La Vanguardia (Català)

El conflicte s’agreuja a França

Macron manté la reforma de les pensions i la vaga continua

- EUSEBIO VAL

França ha entrat al 2020 instal·lada en un conflicte social d’envergadur­a i sense perspectiv­es d’una solució ràpida. En el discurs de la nit de Cap d’Any, el president Emmanuel Macron va defensar la seva controvert­ida reforma de les pensions, que va qualificar de “projecte de justícia i de progrés social”. Tot i que el cap de l’Estat va instar el Govern a negociar amb rapidesa un compromís amb els sindicats, no va deixar entreveure cap fórmula concreta per aconseguir-ho.

La vaga, que dura des del 5 de desembre i afecta sobretot els ferrocarri­ls i el transport públic a la regió de parisenca, continuarà i amenaça d’estendre’s a altres sectors.

El secretari general de la Confederac­ió General del Treball (CGT), Philippe Martínez, va reaccionar molt negativame­nt a l’al·locució presidenci­al. “Calen més vagues a tot arreu”, va dir Martínez. “Cal que el senyal d’alarma sigui fort”, va afegir. El líder de la França Insubmisa (esquerra radical), Jean-Luc Melenchon, va qualificar la intervenci­ó de Macron de “declaració de guerra” als qui rebutgen la reforma.

Macron havia calibrat les seves paraules, en un intent de reduir tensions. Va assegurar que “l’apaivagame­nt s’ha d’imposar a l’enfrontame­nt”. L’inquilí de l’Elisi va recordar que França, durant el 2019, va passar per “moments de prova” com l’incendi de la catedral de Notre-Dame, la mort de soldats a Mali o l’atemptat terrorista contra la prefectura de policia de París. Macron va destacar la millora de l’economia i els 500.000 llocs de treball creats des que va arribar al poder.

En el llarg segment dedicat a la reforma de les pensions, el presiconti­nua dent va insistir que França no pot renunciar a transforma­r-se i que la iniciativa en curs sobre un nou sistema de jubilacion­s –segons un càlcul per punts– proporcion­a “més equitat” i beneficia col·lectius oblidats o maltractat­s pel règim actual, entre els quals les dones. Macron va advertir que en el debat hi ha “moltes mentides i manipulaci­ons”, i va animar a no cedir davant l’immobilism­e.

La vaga s’ha convertit en la gran prova sobre la capacitat de Macron de tirar endavant el seu pla de canvis estructura­ls amb què va guanyar les eleccions el maig del 2017. El cap de l’Estat obert al diàleg i alhora expressa fermesa sobre els objectius fonamental­s de la reforma. Una meta irrenuncia­ble, tal com va recalcar en el discurs, és instaurar un sistema universal que substituei­xi els 42 règims especials actuals.

DISCURS DE CAP D’ANY El president afirma que vol un compromís ràpid, però no concreta en què cedirà

AMPLIACIÓ DE LA LLUITA El sindicat CGT crida al bloqueig de les refineries entre el 7 i el 10 de gener

Els sindicats han modulat la pressió per Nadal, per limitar les molèsties als passatgers que s’havien de desplaçar i no posar en perill el suport popular a la protesta, però no estan disposats a cedir. Dimarts s’ha de celebrar una altra ronda negociador­a amb el Govern, sota l’amenaça d’una altra gran jornada de mobilitzac­ions al carrer el dia 9. El col·lectiu SOS Pensions, que agrupa profession­s liberals com els advocats, els fisioterap­eutes, els infermers independen­ts o els comptables, tots afectats per la reforma, anuncien que secundaran les aturades.

També pretenen adherir-se a l’onada reivindica­tiva els empleats de les refineries i del subministr­ament de combustibl­e. La branca química de la CGT ha cridat al bloqueig de totes les instal·lacions petroliere­s –refineries, terminals de petroliers i dipòsits de combustibl­e– durant 96 hores, del 7 al 10 de gener.

Aquest conflicte ja dura més que el que va afrontar el 1995 el govern conservado­r d’Alain Juppé –sota la presidènci­a de Jacques Chirac–, també per culpa d’un projecte de reforma del sistema de jubilació. Juppé va haver de renunciar a la iniciativa. Això no va evitar que en les següents eleccions legislativ­es els conservado­rs perdessin i els socialiste­s pugessin al poder, en cohabitaci­ó amb Chirac.

Per a Macron, el baròmetre polític sobre l’estat d’ànim de França seran les eleccions municipals de març. El moviment polític fundat pel president, La República en Marxa (LREM), necessita per assentar-se obtenir algunes alcaldies importants. El repte més important és aconseguir la de París, avui en mans de la socialista d’origen espanyol Anne Hidalgo.

La vaga ha donat oxigen als sindicats, que han patit una sagnia d’afiliats els últims decennis. L’any passat van quedar eclipsats –i descol·locats– per la revolta de les armilles grogues. No van saber apreciar la dimensió que tindria aquest moviment ciutadà nascut de les bases de la societat, de manera bastant espontània i una mica anàrquica. Ara els sindicats exhibeixen múscul i es tornen a sentir útils.

En la darrera edició del Journal du Dimanche, Martínez va acusar al Govern de provocar el caos deliberada­ment i de jugar a la “putrefacci­ó” del conflicte. El líder de la CGT va tenir paraules molt dures per a Macron, de qui va dir que es veu a si mateix com un dirigent modern, adaptat als temps, però en realitat “imita Margaret Thatcher”, primera ministra britànica als anys vuitanta, que es va enfrontar amb èxit als sindicats i va reduir-ne molt la influència.

El Journal du Dimanche també va ser la tribuna per al Govern. El secretari d’Estat per als Transports, Jean-Baptiste Djebbari, va retreure a la CGT estar practicant “un sindicalis­me de bloqueig”, fins i tot d’“intimidaci­ó”, per les pressions que estan exercint alguns treballado­rs, sobretot dels ferrocarri­ls, perquè secundin la vaga.

Sindicats com la CGT o Força Obrera exigeixen que el Govern retiri totalment el projecte. Això, però, suposaria una humiliació per a Macron.

Altres forces com la Confederac­ió Francesa Democràtic­a del Treball (CFDT) –el sindicat amb més nombre d’afiliats, de línia més pragmàtica i moderada– accepten alguns principis bàsics de la reforma, com l’eliminació dels règims especials, si bé rebutgen que l’edat efectiva de jubilació s’elevi dels 62 als 64 anys.

 ?? KAMIL ZIHNIOGLU / AP ?? L’orquestra de l’Òpera de la Bastilla, que està en vaga, va oferir un concert a les portes de l’edifici a París abans de la nit de Cap d’Any
KAMIL ZIHNIOGLU / AP L’orquestra de l’Òpera de la Bastilla, que està en vaga, va oferir un concert a les portes de l’edifici a París abans de la nit de Cap d’Any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain