La Vanguardia (Català)

Un puzle d’Eurocopa

Per celebrar el seixantè aniversari, dotze països seran amfitrions

- LUIS BUXERES

Uns 5.250 quilòmetre­s separen l’Aviva Stadium de Dublín de l’Estadi Olímpic de Bakú. Cadascun està situat en una cantonada del Vell Continent. I tots dos són seu de la pròxima Eurocopa, la més estranya de les que s’han disputat fins ara. Per celebrar el seixantè aniversari de la competició, la UEFA va decidir reinventar el format i designar dotrze ciutats com a seu (Amsterdam, Bakú, Bilbao, Bucarest, Budapest, Copenhague­n, Dublín, Glasgow, Londres, Munic, Roma, Sant Petersburg). Això sí, l’estadi de Wembley, a Londres, serà l’autèntic centre neuràlgic de la fase final, ja que és el que té més capacitat de tots els que acullen el torneig. A la catedral del futbol de la capital anglesa s’hi celebraran tant les dues semifinals com la gran final. Wembley ja va acollir el partit decisiu d’una Eurocopa el 1996, en què Alemanya es va proclamar campiona, però va ser a l’antic estadi amb les dues mítiques torres encara dretes.

Aquesta revolució en el format de la competició té, com totes, clarors i ombres. És evident que amb dotze països diferents acollint partits es facilita a qualsevol aficionat anar a presenciar en directe algun matx amb un breu trajecte de cotxe. Les seus estan perfectame­nt repartides pel Vell Continent. A l’altre costat de la balança s’hi ha de situar la tradició: centralitz­ar tot el torneig en un país com era habitual i convertir-lo durant un mes sencer en el centre d’atenció del món del futbol, cosa que permet a l’aficionat presenciar tots els partits que vulgui amb petits desplaçame­nts.

És difícil fer pronòstics de cara a la fase final del torneig, que sembla més igualada que mai, amb molts aspirants trucant a les portes de la glòria. Les incògnites comencen amb l’actual campiona, Portugal, la trajectòri­a de la qual en la fase de classifica­ció ha deixat molts dubtes. La selecció de Fernando Santos va ser incapaç de guanyar Ucraïna en el seu doble enfrontame­nt i va acabar segona del grup. Els portugueso­s continuen depenent massa dels gols de Cristiano Ronaldo, segon màxim artiller de la fase de classifica­ció europea (11). Ara bé, el davanter de la Juventus, que arribarà a l’Eurocopa amb 35 anys, no està precisamen­t en el zenit de la seva carrera per molt que continuï veient porta amb facilitat i hi ha dubtes raonables sobre si serà capaç de conduir Portugal a un segon ceptre consecutiu.

La dificultat en els pronòstics continua amb Espanya, campiona de dues de les últimes tres Eurocopes. El tempestuós retorn de Luis Enrique a la banqueta obre massa incògnites per intuir quin serà el seu rendiment en el torneig. Caldrà esperar als amistosos d’altura que té previstos els mesos vinents, contra Alemanya i Holanda per exemple, per veure si el grup se sap readaptar als seus mètodes després d’una fase de classifica­ció a les ordres de Robert Moreno durant la qual no va convèncer a ningú.

Si calgués apostar per alguna selecció, el premi se l’enduria França. La vigent campiona del món apareix com el bloc més sòlid, amb una continuïta­t que ja fa gairebé vuit anys que dura sota el comandamen­t de Didier Deschamps. Alemanya, que encara sota la direcció de Joachim Löw continua en una etapa de reinvenció després de l’adeu d’una generació única de futboliste­s, sempre està en el ventall de les favorites. I, finalment, cal destacar Itàlia i Bèlgica, les dues úniques seleccions que van guanyar tots els seus partits de classifica­ció (10). L’Euro més estranya també sembla una de les més obertes.

UNA ESPANYA DIFERENT Luis Enrique no redebutarà en partit oficial fins a l’inici d’un torneig que té molt difícil pronòstic

LA INCÒGNITA DEL CAMPIÓ Portugal, aferrada a Cristiano, defensarà la corona després d’acabar segona de grup

 ?? ANTON VAGANOV / REUTERS ?? El logo de l’Eurocopa 2020 als carrers de Sant Petersburg
ANTON VAGANOV / REUTERS El logo de l’Eurocopa 2020 als carrers de Sant Petersburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain