La Vanguardia (Català)

La dreta es rebel·la contra la consulta acordada pel PSOE i ERC

- CARMEN DEL RIEGO

“Traïció a Espanya”, “abús intolerabl­e”, “cop d’Estat”. La confirmaci­ó que el pacte entre el PSOE i ERC inclou una consulta a Catalunya sobre els acords que es prenguin a la futura taula de diàleg entre governs ha revoltat els tres partits de la dreta, que veuen en aquesta “cessió” la constataci­ó del que temien: que Pedro Sánchez seria capaç d’assumir les reivindica­cions dels independen­tistes per ser investit president.

“Sánchez va consumar la traïció a Espanya que vaig denunciar fa un any després de descobrir les conclusion­s de Pedralbes”, deia el president del PP, Pablo Casado, en un tuit, un cop confirmat aquest contingut de l’acord entre socialiste­s i republican­s. És un acord que, a parer del líder popular, suposa que Sánchez “ha pactat un referèndum amb els delinqüent­s que van donar un cop a l’Estat per ser investit”. Casado gairebé entona el “Ja ho havia dit jo”, però no del tot, perquè el que s’ha pactat, a parer seu, va més enllà, fins i tot, del que ell es pensava que el president del Govern s’atreviria a fer: “Ens acusaven d’exagerar, però ens hem quedat curts. Respondrem amb fermesa”.

Ara per ara la resposta del PP es traduirà en una crida als barons, dirigents i diputats socialiste­s perquè “frenin Sánchez” dient no als seus acords amb els independen­tistes i, per tant, a la investidur­a del seu líder.

L’estratègia d’oposició a Pedro Sánchez dels populars passa per enfrontar els barons socialiste­s amb el president del Govern o posar-los en la tessitura de fer costat al seu candidat i haver de donar explicacio­ns als ciutadans de les seves comunitats autònomes per haver acceptat la relació bilateral entre el Govern central i el de la Generalita­t, una relació que el PP considera que trenca la igualtat dels espanyols. “El silenci còmplice dels barons socialiste­s és un aval als plans de Sánchez”, va dir el vicesecret­ari de comunicaci­ó del PP, Pablo Montesinos, que va afegir: “Encara són a temps de parar-ho”.

I, si la resposta del PP va ser aquesta, la del president de Vox, Santiago Abascal, no es va quedar enrere. També al seu compte de Twitter, va carregar contra la inclusió en el pacte PSOE-ERC d’una consulta als catalans perquè considera que els catalans, com els habitants de Terol, “no poden votar una cosa que afecti tots els espanyols”, de manera que, segons ell, el que s’ha aprovat “és simplement un cop d’Estat”.

La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, va seguir la línia del PP, i es va dirigir als dirigents socialiste­s perquè plantin cara al seu secretari general. “Aquesta cessió al separatism­e és un atropellam­ent inèdit i absolutame­nt intolerabl­e: no es pot decidir què és Espanya sense comptar amb el conjunt del poble espanyol”, va dir.

Les dates triades per a la investidur­a també van ser objecte de crítica. Si Cayetana Álvarez de Toledo ho va considerar una falta de respecte als espanyols, Casado va dir que fer el ple en cap de setmana, just abans de Reis, només pot respondre al fet que l’avergonyei­xen els seus socis i el programa amb què governarà. I va concloure amb un rotund: “No acabarà bé”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain