La Vanguardia (Català)

Putin provoca Polònia acusant-la d’haver pactat amb Adolf Hitler

Govern, oposició i societat civil polonesa s’uneixen en la repulsa al president rus

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

En una inusitada mostra d’unanimitat, el Govern nacionalis­ta polonès, l’oposició liberal, els mitjans independen­ts i prestigios­es personalit­ats de la vida pública van rebutjar amb indignació una sèrie de declaracio­ns recents del president rus Vladímir Putin, que havia acusat Polònia d’haver-se aliat amb el Tercer Reich nazi i, per tant, d’haver contribuït a l’esclat de la Segona Guerra Mundial. La incendiàri­a polèmica augura una guerra diplomàtic­a.

“Les declaracio­ns del president Putin no tenen res a veure amb la realitat històrica –va declarar el cap del Govern polonès, Mateusz Morawiecki–. El president Putin ha mentit moltes vegades parlant de Polònia, i sempre ho ha fet deliberada­ment”. “No consentire­m que es reverteixi­n els papers de botxí i víctima, d’agressors i autors de crims i de pobles innocents i països envaïts”, va dir Morawiecki.

Gairebé en els mateixos termes va parlar l’ex-cap de govern i expresiden­t del Consell Europeu Donald Tusk quan es va referir a les “descarades mentides” de Putin. Tusk va exhortar el Govern nacionalis­ta i l’oposició liberal a sobreposar-se a la seva mútua enemistat per expressar un rebuig comú de les tergiversa­cions històrique­s del president rus: “Aquí no hi caben diferèncie­s polítiques internes”, va assenyalar.

En diverses ocasions recents Putin ha dirigit atacs sorprenent­s a Polònia que difereixen radicalmen­t de moltes de les seves declaracio­ns anteriors. Ara Putin acusa Polònia d’“haver conspirat amb Adolf Hitler” contra els “esforços de pau de la Unió Soviètica” a la segona meitat dels anys trenta, d’haver-se sumat al repartimen­t de Txecoslovà­quia i d’haver donat suport als plans nazis d’extermini dels jueus.

Segons Putin, els culpables d’haver provocat la guerra van ser les potències occidental­s que van permetre a Munic el 1938 que Alemanya s’annexionés part de Txecoslovà­quia

i que Polònia ho aprofités quedant-se amb un petit territori fronterer amb Txèquia a la zona de Theschin. Davant els “col·laboradors europeus” de Hitler, el dictador soviètic Stalin hauria fet, segons Putin, el paper d’un solitari defensor de la pau.

El president de Rússia va silenciar completame­nt el famós pacte Hitler-Stalin de l’agost del 1939 (firmat pels ministres Ribbentrop i Molotov al Kremlin el 23 d’agost del 1939), mitjançant el qual el

Tercer Reich i l’URSS es van repartir Europa central, i també el fet d’haver envaït de comú acord Polònia, i així convertir aquest país en la primera víctima de la Segona Guerra Mundial. Putin ha arribat a declarar que l’URSS “no havia pres res a Polònia”.

A Polònia a ningú no se li escapa el fet que Putin, lluny de desconèixe­r la història de la complicita­t de Hitler i Stalin, sap perfectame­nt que la invasió de Polònia va permetre que Alemanya ataqués

França i la Gran Bretanya. D’altres creuen que el líder rus vol reescriure la història en clau propagandí­stica. I són molts més els que consideren que més aviat pretén sembrar discòrdia o posar a prova la unitat de la Unió Europea amb aquestes agressions propagandí­stiques dirigides a una de les baules més febles.

Polònia ha estat suposadame­nt escollida per a aquests propòsits després de situar-se com a presa fàcil perquè des de fa quatre anys el govern de dretes conservado­r està renyit amb la resta de la UE en qüestions tan fonamental­s com el respecte de l’Estat de dret, la política migratòria, l’energètica i la climàtica.

INUSUAL COHESIÓ POLONESA Les invectives de l’antic membre del KGB provoquen una unanimitat inaudita

ARRELS HISTÒRIQUE­S Els especialis­tes alerten d’una crisi diplomàtic­a inevitable

Però, malgrat que Polònia no ha aconseguit que la UE li fes costat contra el revisionis­me històric de Putin, sí que la van auxiliar els Estats Units i Alemanya. L’ambaixador­a dels Estats Units a Polònia, Georgette Mosbacher, va replicar en aquests termes: “Benvolgut president Putin, van ser Hitler i Stalin els que van conspirar per desencaden­ar la Segona Guerra Mundial. És un fet. I Polònia en va ser víctima”.

Mentrestan­t, l’ambaixador d’Alemanya Rolf Nikel va subratllar: “El pacte Ribbentrop-Molotov va servir per preparar l’agressió criminal d’Alemanya contra Polònia, i l’URSS es va afegir a aquell brutal repartimen­t de Polònia.

 ?? OMAR MARQUES / GETTY / ARXIU ?? El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, a l’esquerra d’Angela Merkel, entrant a Auschwitz
OMAR MARQUES / GETTY / ARXIU El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, a l’esquerra d’Angela Merkel, entrant a Auschwitz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain