La Vanguardia (Català)

Marfeel prem l’accelerado­r

La tecnològic­a obre a Colòmbia i creix un 47% el 2019, fins als 25 milions de negoci

- BLANCA GISPERT

Marfeel és una de les empreses tecnològiq­ues de Barcelona que ha sabut pivotar a temps, és a dir, reorientar el negoci per respondre a les necessitat­s reals del mercat. Va néixer el 2011 com a plataforma que adaptava els continguts dels mitjans de comunicaci­ó a la tauleta però, al cap de dos anys, es va convertir en una empresa especialit­zada no només en el desenvolup­ament de la plataforma sinó també en la captació de tràfic i publicitat al mòbil. “Vam deixar de cobrar pel desenvolup­ament del software en si mateix i vam demanar al client una comissió pel tràfic d’usuaris i publicitat”, comenta Juan Margenat, cofundador del negoci al costat de Xavi Beumala. La nova idea va arrelar i, des d’aleshores, Marfeel ha viscut uns anys de ple creixement.

“Treballem per a 600 mitjans de comunicaci­ó de mida mitjana. Ni molt petits ni molt grans, perquè aquests ja tenen la seva pròpia plataforma, encara que ara volem acostar-nos a ells amb serveis de personalit­zació. Operem en 50 països diferents, entre Europa, els Estats Units, Sud-amèrica i Àsia. El 70% de la nostra activitat ja prové de l’estranger”, comenta Margenat. Per fer front a la internacio­nalització, la companyia va obrir oficines comercials a Nova York l’any 2015 i el novembre passat en va inaugurar unes altres a Bogotà. “Necessitàv­em tenir un peu a Llatinoamé­rica. És un mercat important per a l’empresa. A més, Colòmbia és un país estable i amb salaris competitiu­s. Ens permet reforçar el servei 24 hores. Quan a Espanya és de nit, a Colòmbia encara és de dia, així que el nou equip pot suplir les hores de feina nocturna a Europa”.

De moment, Marfeel ocupa una desena de persones a Bogotà i la intenció és augmentar l’equip l’any vinent. “És una ciutat tecnològic­a on és fàcil trobar talent”. En total, la companyia ocupa 180 persones, 160 d’elles a Barcelona, i la resta entre Colòmbia i Nova York. “Aviat serem 200”, assegura. El creixement també es reflecteix en els comptes. Margenat assenyala que la companyia ha tancat el 2019 amb una facturació de 25 milions, un 47% més que el 2018, quan va arribar als 17 milions. L’empresa figura en el rànquing del Financial Times de negocis amb més creixement a Europa. “A més, portem quatre exercicis en beneficis. De cara als propers anys, volem continuar amb la mateixa estratègia. Reforçar la nostra presència als mercats on ja operem i entrar en països africans i asiàtics”.

Margenat comenta que ja no necessita capital risc per finançar el creixement. En els seus inicis, va captar 3,5 milions de fons com Nauta, Elaia i BDMI, que continuen en l’accionaria­t però de manera minoritàri­a.

La firma desenvolup­a un software per a publicitat al mòbil i ocupa un total de 180 persones

 ?? XAVIER CERVERA ?? Juan Margenat, cofundador de la companyia, a les oficines centrals a Barcelona
XAVIER CERVERA Juan Margenat, cofundador de la companyia, a les oficines centrals a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain