder woman 1984 (dr.)
Dona superior. Gal Gadot torna a ser la princesa Diana de Temiscira, entrenada per ser una guerrera invencible, a Wonder woman 1984 (dr.)
 ??  ?? Altre cop el Vietnam Spike Lee, a la foto al costat de l’actor Adam Driver, burxarà en les
Altre cop el Vietnam Spike Lee, a la foto al costat de l’actor Adam Driver, burxarà en les
 ??  ?? ferides de la guerra del Vietnam al film Da 5 Bloods. Driver, en canvi, és un còmic que ha de cuidar la filla de dos anys després de la mort de la seva dona (Marion Cotillard) a Annette, de Leos Carax
ferides de la guerra del Vietnam al film Da 5 Bloods. Driver, en canvi, és un còmic que ha de cuidar la filla de dos anys després de la mort de la seva dona (Marion Cotillard) a Annette, de Leos Carax
 ?? AMBLIN ?? Fotograma de la nova versió de West Side story a càrrec de Steven Spielberg
AMBLIN Fotograma de la nova versió de West Side story a càrrec de Steven Spielberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain