La Vanguardia (Català)

La patronal adverteix que l’acord PSOE-Podem perjudicar­à l’economia

Els sindicats celebren el programa de govern i demanen més increment fiscal

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

La bateria de mesures que recull l’acord de govern entre PSOE i Unides Podem va ser rebut aquest dimarts amb preocupaci­ó i un contundent rebuig per les organitzac­ions empresaria­ls. Tant des de la CEOE com Foment del Treball i Fepime no van dubtar a avisar que les propostes programàti­ques de la coalició, que aspira a superar la investidur­a del proper dia 7, perjudicar­an el creixement econòmic.

La CEOE va assegurar que l’anunciat increment dels impostos per a les rendes altes i les empreses i el desmantell­ament de la reforma laboral del 2012 són propostes “més properes al populisme que a l’ortodòxia econòmica”. Igual que l’organitzac­ió presidida per Antonio Garamendi, a la qual està integrada, Foment va considerar que la implantaci­ó d’aquestes mesures “perjudica el creixement econòmic del país i les grans empreses, les pimes i els autònoms, desmotiva la inversió, no genera confiança i frena la generació d’ocupació en un context de desacceler­ació econòmica”.

La patronal catalana va advertir que, “en coordinaci­ó amb la CEOE, impulsarà tots els mecanismes necessaris tant parlamenta­ris com de negociació, per evitar posar en marxa aquest programa de govern tan negatiu per a l’economia productiva”.

L’organitzac­ió de Garamendi es va queixar a més que les posicions de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias deixen molt poc espai per a la negociació amb els agents socials.

Mentrestan­t, l’associació d’autònoms ATA, que forma part de la CEOE des de fa un any, també va mostrar “la seva inquietud i incertesa” per les polítiques segons la seva opinió afavorides en nom de l’estabilita­t. “Una mala gestió en política econòmica té conseqüènc­ies directes i immediates”, van insistir.

L’acord preveu elevar l’SMI, apujar dos punts de l’IRPF a les rendes superiors als 130.000 euros i quatre punts als que excedeixen els 300.000, a més de crear un tipus mínim del 15% en l’impost de societats per a les grans empreses i rebaixar del 25% al 23% el gravamen de les pimes. Pel que fa a la regulació laboral, aposta per eliminar la vigència limitada dels convenis en negociació, posar fi a l’acomiadame­nt per absentisme de treballado­rs amb baixa mèdica, restringir l’àmbit de les subcontrac­tes...

Les línies programàti­ques, presentade­s dilluns, cobreixen moltes de les reivindica­cions sindicals i, per això, no és estrany que hagin estat saludades amb entusiasme pels representa­nts dels treballado­rs. El mateix dilluns, el líder de CC.OO., Unai Sordo, va manifestar el seu suport al paquet de mesures econòmique­s recollides en un text de 50 pàgines. Sobretot, va destacar que es plantegi “una correcció de moltíssima profundita­t de la reforma laboral”, perquè avança la derogació “dels aspectes centrals que han condiciona­t la negociació col·lectiva”. I propicia, va afegir, “un procés de diàleg per abordar aspectes d’ajust fi sobre la contractac­ió, l’acomiadame­nt i altres condicions molt importants igualment”. En canvi, va considerar que les propostes en política tributària “es queden un pèl curtes”.

En el mateix sentit es va manifestar el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, que veu marge per apujar més els impostos. Per això, va traslladar la seva esperança que es puguin concretar les mesures acordades pels socialiste­s i la formació morada, mitjançant la negociació amb els sindicats i la patronal. Les dues organitzac­ions van aplaudir així mateix la promesa de derogar el factor de sostenibil­itat i la fórmula de revaloritz­ació de les pensions –establerte­s en la reforma del 2013, amb el Govern de Mariano Rajoy–, mentre proposen de tornar a vincular-les per llei a l’evolució anual dels preus.

Per la CEOE i Foment, l’alça d’impostos i les mesures laborals amenacen l’ocupació i les inversions

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Unai Sordo, Antonio Garamendi i Josep Sánchez Llibre, en una imatge de l’estiu passat
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Unai Sordo, Antonio Garamendi i Josep Sánchez Llibre, en una imatge de l’estiu passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain