La Vanguardia (Català)

Ceaucescu, Travolta i els vells jets

- JAVIER ORTEGA FIGUEIRAL

Havia de ser el seu últim vol. Possibleme­nt aquell matrimoni romanès acostumat al poder i l’adulació no era conscient que es van enlairar amb sobrecàrre­ga. Molta. Tampoc no tindrien al cap que aquella sortida des d’un terrat de Bucarest havia de ser el principi d’un final que es va accelerar tant com l’helicòpter que els evacuava d’un setge que no esperaven i del qual ara es compleixen 30 anys.

El 22 de desembre del 1989, Nicolae Ceaucescu va veure, atònit, com una de les anomenades magnes concentrac­ions en suport seu va acabar girant-se en contra i va haver d’escapar amb la seva esposa Elena des de la part més alta de l’edifici del comitè central del Partit Comunista de Romania. La foto del SudAviatio­n SA365 Dauphin sobre la ciutat i amb els manifestan­ts observant l’escena va ser una de les imatges d’aquells dies de revolució o cop d’Estat. I és que per al segon ja existia un pla de contingènc­ia. El nucli dur del dictador sempre va estar en guàrdia per protegir-lo de la possible intervenci­ó de l’URSS, per a la qual el romanès sempre va ser un personatge incòmode que jugava a diferents bandes.

Precisamen­t un dels símbols d’aquella no-obediència cap als designis soviètics es va evidenciar en detalls com la flotilla presidenci­al. Si bé a l’inici del seu mandat Ceaucescu utilitzava avions de fabricació russa com altres líders comunistes, a partir dels setanta es va decantar per helicòpter­s francesos i avions nord-americans com el Boeing 707, favorit del Conducator per als seus viatges. El seu era un quatrireac­tor, idèntic al que utilitzave­n Nixon, Ford o Carter com a Air Force One. Curiosamen­t la fal·lera per volar al mateix avió que els presidents dels Estats Units va néixer d’un viatge a la Xina i Corea del Nord. Allà, el líder europeu va veure en primera persona dos casos extrems de culte a la personalit­at en les figures de Mao Zedong i Kim Il-sung, que va replicar després al seu país, definit per molts com un règim sultanià, amb totes les comoditats a la seva disposició.

En els següents 15 anys els Ceaucescu van viatjar per tot el món amb el Boeing matriculat com YR-ABB i que ara fa tres dècades estava preparat per a la seva fugida: després de sortir de Bucarest l’helicòpter aterraria a Snagov, la residència de camp, on el matrimoni recolliria pertinence­s valuoses i des d’on volarien a l’aeroport on el 707 els portaria a l’estranger, tenint Líbia i la Xina com a destinacio­ns preferenci­als.

El pla es va avortar quan el Dauphin va baixar per aterrar en un camp, ja que el pilot va enganyar els ocupants dient que en qualsevol moment podien ser abatuts i era millor continuar per terra. Les altres coses ja són història, inclosa la seva detenció, un judici sumaríssim i l’execució de tots dos amb la imatge dels cadàvers mostrada durant força minuts per televisió com a prova d’un final definitiu.

El Boeing va sobreviure al dictador i si bé durant els primers anys el govern d’Ion Iluescu el va llogar a tercers per poder tenir liquiditat, a partir del 1992 va tornar a fer-se servir com a transport presidenci­al VIP, operat per la companyia estatal Romavia, sent l’aparell que va portar els diferents mandataris romanesos a les negociacio­ns per a l’adhesió a la UE i després a les reunions de la Unió fins al 2012, any de la seva jubilació. Es va vendre per uns dos milions de dòlars, a Omega Air, una singular empresa de treballs aeris especialit­zada en el proveïment avions militars, per a la seva conversió en gasolinera volant. Ara per ara, Omega manté l’avió en perfecte estat a l’aeroport de Brunswick, a uns 100 quilòmetre­s al sud de Savannah, a Geòrgia.

Des de fa un parell d’anys l’antic jet de Ceaucescu té com a veí d’aparcament el N707JT, un altre Boeing 707 amb matrícula no casual, ja que és un dels avions de l’actor John Travolta, que al seu dia havia estat de l’australian­a Qantas i després el jet personal de Frank Sinatra. Malgrat la seva passió per l’aviació i una economia sanejada, l’actor no ha volgut assumir els seus altíssims costos de mantenimen­t i l’ha cedit. Ara tant l’avió de Ceausescu com el de Travolta, junts, esperen tornar a volar, servir com a recanvis o, si no, passar definitiva­ment a la història.

L’aeronau oficial que va fer servir el dictador romanès es convertirà en gasolinera volant

Un avió de l’actor de ‘Grease’ està estacionat al costat del del comunista des de fa dos anys

 ?? WILLIAM STEVENS / GETTY ?? Dictador. Ceaucescu, en els temps que dirigia Romania amb mà de ferro i utilitzava el seu avió VIP, que surt reflectit en un segell d’època (a baix)
WILLIAM STEVENS / GETTY Dictador. Ceaucescu, en els temps que dirigia Romania amb mà de ferro i utilitzava el seu avió VIP, que surt reflectit en un segell d’època (a baix)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain