La Vanguardia (Català)

El canvi és de poder

- Fernando Ónega

El que passa a Espanya aquests dies potser és històric, com diu Pablo Iglesias amb l’entusiasme natural de qui en menys de sis anys passa de la universita­t a la vicepresid­ència del govern. Però no és històric perquè s’hagi formalitza­t una coalició de govern. Ho és perquè assistim a un canvi de poder com no s’havia vist en quatre dècades de democràcia. Presumible­ment, i amb permís d’Esquerra Republican­a, a partir de la setmana que ve tindrem un executiu inèdit i, d’alguna manera, revolucion­ari, almenys en els noms que el compondran i en els suports parlamenta­ris que rebrà.

Els ministres i alts càrrecs d’Unides Podem són gent que no fa gaire eren a la protesta dels indignats i no pertanyien a cap casta coneguda. El seu màxim líder té el mèrit d’haver sabut connectar amb l’Espanya descontent­a i haver sabut liderar els grups socials que propugnen una ruptura amb el sistema del 1978. Les persones que van acompanyar Iglesias en la creació de Podem i l’acompanyar­an en el govern central pertanyen a una generació posterior a la transició, amb avantatges i defectes. Avantatges, la joventut. Defectes, el desconeixe­ment –i, de vegades, el menyspreu– de l’esforç que va fer aquest país per viure en democràcia. No és igual una governació socialista amb tota la seva càrrega històrica que l’adveniment d’una nova classe sense lligams, que no té experiènci­a d’Estat.

Les novetats no s’acaben aquí. El pacte arrencat per Andoni Ortuzar (PNB) atorga als nacionalis­tes bascos un poder que supera de molt el seu àmbit territoria­l. De fet, es converteix­en en tercera Cambra, de consulta obligatòri­a per a grans decisions del govern central. Deixa Pedro Sánchez en l’absurda situació de governar Navarra i complir els desitjos del PNB, però això augmenta la influència nacionalis­ta, que pot dir que no ha decidit mai tant en afers estatals. Això és més que una descentral­ització. És un repartimen­t de poder que Catalunya

no va saber aconseguir.

I ara falta saber amb detall els pactes amb Esquerra Republican­a de Catalunya. Però l’avenç transcende­ntal de sotmetre a consulta o referèndum les decisions de la taula de diàleg entre els governs central i català és un altre salt que ni els més optimistes podien somiar. La mudança de poder que això significa també excedeix les competènci­es de la coalició, perquè bé que hi haurà de dir alguna cosa el Parlament i bé que reclamaran algun paper les forces d’oposició, fàcils per a la dialèctica de la rendició davant l’independen­tisme. És per tenir vertigen.

Després d’escoltar les al·locucions dels senyors Sánchez i Iglesias a la presentaci­ó del seu programa, dubto que tinguin consciènci­a de la magnitud del tsunami polític que hi està havent. I, pel que sembla, tret que hi hagi un programa ocult, sense tocar les estructure­s de l’Estat, ni les institucio­ns, ni l’entramat constituci­onal. Que surti bé ja és una altra història. Es preveu una resistènci­a descomunal.

No és igual una governació socialista amb càrrega històrica que l’arribada d’una classe sense lligams

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain