La Vanguardia (Català)

El tsar més discutit

Ivan el Terrible continua sent polèmic a Rússia, on el volen rehabilita­r amb monuments

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Poc menys que un malson històric podria patir una part de la població de Rússia si, com està previst, les autoritats d’Astrakhan aixequen un monument a Ivan IV, el primer governant rus que va portar el títol de tsar i conegut per la violència del seu regnat, en especial la que va exercir la seva guàrdia política personal (els oprítxniki). Aquesta és la posició que manté el Fòrum Mundial

de la Joventut Tàrtara, associació pròxima al govern de Tatarstan, que ha demanat al governador d’Astrakhan que freni el projecte.

Aquesta organitzac­ió explica que Ivan IV, anomenat el Terrible, “sempre ha estat i per a molts pobles del nostre país encara és el més malvat símbol de genocidi, anarquia, despotisme, intolerànc­ia religiosa i violència”. Els joves tàrtars afirmen que “trenca la pau interètnic­a” i proposen d’erigir un monument a la unitat dels pobles. Al desembre l’ajuntament d’Astrakhan va posar en marxa una enquesta entre la població.

L’actual República de Tatarstan (Volga) és l’hereva cultural del Khanat de Kazan, conquerit a finals del segle XVI a matadegoll­a, seguit de tortures i repressió, pel tsar.

Els qui defensen que cal honrar Ivan el Terrible diuen que és una figura històrica, que va ampliar Rússia amb les seves conquestes, inclosa la dels territoris en què s’havia dividit l’estat mongol de l’Horda d’Or, com el Khanat de Kazan i el Khanat d’Astrakhan (a la desembocad­ura del Volga al Caspi).

També ha protestat la comunitat musulmana d’Astrakhan, que recull firmes per aturar els plans de l’Ajuntament. Recorden que Ivan el Terrible va enderrocar mesquites i va il·legalitzar l’islam.

Aquest no serà el primer monument a Ivan IV a Rússia. Aquest honor correspon a la ciutat d’Oriol, 360 quilòmetre­s al sud-oest de

Per a molts pobles de Rússia ha estat símbol de genocidi, anarquia, despotisme i intolerànc­ia religiosa

Moscou, que el 2016 li va erigir una estàtua eqüestre malgrat les protestes. Després de la instal·lació, algú va penjar un cartell: “Quina vergonya, foscor!”.

També com a protesta un veí de Krasnoiars­k (Sibèria) va clavar una estaca esmolada a terra i va pintar el seu extrem de vermell, en clara referència a les sanguinàri­a execucions que aplicaven les seves tropes.

El 2017 es va intentar inaugurar una estàtua d’Ivan IV a Aleksàndro­v, des d’on va dirigir el seu regne 16 anys. Però va ser efímera, perquè després d’instal·lar-la al pedestal va caldre retirar-la una hora després.

Les autoritats locals han aconseguit el seu objectiu només aquest mes de desembre.

“En mig segle del seu regnat, hi va haver de tot: victòries, derrotes, execucions i gestes. Ha de ser tractat com una part integral de la història russa, un dels seus herois, les gestes i pecats del qual són igualment importants”, escrivia Piotr Akópov a l’electrònic Vzgliad.

El 26 de desembre es va inaugurar el tercer monument a Ivan Grozni a Rússia, a Txheboksar­i, capital de Txuvàixia, i tampoc no va estar exempt de polèmica. “És una escopinada a l’ànima del poble txuvaixès”, va dir l’escriptor Missi Iujma. L’historiado­r Dimitri Zakhàrov, que va organitzar la instal·lació, ho justifica: “Oferim una alternativ­a: Ivan el Terrible com a creador. Si no hagués existit, quan s’hauria fundat la nostra ciutat?”. I és que Ivan IV va ordenar que s’aixequés el Kremlin i algunes esglésies locals.

El primer tsar ha estat el més rebutjat de la història russa, i no només ara. Quan el 1862 es va crear a Veliki Nòvgorod el monument Mil·lenni de Rússia, entre les 129 figures no hi era Ivan el Terrible, però sí la seva primera esposa, Anastàsia Romanova.

 ?? SOVFOTO / GETTY ?? Una escena d’Ivan el Terrible del cineasta Serguei Eisenstein
SOVFOTO / GETTY Una escena d’Ivan el Terrible del cineasta Serguei Eisenstein

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain