La Vanguardia (Català)

El Maresme reclama el ‘metro de la costa’ per connectar amb l’aeroport

- FEDE CEDÓ

Al febrer farà 15 anys de la supressió de la línia directa de tren entre Mataró i l’aeroport de Barcelona. La recuperaci­ó és una de les eternes reivindica­cions, juntament amb l’eliminació dels peatges i la millora de les freqüèncie­s a les línies R1 i RG1, que tornaran a la taula de la comissió de Mobilitat del Consell Comarcal del Maresme en les seves negociacio­ns amb la Conselleri­a de Territori i Sostenibil­itat.

Una connexió àgil amb l’aeroport, segons el president de la comissió del Maresme, Joaquim Arnó, és “una peça clau per al nostre desenvolup­ament econòmic i, en especial, turístic”. Es tracta d’una reivindica­ció que comparteix el conseller Damià Calvet, que es mostra partidari d’impulsar “el metro de la costa, que connecti la totalitat del Maresme amb la capital i els seus serveis”.

La configurac­ió actual de la xarxa ferroviàri­a impedeix una connexió directa de la línia del Maresme amb l’aeroport, que sí que estava disponible abans de la implantaci­ó de l’alta velocitat, el 2005. Per això, des de la comarca estan molt pendents de l’evolució de les obres de La Sagrera, amb un complex que podrà actuar com a intercanvi­ador de totes les línies. L’estació de Sants, per la seva configurac­ió, no permet cap intercanvi­ador i impedeix que les línies que procedeixe­n del túnel de la plaça Catalunya (R1, RG1, R3 i R44) connectin amb les que es dirigeixen cap a l’aeroport. Per tant, si el Maresme perd definitiva­ment una connexió directa amb l’aeroport, des de la comarca l’exigència passarà per una gran millora en les freqüèncie­s de tren. Així, s’hauria de recuperar el viatge fins a l’aeroport en 30 minuts des de Mataró. En aquest cas, si s’impulsés el metro de la costa, l’usuari de l’R1 fins a la terminal del Prat com a màxim s’hauria d’esperar cinc minuts a l’intercanvi­ador per transborda­r cap a una línia de l’aeroport. Per aquest motiu s’imposa una clara millora en l’accessibil­itat entre la comarca costanera i Barcelona per als gairebé 40 milions de passatgers que la línia transporta anualment.

Les reclamacio­ns que el Maresme negociarà amb la Generalita­t no només se centren en la millora de freqüèncie­s ferroviàri­es. Tal com estableix la Declaració del Maresme, el compromís que van firmar el 2015 tots els ajuntament­s i entitats cíviques de la comarca, es reclama la conversió de l’autopista C-32 Montgat-Palafolls en una via comarcal una vegada caduquin els peatges l’agost del 2021. Per això s’ha de recuperar la inversió estatal de 400 milions d’euros, per pacificar l’N-II i convertir-la en un “passeig cívic”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain