La Vanguardia (Català)

Torrent sol·licita a la JEC que no inhabiliti Torra com a diputat

El Parlament presenta al·legacions contra els recursos del PP, Cs i Vox

- MAITE GUTIÉRREZ

El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet que la Cambra presenti al·legacions davant la Junta Electoral Central (JEC) perquè desestimi els recursos del PP, Cs i Vox i no inhabiliti Quim Torra. L’escrit, que firma el lletrat major, Joan Ridao, es va presentar dilluns, i assegura que la JEC no és competent per resoldre les incompatib­ilitats dels diputats del Parlament ni per retirar-li l’acta, tal com argumenten aquests tres partits. El suport de Torrent al president de la Generalita­t arriba en un moment en què el Govern és a tocar d’una crisi després del pacte d’investidur­a entre el PSOE i ERC, que té pendent ratificar avui la seva abstenció a Pedro Sánchez.

La JEC decidirà divendres sobre els recursos del PP, Cs i Vox contra l’acord de la Junta de Barcelona del 24 de desembre que desestimav­a la seva petició. Les tres formacions defensen que, després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabilita Torra per desobedièn­cia pel cas dels llaços grocs, el president de la Generalita­t ha de perdre l’acta de diputat. Es refereixen als articles 6.2 i 6.4 de la llei de Règim

Electoral General, un extrem que el Parlament, a instàncies de Torrent, rebutja. Les al·legacions de la Cambra catalana, que va avançar El Confidenci­al i a què ha tingut accés La Vanguardia, afirmen que l’aplicació d’aquests articles suposaria una “forma singular de privació de la capacitat electoral passiva” a causa d’una “mala tècnica legislativ­a”. A més a més, argumenten que és el Parlament i no la JEC qui ha de dirimir les incompatib­ilitats dels diputats, i més encara quan la sentència del TSJC no és ferma i està pendent del recurs interposat per Torra davant el Suprem.

El president va assegurar al missatge de Cap d’Any que no pensa acatar la sentència del TSJC ni les ordres del Suprem en cas que ratifiqui la seva inhabilita­ció. “No permetré ni acceptaré que un tribunal, i encara menys una junta política, suplanti la sobirania dels catalans”, va assegurar dilluns.

El missatge de Torra, en què va supeditar qualsevol diàleg amb el Govern central al fet que aquest últim accepti un referèndum d’autodeterm­inació, ha aixecat les crítiques de l’oposició, que ha tornat a exigir la dimissió del president i la convocatòr­ia d’eleccions anticipade­s.

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va lamentar que Torra hagi “aprofitat el seu missatge de Cap d’Any per continuar amenaçant l’Estat de dret”. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va subratllar que el discurs de Torra va estar basat en “la insolidari­tat, la confrontac­ió i les notícies falses”. La presidenta de Catalunya en Comú a la Cambra, Jéssica Albiach, va respondre a Torra que l’“únic” govern “disposat a asseure’s i a dialogar és el que està en construcci­ó” . Per la seva part, el president del PP català, Alejandro Fernández, va destacar “la duresa velada però indissimul­ada contra els seus socis d’ERC”.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Roger Torrent
TONI ALBIR / EFE Roger Torrent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain