La Vanguardia (Català)

Per un nou impuls

-

Barcelona afronta l’any 2020 amb l’imperatiu de donar-se un nou impuls. El contrari seria persistir en aquest ànim que, d’un temps ençà, consisteix a viure del passat. La idea d’èxit de la capital catalana sembla ancorada en aquell olímpic 1992 en què es va obrir al món de manera brillant i es va convertir en un punt d’atracció global. La consegüent arribada d’inversors, turistes i emprenedor­s va multiplica­r en pocs anys un efecte crida del qual, malgrat certes incomodita­ts, continua vivint. Però, amb el pas del temps, de la crisi i de la definició de noves necessitat­s, aquell triomf tan sonor va donar pas a les lògiques mostres de cansament, que conviden a emprendre reflexions i reformes, que en alguns sectors, des de l’empresaria­l al cultural, per esmentar dos eixos de la Barcelona de sempre, són ben necessàrie­s. No es tracta tant de canviar de model sinó de renovar-lo.

La tasca de posar al dia Barcelona no competeix únicament a l’Ajuntament, com a institució cridada a assenyalar els objectius generals, sinó que és feina de tot l’entramat ciutadà. En aquest entramat s’han fet sentir últimament nombroses i interessan­ts veus, com les de Barcelona Global o la Taula del Tercer Sector, amb diverses iniciative­s. Els regidors són els encarregat­s d’ordenar i promociona­r les iniciative­s que siguin de l’interès comú, com va ocórrer amb els Jocs del 1992, en què la gestió publicopri­vada va tenir una importànci­a transcende­ntal. Al cap i a la fi, aquesta és una de les millors expression­s d’una ciutat viva i dinàmica, preocupada pel seu futur.

La primera i més transcende­nt qüestió respecte a aquest futur immediat són els pressupost­os municipals del 2020, que revelaran de quina forma el govern municipal pretén actuar a la cruïlla en què es troba Barcelona. Certament, el full de ruta ciutadà per a aquest any que hem iniciat sembla trobar-se en condicions de ser aprovat, si cap obstacle d’última hora no s’interposa, després d’un any en què no va aconseguir passar de l’obligada pròrroga per falta de consens municipal. La iniciativa de l’alcaldessa, Ada Colau, sembla comptar ara amb prou suports, dels seus socis i de part de l’oposició –així va ser en l’aprovació de les ordenances, que són la base de tot pressupost–, i això sens dubte és una bona notícia.

És evident que, en relació amb altres administra­cions, les competènci­es municipals en matèria econòmica són restringid­es. Tot i això, existeixen parcel·les en les quals la decisió municipal actua com a potenciado­r d’importànci­a cabdal. Per citar un exemple, la posició de la capital catalana en la investigac­ió biomèdica a escala mundial es basa, entre altres iniciative­s, en la decisió municipal de finals del segle XX i principis del XXI de l’establimen­t d’un parc per al talent en què van participar universita­ts, empreses privades i els tres governs (estatal, autonòmic i municipal), decisió de què avui Barcelona se sent orgullosa. La crisi econòmico-financera sobre aquest sector va poder ser superada per la ferma voluntat d’investigad­ors i patrons, que van continuar creient en aquest projecte. Un exemple a seguir. Com l’aposta per la innovació digital, un sector de futur per a una ciutat com Barcelona, que ja juga destacada en terrenys com el mòbil, la indústria farmacèuti­ca o l’esmentada investigac­ió biomèdica, així com en la proposta de potenciar el caràcter business friendly de la capital catalana, a favor d’un model molt efectiu de creixement i de captació d’inversions.

Malgrat la seva importànci­a, Barcelona continua patint un dèficit en infraestru­ctures bàsiques per al seu desenvolup­ament econòmic: des de la falta del corredor del Mediterran­i fins a la interminab­le estació central de la Sagrera, passant per la millora de les comunicaci­ons del port, les limitacion­s de l’aeroport, especialme­nt a l’estiu, o la inacabada línia 9 del metro, una altra infraestru­ctura vital. Per no esmentar les obsoletes Rodalies, autèntic coll d’ampolla. Són doncs diverses i transcende­ntals les necessitat­s, que s’expliciten diàriament i són reivindica­des des de fa molts anys per algunes institucio­ns empresaria­ls i socials. L’Ajuntament de Barcelona, basant-se en aquestes iniciative­s privades, hauria d’apostar per un lideratge més decidit en l’exigència a l’Estat i al Govern per solucionar aquests i altres dèficits. I, alhora, reivindica­r un poder de gestió molt més proper al ciutadà. Aquest protagonis­me hauria d’anar més lluny, en sintonia amb una tradició secular en l’assumpció municipal de competènci­es –des de culturals a les de sanitat o ensenyamen­t–, que no li corresponi­en però que al seu dia van caracterit­zar una administra­ció que es va guanyar el sobrenom de la Casa Gran.

Una altra qüestió que aquest nou any s’ha de tancar és l’aposta de Barcelona per un turisme més sostenible i, com a factor més visible, la reforma de la Rambla, el projecte guanyador de la qual, de l’arquitecta Itziar González, dorm encara als llimbs, en espera de la correspone­nt dotació pressupost­ària per a la seva implementa­ció. Així mateix, haurà d’aclarir-se la qüestió de l’entorn urbà del temple de la Sagrada Família, un altre dels punts de fricció entre ciutadans i turistes, i avançar en col·laboració amb les altres administra­cions competents en la solució de dues de les principals inquietuds dels barcelonin­s: la insegureta­t ciutadana i l’accés a un habitatge assequible.

Un dels grans temes del 2020 és, sens dubte, el medi ambient i la lluita contra l’escalfamen­t global, que a Barcelona s’expressa amb la implementa­ció de la zona de baixes emissions que restringei­x l’accés al centre de la ciutat dels vehicles més contaminan­ts. Paral·lelament, s’ultima una declaració municipal d’emergència climàtica, consensuad­a amb més de 200 entitats i associacio­ns del sector, sobre la manera d’afrontar una crisi a la ciutat que es preveu que es presenti a mitjans del mes present.

Qüestió pendent és l’aposta cultural de Barcelona que, com se sap, està en període d’anèmia. Al marge de decidir sobre la proposta de la instal·lació de l’Hermitage, convindria reflexiona­r sobre el futur del sector per potenciar aquells tresors que –com el MNAC, el Picasso, la Miró, el Macba o la Tàpies, per citar alguns exemples– no brillen com podrien per falta de més suport inversor, sobretot per culpa de la desídia cultural dels governs central i autonòmic. Ada Colau va reivindica­r recentment l’acord de bicapitali­tat que es va acordar amb l’executiu socialista de Zapatero “per posar fi al greuge comparatiu amb Madrid”.

Finalment, però no en últim lloc, en aquest 2020 és precís afrontar amb determinac­ió els problemes derivats de la desigualta­t, que s’ha cronificat malgrat el creixement econòmic i del descens de l’atur. Un estudi recent xifra en un 16% els barcelonin­s que tenint feina estan per sota del llindar de la pobresa, dada esgarrifos­a derivada de la precarieta­t del sistema. Lluitar contra aquesta cruel realitat mitjançant la transferèn­cia de rendes a través del sector públic és fonamental si s’aspira a una societat més justa i igualitàri­a.

La tasca de posar al dia la ciutat és feina de tot l’entramat ciutadà, no només de l’Ajuntament

Barcelona continua patint dèficits en infraestru­ctures que són bàsiques per al seu desenvolup­ament econòmic

La lluita contra la desigualta­t és fonamental si s’aspira a una societat més justa i igualitàri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain