La Vanguardia (Català)

El Perú afronta un any marcat pels judicis als seus expresiden­ts

- LIMA

El Perú tanca un any marcat per l’embolic de corrupció que va esclatar el 2017 i les lentes i doloroses revelacion­s del qual van marcar el 2019 amb un ritme de mort, caigudes en desgràcia i la confirmaci­ó d’usos i abusos del poder econòmic per teixir influèncie­s a l’esquena dels ciutadans. Tots els expresiden­ts de la república estan detinguts i pendents de judici.

“Aquesta lluita contra la corrupció no té precedents al Perú, però és un avenç amb fragilitat inherent, fruit de la feina de grups petits, la premsa d’investigac­ió, pocs jutges i fiscals i un president de la República, Martín Vizcarra, que va arribar per accident”, explica el periodista Gustavo Gorriti.

El matí del 17 d’abril, l’expresiden­t Alan García (19851990 i 2006-2011) es va matar d’un tret al cap per evitar ser detingut. Havia estat l’eix de la vida política peruana des dels anys vuitanta i la Fiscalia tenia proves que havia cobrat comissions milionàrie­s de la constructo­ra brasilera Odebrecht a canvi del contracte per fer la línia 1 del metro de Lima.

Keiko Fujimori, líder de l’oposició i filla de l’expresiden­t Alberto Fujimori (19902000), ha passat gairebé tot l’any en presó preventiva. La Fiscalia l’acusa d’acceptar donacions il·legals d’Odebrecht per a les campanyes del 2011 i el 2016, així com de Dionisio Romero, president de Credicorp i un dels homes més rics del Perú. Altres empresaris van confessar després que era habitual lliurar diners fora dels cursos regulars a Fujimori. Aquestes donacions es rentaven atribuint-se-les a centenars de petits donants que no tenien a veure res amb la trama, un sistema que es coneix com pitufeo.

El cas Odebrecht ha tombat polítics de la talla d’expresiden­t Pablo Kucynski (20162018) i del ministre César Villanueva,

agafat després en un intent de suborn a la Fiscalia.

Les principals constructo­res, encapçalad­es per Graña i Montero, la més important, van formar, segons la Fiscalia, un càrtel mafiós per finançar suborns i repartir-se obres públiques.

L’expresiden­t Ollanta Humala (2011-2016) i la seva esposa Nadine Heredia afronten peticions de més de 20 anys de presó per presumpta corrupció. L’expresiden­t Alejandro Toledo (2001-2006) està detingut als Estats Units en espera

La trama de corrupció política i econòmica gira entorn del cas Odebrecht

de ser extradit per ser jutjat per corrupció. Kuczynsky espera sota arrest domiciliar­i que la Fiscalia acabi la investigac­ió en contra seu. Alberto Fujimori afronta un nou cas per promoure activitats polítiques des de la presó. La seva filla, podria tornar a presó ben aviat, en espera del judici que arrencarà cap al mes de març.

Els empresaris de la construcci­ó intenten evitar la presó aportant proves a la Fiscalia contra els expresiden­ts.

 ?? PAOLO AGUILAR / EFE ?? Una partidària de Keiko Fujimori
PAOLO AGUILAR / EFE Una partidària de Keiko Fujimori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain