La Vanguardia (Català)

Ghosn, de líder caigut a fugitiu a Beirut

L’expresiden­t de Nissan s’escapa de la justícia japonesa, que l’havia de jutjar a l’abril per frau fiscal i desviació de fons

- BLANCA GISPERT

Tenia els moviments restringit­s, hi havia càmeres davant el seu domicili de Tòquio i només podia accedir a internet a les oficines dels seus advocats. Tampoc no es podia comunicar lliurement amb els seus familiars. Els seus tres passaports, el francès, el brasiler i el libanès, estaven en mans dels seus representa­nts legals. Però l’expresiden­t de Nissan Carlos Ghosn –en llibertat sota fiança acusat d’irregulari­tats financeres quan estava al capdavant de la firma automobilí­stica– va aconseguir fugir misteriosa­ment. Dilluns va aparèixer a Beirut per a sorpresa de tothom, fins i tot del seu equip d’advocats, atònit davant una de les fugues més destacable­s dels últims anys a escala internacio­nal. L’última vegada que van veure l’exdirectiu va ser el dia de Nadal. No va dir res sobre els seus plans de fugir al Líban, van apuntar dimarts els seus advocats.

De moment no se sap gairebé res del seu periple. Les autoritats nipones no han fet declaracio­ns oficials. Al Líban el ministre de Presidènci­a, Salim Jreissati, va assegurar al diari An Nahar que Ghosn va entrar al país legalment, a través de l’aeroport i amb passaport francès i document d’identitat libanès. Segons el diari AlJumhuria i la cadena pública japonesa NHK, Ghosn va aterrar a Beirut en un avió privat procedent de Turquia. La cadena MTV del Líban va anar més enllà, i va explicar que Ghosn s’havia escapat amagat dins la caixa d’un instrument musical propietat d’una banda georgiana que va tocar a casa seva els dies de Nadal. Després hauria estat traslladat fins a un petit aeroport regional del Japó, on hauria agafat un vol privat cap a Istanbul. “És a casa. Ha estat una gran aventura”, va dir el presentado­r televisiu libanès Ricardo Karam, que l’ha entrevista­t diverses vegades.

La rocamboles­ca fugida es podria aclarir aviat. Un dels seus advocats va confirmar ahir que el 8 de gener Ghosn farà una roda de premsa a Beirut. Dimarts l’expresiden­t de Nissan es va limitar a dir en un comunicat: “Ara soc al Líban i ja no estic retingut com a ostatge d’un rígid sistema judicial, on la culpa es presumeix, la discrimina­ció està descontrol­ada i es neguen els drets humans bàsics”. Va afegir que no s’ha escapat de la justícia, sinó “de la injustícia i de la persecució política”.

Carlos Ghosn sempre ha defensat la seva innocència i ha considerat injust el tracte que ha rebut de les autoritats. Segons l’exdirectiu, Tòquio el persegueix perquè vol evitar una fusió completa de Nissan amb el grup Renault.

L’expresiden­t afronta penes de deu anys de presó, com a mínim. Va ser detingut al Japó fa poc més d’un any, el novembre del 2018, quan la Fiscalia el va acusar de no haver declarat 39 milions d’euros en cinc anys. També va ser acusat d’haver rebut sobresous els darrers tres anys i per abús de confiança. La cúpula de Nissan el va destituir al cap de poc temps, i al març va aconseguir la llibertat condiciona­l després de pagar una fiança de nou milions de dòlars. A l’abril va rebre una altra acusació, aquesta vegada per haver transferit fons de la companyia a una distribuïd­ora d’Oman. Es va decretar el seu arrest domiciliar­i fins al dia del judici, que s’havia de celebrar a l’abril.

La seva inesperada fugida al Líban probableme­nt truncarà el procés. El Japó i el Líban no tenen un tractat d’extradició, i no queda clar quins passos seguiran ni els advocats ni les autoritats. Al Japó les oficines públiques es mantindran tancades fins a la setmana que ve per les festes de Cap d’Any. Al Líban el ministre Jreissati va declarar al diari An Nahar que s’ha reunit amb representa­nts del Ministeri d’Exteriors japonès i que ha presentat un escrit en què sol·licita que Ghosn sigui jutjat al Líban d’acord amb les lleis d’anticorrup­ció internacio­nals. De moment, Beirut no emprendrà cap acció formal, ja que no ha rebut resposta de Tòquio.

Mentrestan­t, a Beirut, els ciutadans viuen amb expectació l’arribada del que va ser un dels homes més poderosos de la indústria mundial de l’automòbil. Va passar la infantesa en aquest país de l’est de la Mediterràn­ia, on està considerat tota una personalit­at. La seva imatge és als segells del correu postal i és propietari d’unes selectes vinyes. Ara, tot i això, els crítics del Govern libanès han carregat contra la seva figura perquè el consideren un exemple més de la corrupta elit del país.

L’exdirectiu addueix que ha fugit “de la injustícia i de la persecució política” de Tòquio

 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? L’expresiden­t de Nissan Carlos Ghosn en una visita a una de les plantes de l’empresa al nord de França el 2018 abans de ser detingut
LUDOVIC MARIN / AFP L’expresiden­t de Nissan Carlos Ghosn en una visita a una de les plantes de l’empresa al nord de França el 2018 abans de ser detingut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain