La Vanguardia (Català)

El món mira a Tòquio

Després del fiasco de Rio 2016 el COI es vol treure l’espina malgrat el cas rus

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

No se sap mai què pot passar i de vegades les expectativ­es són tan elevades que després venen les decepcions. Però difícilmen­t a l’Estadi Nacional de Tòquio, l’epicentre dels Jocs Olímpics del 2020, es veuran cartells improvisat­s i escrits a mà penjant de les parets minuts abans de la cerimònia inaugural. Aquestes escenes surrealist­es es van viure a Rio 2016, un autèntic malson per al Comitè Olímpic Internacio­nal i uns Jocs que, des del punt de vista organitzat­iu, van deixar moltíssim a desitjar.

Esclar que van comptar amb els gegants Usain Bolt i Michael Phelps, reis del món dels cinc cèrcols i que ja estan retirats.

A Tòquio el COI es vol treure l’espina i tirar endavant amb nota uns Jocs que s’espera que siguin ultramoder­ns i tecnològic­s en una terra que presumeix d’estar a l’última en aquest apartat. Per això ha preparat una família de robots que poden sorprendre força el personal. Fins i tot les mascotes tindran una versió robotitzad­a.

D’entrada, es pot dir que l’estadi ja està a punt i que va ser inaugurat fa uns dies amb una prova pilot en què Bolt va ser l’estrella convidada. És a dir que set mesos abans dels Jocs, que se celebraran entre el 24 de juliol i el 9 d’agost, la instal·lació de referència ja no ha de donar problemes de pes als organitzad­ors.

El més normal és que així que passin les setmanes vagin sorgint imprevisto­s i dificultat­s que només apareixen quan els assajos es tornen més seriosos.

Però fins ara els principals problemes per a Tòquio han estat per culpa del temps, és a dir de la climatolog­ia. El COI va decidir, de motu proprio, traslladar una prova tan simbòlica com la marató a Sapporo (a 1.100 quilòmetre­s de la capital nipona), preveient que la calor seria insuportab­le per als atletes.

La mesura va ser decidida setmanes després dels Mundials d’atletisme de Doha (Qatar), on hi va haver escenes dantesques per les altes temperatur­es.

A més, també s’ha canviat l’horari de les proves de triatló perquè siguin encara més d’hora i així els competidor­s puguin evitar la calor més extrema.

Tot i que per al COI el principal maldecap és el dopatge a Rússia. La decisió de l’Agència Mundial Antidopatg­e (AMA) d’excloure l’equip rus per les trampes generalitz­ades i reiterativ­es provocarà, tret que hi hagi un gir copernicà, que una de les delegacion­s que més èxits acostuma a tenir en uns Jocs no pugui competir com a tal i només hi participin, sota bandera neutral, els esportiste­s russos que demostrin que estan nets.

Des del punt de vista de l’equip

AMB ANTICIPACI­Ó Els preparatiu­s a Tòquio estan força avançats i l’estadi olímpic ja està enllestit

RECLAMS Els del 2020 poden ser els últims Jocs per a Pau Gasol, si es recupera, i Rafa Nadal

espanyol aquesta edició pot ser molt especial per a dos personatge­s que han exercit de reclam durant més d’una dècada. Pau Gasol, si es recupera a temps de la seva greu lesió al peu, disputaria els seus últims Jocs Olímpics (serien els cinquens), malgrat que no té gens fàcil posar-se a punt a temps.

El català farà 40 anys el 2020. Rafa Nadal és més jove, però també ha patit importants problemes físics en el passat. La seva idea és penjar-se una tercera medalla olímpica a Tòquio perquè arribar als 38 anys als Jocs del 2024 ara sembla una quimera per al mallorquí.

Esclar que a aquesta edat ha continuat funcionant a bon nivell Roger Federer i no es pot descartar res. A Nadal li encanta participar als Jocs i ja es va perdre els de Londres per una lesió. Es diverteix com un nen amb tot el que envolta el moviment olímpic.

Més enllà d’aquests dos abanderats, l’esport espanyol vol consolidar el poder de les seves dones, que tan bon resultat li van donar a Londres 2012 i Rio 2016. A la Gran Bretanya les dones es van penjar un total d’11 medalles per 6 els homes i al Brasil el repartimen­t va ser favorable a elles per9a8.

La campiona olímpica de bàdminton, Carolina Marín, que sembla haver superat una lesió important, i la nedadora Mireia Belmonte, que ve de dos anys dolents, encara tenen molt per dir. El món mirarà a Tòquio el 2020.

 ?? JIJI PRESS / EFE ?? Un grup de japonesos es mostren radiants davant de l’Estadi Nacional de Tòquio
JIJI PRESS / EFE Un grup de japonesos es mostren radiants davant de l’Estadi Nacional de Tòquio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain