La Vanguardia (Català)

El gegant xinès Tencent paga 3.000 milions pel 10% d’Universal

-

Un consorci liderat pel gegant xinès Tencent ha pactat l’adquisició d’una participac­ió del 10% a Universal Music Group, el segell d’artistes com Taylor Swift, Lady Gaga i The Beatles, per 3.000 milions d’euros. L’acord impulsa la valoració del segell de música més gran del món en 30.000 milions d’euros i consolida la influència de la multinacio­nal asiàtica al mercat global.

Vivendi, grup francès de mitjans, va informar el dimarts que havia tancat un acord per vendre fins al 20% d’Universal Music Group (UMG) al consorci encapçalat per Tencent, propietari de la xarxa social Wechat i inversor de Tesla, entre multitud de negocis. L’empresa va afegir que havia iniciat negociacio­ns sobre la possible venda d’una “participac­ió minoritàri­a addicional per un preu que seria idèntic”, sense especifica­r la identitat del potencial comprador.

El consorci xinès també tenia l’opció de comprar al mateix preu fins al 10% o més del capital accionaria­l d’Universal a data 15 de gener del 2021. La transacció estableix un preu base de 30.000 milions d’euros per a Universal com a valoració corporativ­a. A l’acord inicial el seguirà ben aviat una segona operació que permetrà a Tencent Music Entertainm­ent adquirir una participac­ió minoritàri­a en la filial d’Universal (UMG), que acull els seus negocis a la Xina continenta­l.

La transacció permetrà a les dues empreses expandir-se en un mercat mundial de la música en recuperaci­ó, ja que Tencent tindria més accés a artistes dels Estats Units i Universal podrà aprofitar millor la indústria asiàtica, que s’està benefician­t de l’auge del K-pop coreà.

Per la seva part Vivendi, controlada pel multimilio­nari francès Vincent Bolloré, vol fer caixa en un moment dolç de la indústria musical, impulsat pels serveis de streaming i subscripci­ó.

Universal Music ha estat la principal font de l’augment de vendes de Vivendi en el tercer trimestre, amb ingressos de 1.800 milions d’euros, un 16% més. L’operació servirà també per infondre moral al sector inversor xinès, que ha registrat un dels seus pitjors anys pel que fa a fusions i adquisicio­ns a l’exterior, amb l’activitat en mínims dels últims 10 anys pels efectes de la guerra comercial amb els Estats Units, segons dades de la consultora Refinitiv.

 ?? ALY SONG / REUTERS ?? Tencent és el primer conglomera­t tecnològic xinès
ALY SONG / REUTERS Tencent és el primer conglomera­t tecnològic xinès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain