La Vanguardia (Català)

Pedroche es fa d’or a les campanades

L’escultura, feta amb pa d’or, és obra de l’artista Jacinto de Manuel

- ALEX JOVER

El colofó de les campanades d’Antena 3 va ser, com cada any, el vestit de Cristina Pedroche, una gran revelació. Amagat, com ja és tradició, sota una capa de setí negra, la peça no va sortir a la llum fins tocades les dotze. Aquest any Pedroche ha sorprès amb una escultura de pa d’or firmada per l’artista madrileny Jacinto de Manuel. Es tracta d’un vestit que es presenta com una obra d’art en si i que ha necessitat més de 650 hores de feina per a la confecció.

“Es basa a veure la bellesa en la imperfecci­ó. I, quan es dota aquesta imperfecci­ó d’or, no només s’arregla l’objecte, sinó que s’aconseguei­x anar un pas més enllà amb la creació d’una cosa nova i més poderosa”, explica l’escultor, que assenyala, a més a més, la important càrrega mitològica que amaga el vestit. El daurat fa referència a la poma de la discòrdia de la deessa Eris, i l’escultura és un homenatge a l’art ancestral japonès kintsugi d’arreglar objectes fets malbé amb or.

El resultat és una armadura que, de coll a cuixes, cobreix i perfila el cos de la presentado­ra. L’escultura es va completar amb una faldilla lligada estranyame­nt al coll per davant i per darrere. Pedroche ja va avisar amb temps que el públic “es quedaria de pedra”. Perquè, tant si agrada com si no, el vestit compleix la seva comesa. Cridar l’atenció i superar el de l’any passat.

“Amb aquesta escultura em sento invencible i imparable. Més poderosa que mai”, va explicar Pedroche després de donar la benvinguda a l’any nou. I és que, tal com ja va avançar en diverses ensentador­a trevistes, el vestit volia esculpir una dona forta, d’estil futurista però amb referèncie­s al passat. Una Xena del segle XXI per tancar un final de dècada marcat pel moviment feminista i de què Pedroche s’erigeix, malgrat que molts ho posen en dubte, en fidel defensora. Precisamen­t va dedicar els seus desitjos a aquesta causa i a la de la lluita contra el canvi climàtic.

“M’agradaria que ens ocupem de la urgència mediambien­tal; no hi ha excuses per no reciclar. També vull tornar a alçar la veu contra la violència de gènere”, va dir, i abans va recordar totes les víctimes de la violència masclista.

Una vegada acabat el programa especial de les campanades, la preva sortir al balcó amb el seu marit, Dabiz Muñoz, per saludar els milers de congregats a la Puerta del Sol. El xef li va tornar a demostrar el seu amor i el seu suport incondicio­nal fent-li un petó de pel·lícula. Com si es tractés del morro del Porcellino de Florència, Muñoz li va acariciar el pit esculpit en or, potser per assegurar la plaça de la seva dona a les campanades de l’any que ve. Un espectacle digne de Pedroche i el seu fidel company, que sempre es posa el vestit que la presentado­ra portava l’any anterior per aportar el seu gra de sorra a aquest teatre televisiu.

I és que, al final, tant si va disfressad­a com si va en roba interior o despullada, Pedroche s’ha convertit en sinònim, com el raïm o la roba interior vermella, de tradició espanyola per acomiadar l’any.

“Amb aquesta escultura em sento invencible i imparable; més poderosa que mai”, assegura Pedroche

Per a la confecció de l’estructura d’or i la cua de setí l’escultor va necessitar més de 650 hores de feina

 ?? ME COMUNICACI­ÓN ?? L’amulet de l’Anne
Fidel a la seva tradició, Igartiburu va confiar en Caprile per acomiadar l’any a TVE
ME COMUNICACI­ÓN L’amulet de l’Anne Fidel a la seva tradició, Igartiburu va confiar en Caprile per acomiadar l’any a TVE
 ??  ?? Pedroche posa amb el vestit amb què va presentar les campanades la Nit de Cap d’Any
L’amfitriona d’Antena 3
Pedroche posa amb el vestit amb què va presentar les campanades la Nit de Cap d’Any L’amfitriona d’Antena 3

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain