La Vanguardia (Català)

Les Balears, Catalunya i Madrid tenen l’accés a l’habitatge més difícil

- ROSA SALVADOR

Les Balears, Catalunya i Madrid són les tres comunitats on és més difícil l’accés a un habitatge en propietat dels seus residents, segons les dades de Sociedad de Tasación. La firma assenyala que de mitjana a Espanya una família necessita dedicar 7,4 anys dels seus ingressos íntegres a comprar un habitatge (un mes més que l’any 2018), però a les Balears l’esforç és gairebé el doble, de 16,4 anys, pel doble efecte dels alts preus dels immobles en una comunitat amb gran presència d’habitatges turístics i segones residèncie­s per a estrangers d’alt poder adquisitiu, mentre l’activitat principal de molts dels seus habitants, a l’hostaleria, fa que els salaris no siguin gaire alts. Amb ella destaquen Catalunya, on de mitjana s’hi han de dedicar 8,6 anys de sou, i Madrid, on són 8,2 anys. En l’altre extrem, les comunitats on és més assequible comprar un habitatge són Múrcia i La Rioja, on els residents han de destinar 4,9 anys del seu salari a la compra.

En les comunitats amb els preus més alts els residents no compleixen les exigències de la banca per accedir a un hipoteca. Així, segons Sociedad de Tasación, l’índex d’accessibil­itat a Espanya és de 105 punts, tres menys que el 2018 però per sobre del nivell de 100 per quart any consecutiu, per l’efecte combinat del descens de preus de l’habitatge des del 2007 i el dels tipus d’interès. En canvi, a les Balears la mitjana de l’índex és de 47, mentre que a Catalunya i Madrid és de 89 i 92 respectiva­ment.

Les dificultat­s creixents que una part de la població troba per poder comprar un habitatge estan deterioran­t la confiança dels profession­als immobiliar­is en les perspectiv­es del sector. Així, l’índex que la firma elabora consultant 548 profession­als independen­ts a tot Espanya se situa en 50,8 punts sobre 100, on una puntuació per sota de 50 suposa tenir

Una família dedica 7,4 anys de sou a pagar un pis, però són 16,4 anys a les Balears i 8,6 anys a Catalunya

una visió pessimista sobre l’evolució de l’habitatge. La confiança dels profession­als s’ha deteriorat molt l’últim any, ja que a finals del 2018 l’índex se situava en 57 punts.

L’índex de confiança recull les perspectiv­es dels profession­als sobre com evoluciona­ran els preus i el nombre de compravend­es en els propers mesos. Segons Sociedad de Tasación, al 2020 els preus de l’habitatge nou s’incrementa­ran entre el 3% i 3,2%, intensific­ant la seva desacceler­ació: els preus mitjans van créixer un 4,5% l’any 2019, després d’haver experiment­at una pujada mitjana del 5,4% al 2018.

Segons l’informe de Sociedad de Tasación, el 2019 el preu mitjà de l’habitatge nou a les capitals de província va ser de 2.453 euros/m2, mentre baixa fins als 1.682 euros/m2 a la resta de les ciutats, on els preus han pujat l’1,8% respecte a desembre del 2018.

Barcelona es manté com la ciutat més cara d’Espanya en arribar un habitatge nou a un preu mitjà de 4.433 euros/m2. A continuaci­ó destaquen Madrid amb un preu que se situa en 3.627 euros/m2, que ha superat Sant Sebastià amb 3.609 euros/m2. En l’altre extrem, Càceres amb 1.189 euros/ m2, Ciudad Real amb 1.200 euros/m2 i Badajoz, on els habitatges costen de mitjana 1.205 euros/m2, es mantenen com les capitals que presenten els preus més baixos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain