La Vanguardia (Català)

WhatsApp deixa de donar cobertura al sistema operatiu Windows Phone

- FRANCESC BRACERO

Windows Phone va morir fa una mica més de dos anys, quan Microsoft va anunciar que deixaria de desenvolup­ar-lo com a sistema operatiu per a mòbils. Però, amb el començamen­t del 2020, el que ha clavat l’últim clau al taüt ha estat WhatsApp, que deixarà de donar suport i actualitza­cions als mòbils amb aquest software.

Això vol dir que l’app de missatgeri­a deixarà de funcionar? No, però el seu comportame­nt pot començar a donar problemes, a part del risc que suposa saber que WhatsApp no dedicarà ni un segon a corregir possibles problemes de seguretat.

WhatsApp ha advertit al seu blog: “Com que ja no estem desenvolup­ant l’aplicació per a aquests sistemes operatius, algunes de les funcions podrien deixar de funcionar en qualsevol moment”. Així doncs, el millor que pot fer un usuari amb aquest sistema mòbil és començar a pensar en un canvi de mòbil.

Els usuaris de Windows Phone no seran els únics. D’aquí un mes, l’1 de febrer, torna la llista periòdica de mòbils en què WhatsApp deixarà de donar servei. De fet, no es tracta d’un veto de l’app de missatgeri­a a cap model concret, sinó del fet que deixarà de destinar recursos i personal a cobrir versions de sistemes operatius que considera que s’han quedat obsolets.

Els mòbils afectats són els que encara facin servir Android 2.3.7 i iOS 8 o qualsevol de les versions més antigues d’aquests dos sistemes. Sense esperar a l’1 de febrer, els seus usuaris ja no poden, de fet, crear o verificar comptes.

En el cas d’Apple, tenint en compte que la següent versió que sí que admet WhatsApp és iOS 9, que pot funcionar a l’iPhone 4S del 2011, significa que l’app pot continuar actualitza­da en telèfons d’Apple de fins a vuit anys d’antiguitat.

Pel que fa a Android 2.3.7, conegut com a Gingerbrea­d per a totes les seves versions, va ser llançat a finals del 2010, de manera que només els telèfons que l’utilitzin deixaran d’estar coberts. Com a exemple del seu any de llançament, el primer Samsung Galaxy S va arribar el juny del 2010. I el Galaxy SII, el maig del 2011.

Aquests dos mòbils podrien tenir contratemp­s amb WhatsApp, però, malgrat que l’aplicació funcionés amb normalitat, els seus usuaris continuari­en tenint un problema greu, ja que aquestes versions de qualsevol dels sistemes operatius tampoc no estan

L’app de missatgeri­a també deixarà de cobrir iOS 8 i Android 2.3.7, cosa que afecta mòbils de 8 o 9 anys

cobertes a hores d’ara per Google i Apple, les companyies que els van crear.

Amb l’anunci de l’eliminació de Windows Phone, la llista de sistemes operatius que cobreix WhatsApp es queda a Android, iOS i les versions d’escriptori de Windows i MacOS. A més a més, està disponible per a KaiOS, un sistema operatiu lleuger basat en Linux i que s’ha popularitz­at a l’Índia amb telèfons petits de baix cost.

Per comprovar la versió del sistema operatiu del telèfon, a Android cal anar als ajustament­s i buscar la informació de software del dispositiu. En iOS, és a ajustament­s, general, informació. En tots dos casos és possible que els mòbils admetin una actualitza­ció del sistema operatiu, cosa que els permetria continuar utilitzant WhatsApp, però la seguretat fa més aconsellab­le canviar de mòbil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain