La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Abusaven de la seva autoritat envers els subordinat­s. Engega els llums en més de norantanou indrets. 2 Fòsfor. Interminab­les, que tendeixen a l’infinit. Fereixi l’ocellet d’en CassiusCla­y perquè no torni a aixecar el vol. 3 Associació de corbs voladors. Cultura de l’antiga Síria. De tan alt no surt a les fotos.

4 Ho facis tot ben cantellut. Fa la feina de l’àrbitre. Iode. 5 Ocell de la família dels otídids que es podria definir amb sis vocals rodones. Accedeix a pujar al tren d’alta velocitat. Blanc en la seva pal·lidesa.

6 Mesura per amidar embarcacio­ns. Hi posaren manetes. 7 Al bell mig del cel. Malaltia infecciosa aguda d’origen bacterià, caracterit­zada per la contracció convulsiva permanent dels músculs voluntaris. Tractats a la botiga. 8 Vibració audible. Deixin de succeir. Fusta resinosa del pi, que crema amb molta facilitat. 9 Ajusto el cosset amb cordons de tota mena. Cantes i no et fan cas. Sedin sense vocalitzar. 10 Associació de voladors republican­s. El fa menys tallant. Així

comencen totes les èglogues. 11 Oficiïs enllaços matrimonia­ls. Quasi és gol. Cursa d’atletisme en un circuit accidentat marcat a camp obert.

12 Ferir un ocell perquè no pugui aixecar el vol. Ho adorna amb plaquetes. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Septentrió. Desperfect­es. Pastats sense llevat. 14 Picar a la porta del bronquític. Incapacita­ts de coordinar bé les accions musculars en la marxa.

VERTICALS 1 Que no deixen passar la llum. Lligant a un bastó en ple assaig de la coral. 2 Fòsfor. Perdo la verticalit­at aquí i allà m’aixeco. Sàlvia romana que té nom de joia. El primer de tots. 3 Repassat a les pàgines del passaport. Navegats d’una determinad­a manera. 4 Pit mig tapat. Malmesos després d’anys d’ús. Emprenyat a la irlandesa. 5 Broti l’arbre prop de can Barça. Rebudes amb cordialita­t. Raresa d’ateu. 6 Fa la feina de Sant Martí. Cartes de màniga. Preposició multiplica­dora. 7 Comença a enriolar-se. Aquests són sobrers, és a dir, no serveixen per a res. Fas pols el gra.

8 Arriben al món. Planta herbàcia. Amor viu. 9 Composició poètica i musical. Imatges de les revistes antigues. Comencen a tabular i, al capdavall, inverteix i el venç. 10 Desfonat. Centre de formació. 11 Nitrogen. Esgarip. Facis malbé, deterioris. 12 Gos alfabètic. Acostumes. Estació de servei al bell mig del desert. 13 El tercer en discòrdia. Inaudites. Al nord de l’oest. 14 Clar i definit. La nostra saba natural. El cap de l’assassí vist per un anglès.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain