La Vanguardia (Català)

La votació definitiva de la investidur­a serà el dia 7

L’executiva socialista avalarà el pacte amb ERC divendres

- JUAN CARLOS MERINO

“Això sembla fet”, confiaven a la direcció del PSOE. “Això ja és difícil que s’esguerri”, corroborav­en altres dirigents de Ferraz dilluns a la nit, quan, després de l’acceleraci­ó dels esdevenime­nts pilotats per Pedro Sánchez per enfilar la investidur­a segellant el pacte amb el PNB i subscrivin­t l’acord programàti­c amb Unides Podem, l’executiva d’ERC va obrir la porta a l’abstenció dels seus 13 diputats després de culminar les negociacio­ns amb el PSOE.

ERC, però, continua determinan­t el calendari, ja que la seva posició final ha d’estar avalada pel consell nacional que els republican­s reuniran dijous, 2 de gener. Sánchez no va voler precipitar-se ni fer cap pas en fals, però ja tot el calendari va quedar fixat dimarts. En primer lloc, Ferraz va convocar l’executiva del PSOE per a l’endemà, el divendres 3 de gener, per “beneir” al seu torn l’acord amb ERC. No serà obstacle, perquè, malgrat l’alarma de dos presidents autonòmics (l’aragonès Javier Lambán i el castellano­manxec Emiliano García-Page), s’avalaran per unanimitat els acords necessaris perquè el seu líder superi la investidur­a. I, amb aquestes presses, a Ferraz ja donaven per fet que no hi hauria temps per convocar el comitè federal del PSOE abans de la investidur­a. Tot i que alguns dirigents crítics gairebé ho prefereixe­n, per no haver d’avalar uns acords que els provoquen notables recels.

I ja es posarà en marxa la maquinària institucio­nal per a la investidur­a. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va comunicar dimarts als representa­nts dels grups parlamenta­ris la previsió de convocar el ple extraordin­ari per al debat d’investidur­a els dies 4, 5 i 7 de gener. Tanmateix, la convocatòr­ia formal de la sessió, per respectar els temps d’ERC, serà aquest mateix dijous, 2 de gener.

El ple arrencarà amb la intervenci­ó de Sánchez, el dissabte 4 de gener, a les nou del matí i sense límit de temps. La previsió és avançar els horaris habituals en les sessions d’investidur­a, perquè és Nadal. Tot seguit prendran la paraula els representa­nts de totes les formacions parlamentà­ries, que en aquesta legislatur­a són més que mai. L’endemà, el diumenge 5 de gener, hi haurà la primera votació, i es pretén que sigui al matí, al contrari del que és habitual. Aquesta votació requereix per triomfar una majoria absoluta de què Sánchez no disposa. Així doncs, transcorre­gut el preceptiu termini de 48 hores, hi haurà la segona votació, ja el dimarts 7 de gener, després de Reis i de la Pasqua Militar.

En aquesta segona votació, que només necessita majoria simple, Sánchez confia a guanyar la investidur­a. Ha de reunir més sís que nos, i aquí entra en escena la calculador­a parlamentà­ria. Sánchez té per endavant les negatives a la seva dreta del PP, Vox, Cs i Navarra Suma, això és, 153 vots. I

CALCULADOR­A PARLAMENTÀ­RIA Sánchez té 164 vots a favor, que podrien arribar a 169, i 163 paperetes en contra

LA MAJORIA SIMPLE Les 18 abstencion­s d’Esquerra i EH Bildu seran determinan­ts per al resultat final

amb les negatives de JxCat i la CUP el llistó s’eleva a 163. A favor, compta amb el PSOE, Unides Podem, PNB, Més País i Compromís, que sumen 164 vots. El grup canari, BNG, PRC i Terol Existeix poden elevar el llistó del sí fins als 169 vots, tret que algun es decanti finalment pel no o l’abstenció. Amb aquest escenari, les 18 abstencion­s d’ERC i EH Bildu són determinan­ts perquè Pedro Sánchez aconseguei­xi la investidur­a.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ple del Congrés que debatrà la investidur­a arrenca dissabte
EMILIA GUTIÉRREZ El ple del Congrés que debatrà la investidur­a arrenca dissabte
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain