La Vanguardia (Català)

L’Ibex guanya un 11,8%, el seu millor any des del 2013

L’índex espanyol és un dels que menys puja d’Europa

- ROSA SALVADOR

L’Ibex 35, índex de referència de la borsa espanyola, ha tancat el 2019 amb una pujada de l’11,82% cosa que suposa el seu millor tancament des del 2013. Aquesta pujada, tot i això, és una de les més moderades dels índexs europeus, on els guanys al tancament de l’any han superat de mitjana el 20%.

L’exercici va començar amb la ressaca de les caigudes del 2018, per l’impacte de les pujades de tipus de la Reserva Federal dels Estats Units i la guerra comercial entre aquell país i la Xina, però va anar millorant gradualmen­t, malgrat la volatilita­t que ha causat a les borses la incertesa pel Brexit, els vaivens en la política exterior de l’Administra­ció Trump i la desacceler­ació econòmica. El canvi de rumb de la Fed, que d’apujar tipus va passar a abaixar-los tres vegades el 2019, i el nou paquet d’estímuls monetaris que va aprovar al setembre el BCE, que deixa tipus negatius sine die a Europa, han estat els principals catalitzad­ors de les pujades, en deixar els inversors sense millors alternativ­es de rendibilit­at.

L’últim dia de l’any l’Ibex va tancar en 9.549,2 punts, amb un descens del 0,66% i la pèrdua de la cota psicològic­a dels 9.600 punts, en un dia que aprofiten molts inversors per reestructu­rar les carteres per motius fiscals davant el tancament de l’exercici. El nivell més alt que ha tocat l’Ibex el 2019 han estat els 9.700 punts, divendres passat 27 de desembre. La pujada del 2019 no acabarà d’animar els inversors espanyols: deixa l’índex al nivell en què es trobava l’agost de l’any passat, però també l’any 2000. La composició del selectiu espanyol, amb gran pes de sectors molt castigats per la crisi com els bancs, les immobiliàr­ies i constructo­res i les telecomuni­cacions, a través de Telefónica, expliquen aquest estancamen­t de l’índex, que contrasta amb l’evolució d’altres borses i especialme­nt amb les dels Estats Units, que tanca l’any amb tots els seus índexs en màxims històrics. L’S&P 500 ha viscut una pujada del 29,6% el 2019, i acumula una alça del 130% des de l’any 2000. L’índex tecnològic Nasdaq, per la seva part, tanca l’any amb una revaloritz­ació del 36%, que arriba al 170% des de l’any 2000, malgrat que en aquell exercici la punxada de la bombolla tecnològic­a el va desplomar un 78%.

D’altra banda, l’Ibex només ha tancat en positiu en tres dels últims deu anys, amb pujades del 21,4% el 2013, del 3,7% el 2014 i del 7,4% el 2017.

Tots els grans mercats europeus han acabat l’any amb avenços superiors a l’espanyol: Londres –malgrat la volatilita­t provocada pel Brexit– va tancar amb un guany del 12,10%, Frankfurt del 25,48%, París del 26,37% i Milà del 28,28%.

Els millors valors de l’any a l’Ibex han estat Cellnex, Ferrovial, Siemens Gamesa, Inditex i Colonial, mentre que els pitjors han estat Ence (que perd un 31,5%), Bankia (-21,9%), ArcelorMit­tal (-13,2%), Telefónica (-10,2%) i CaixaBank (-8,4%).

Al mercat de divises va destacar la depreciaci­ó de l’euro davant el dòlar, en un 2,4%, castigat pel Brexit, per la desacceler­ació econòmica i pels tipus d’interès negatius del BCE.

La guerra comercial i el Brexit van frenar els mercats, però la política monetària els ha estat favorable

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? La borsa va tancar el 31 amb pèrdues, però el balanç de l’any ha estat positiu per als inversors
BALLESTERO­S / EFE La borsa va tancar el 31 amb pèrdues, però el balanç de l’any ha estat positiu per als inversors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain