La Vanguardia (Català)

Un nou propòsit per a Cap d’Any: canviar de feina

Un estudi revela que un de cada quatre ciutadans no està content amb la seva feina

- JAVIER RICOU

Comença un altre any i floreixen els desitjos. Els propòsits se solen repetir cada 1 de gener: fer dieta, matricular-se a una escola d’idiomes, apuntarse al gimnàs, organitzar-se més bé, cuidar més els amics... És la llista dels típics desitjos de Cap d’Any, als quals d’un temps ençà se n’ha afegit un altre: canviar de feina. Un estudi recent fet a Espanya per InfoJobs revela que un de cada quatre ciutadans somia aquestes dates, com mai, trobar una feina millor o millorar les condicions de la que té.

El salt d’any és el moment en què moltes persones es proposen canviar algunes coses per anar a millor. InfoJobs –plataforma líder a Espanya per trobar les millors oportunita­ts laborals i el millor talent– ha centrat aquest últim estudi en l’anàlisi del grau de satisfacci­ó dels espanyols amb la seva feina i a mirar de saber què voldrien canviar en el seu àmbit laboral.

Gairebé la meitat de les persones consultade­s en aquesta enquesta confessen que cada final d’any es marquen una llista de propòsits per a l’exercici que entra. La sorpresa per als investigad­ors, però, ha estat que un 62% d’aquests ciutadans que desitgen petits o grans canvis amb l’entrada d’any pensen en la seva feina. I la dada més reveladora: un 26% de les persones consultade­s (totes amb feina) manifesten directamen­t el desig de canviar de feina o, dit d’una altra manera, un de cada quatre ciutadans espanyols no està satisfet amb la seva actual situació laboral i somia a canviar de feina.

El fet que aquest desig sigui tan generalitz­at tindria, indiquen fonts sindicals, una explicació. Aquestes ganes de canvi en el lloc de treball només seria un fidel reflex de l’actual precarieta­t laboral que pateixen avui molt treballado­rs.

L’estudi dona altres dades que també ajuden a dibuixar els propòsits de la població ocupada per a l’any que entra. Un 48% dels enquestats s’han proposat millorar la seva formació amb algun curs de reciclatge o de noves eines (és el desig majoritari), seguit de no estressar-se (45%) i aprendre anglès o altres idiomes (29%).

El fet que el primer propòsit, en l’àmbit laboral, sigui millorar en formació “no és estrany, ja que en l’entorn canviant en què vivim formar-se ja no és només una manera de progressar profession­alment, sinó que en alguns casos és vital per sobreviure en un lloc de treball”, afirma Neus Margalló, responsabl­e

UN ALTRE DESIG MAJORITARI La meitat de la gent consultada voldria millorar la formació el 2020

L’AGENDA DE PRIORITATS A la tradiciona­l llista de fer dieta o d’anar al gimnàs s’hi afegeix l’àmbit laboral

d’estudis d’InfoJobs.

Per gènere, l’estudi observa diferèncie­s entre homes i dones. “En el cas d’elles, el propòsit que més es plantegen (51%) és no estressar-se”, diu l’enquesta. Un 48% de les dones tenen com a propòsit de Cap d’Any millorar la formació i un 30% aprendre anglès, el mateix percentatg­e de treballado­res que volen canviar de feina.

Per als homes, diu l’estudi, el més important és organitzar­se més bé a la feina (26%), mentre que el percentatg­e dels que volen canviar de situació laboral (21%) és més baix que en el cas de les dones.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Una parella brinda a la Puerta del Sol
BALLESTERO­S / EFE Una parella brinda a la Puerta del Sol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain