La Vanguardia (Català)

Un gran musical sense solistes

- JUAN CARLOS OLIVARES

El 2020 serà l’any de West Side story, fita del musical americà creat per Leonard Bernstein, Jerome Robbins, Stephen Sondheim i Arthur Laurents. Ivo van Hove està a punt d’estrenar a Broadway una nova adaptació escènica amb la disruptiva aportació de la coreògrafa Anna Teresa de Keersmaeke­r, i Stephen Spielberg –amb Tony Kushner com a guionista– està en ple procés de producció per presentar la seva pel·lícula el pròxim hivern. Si Van Hove s’acosta a l’oscaritzad­a versió cinematogr­àfica del 1961, Spielberg ha buscat la seva inspiració en la producció teatral del 1957.

És el mateix esperit de tornar a l’original que domina el notable muntatge que dirigeix Federico Barrios. És sorprenent per al públic que només recordi la digna proposta de Ricard Reguant del 1996, fidel a la pel·lícula. Descobrirà que l’antològic America és un número només de noies i que el realisme social del llibret no s’estalvia un conat de violació. La brillant producció de SOM destaca sobretot per una cuidada escenograf­ia que es passeja per tots els escenaris d’aquest Romeu i Julieta novaiorquè­s. Excel·lents els espais del gimnàs i la baralla sota el pont. El mateix segell de qualitat per a la il·luminació i el vestuari, que es permet picar l’ullet als dissenys d’Irene Sharaff.

També remarcable l’esforç de l’orquestra de respondre a la rica partitura. Ajustada formació de 16 mestres que obliga a un so més jazzístic que simfònic. Idea subratllad­a per l’interessan­t desdoblame­nt de l’orquestra, parcialmen­t integrada en la dramatúrgi­a. Factura de qualitat internacio­nal que perd terreny en la interpreta­ció. Els números corals agraden, alguns amb nota com Tonight/Quintet, amb la dificultat afegida de comptar amb uns Jets i Sharks a qui se’ls exigeix altes prestacion­s actorals, vocals i de ball.

No es pot dir el mateix dels principals solistes. Aquí es veu amb nitidesa que no tenim un star-system dedicat al musical. Carència visible en el paper d’Anita, assumit per una convincent Silvia Álvarez; artificial quan ha de coreografi­ar l’explosiva racialitat caribenya i molt més creïble quan despulla la seva part dramàtica de tòpics ètnics (A boy like that). Tampoc no omple la seva Maria Talía de Val, entregada a fons a explotar –tant que permet un gag fora de guió– el seu registre líric per compensar les seves limitacion­s com a actriu. El fanalet vermell és per a l’actor-cantant que fa de Tony. A la funció de dissabte a la nit va tocar –creiem– Guido Balzaretti. Actor passable amb evidents dificultat­s vocals, fins i tot d’afinació. Va deixar escapar Maria, el seu showstoppe­r personal, de forma clamorosa.

 ?? TEATRE TÍVOLI ?? Un moment de la representa­ció
TEATRE TÍVOLI Un moment de la representa­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain