La Vanguardia (Català)

“Complirem 100 anys el 2020: se’ns deu un homenatge!”

- Víctor-M. Amela

Faré 100 anys el proper 26 d’abril. Vaig néixer a Sarrià, visc a les Borges del Camp. He estat metal·lista mecànic. Vidu, tinc una filla, la Rosina (70), i un net, l’Àlvar (43). Soc catalanist­a republicà. Batejat, no practicant. Vaig fer tota la guerra al costat del meu pare i del meu germà

Qui és el del dibuix? Soc jo el 1940, pres a la Model: em va dibuixar un company. Per què estava pres? Algun veí del barri del Guinardó ens va delatar al meu pare i a mi en tornar del front, l’abril del 1939.

Per què els va delatar?

El meu pare va ser mestre armer de la columna Macià-Companys, de la Generalita­t, i després del 22è cos de l’exèrcit de Llevant.

I vostè?

El juliol del 36 el pare partia al front de Terol, i a l’octubre vaig marxar al seu costat.

Quina edat tenia vostè?

Havia fet 16 anys a l’abril. Vaig ser voluntari.

Era un nen!

El meu pare em va agafar com a ajudant. M’enviava a les trinxeres, per frenar rumors.

A fer què?

Reparar armament, repartir munició, revisar metrallado­res, afinar punts de mira...

Ho feia vostè bé?

Sí. I vaig agafar molt bona punteria.

Li va ser mai útil?

Al niu de metrallado­ra del front de Miralbueno. Vam veure pujar soldats franquiste­s, en fileres, i el nostre artiller es va col·lapsar... No era capaç de disparar i aquells pujaven! El vaig apartar d’un cop, i vaig disparar jo.

A matar?

Anava escombrant les fileres, anaven caient.

Quants?

Molts. Vam permetre que els recollissi­n.

Cinquanta, més o menys?

Més, més... Portaven bombes de mà: si s’haguessin acostat ens haurien mort!

El va traumatitz­ar haver matat?

És la guerra. Es van frenar en arribar-nos reforços. Vaig salvar les vides dels presents!

Què va ser el pitjor de la seva guerra?

Les bombes d’avions nazis sobre Benassal i Ares del Maestre: van destruir l’armeria, el meu pare es va salvar perquè havia sortit a veure la cova del castell. Dels muls lligats a la façana van quedar només els caps penjant...

I vostè on era?

Dormia a la sagristia de Benassal, en un llit de ferro. I vaig sentir un xiulet. Vaig saber que era una bomba! I que em queia al damunt. Vaig fer un salt cap a sota del llit...

Bons reflexos, senyor Morera...

El somier, enfonsat per la runa, se’m va clavar a la cara. Si no em treuen, m’asfixio. Sense cap os trencat, vaig ajudar a treure una dona grassa: era viva! I trossos de persones: cames, braços... És el pitjor que he viscut... No vaig poder menjar durant dos dies.

No es penedia de ser allà?

Era el meu deure, i ajudava el meu pare. Ell era d’ERC, portava el triangle a l’uniforme. Els anarquiste­s es burlaven de l’emblema: ells anaven cada un com li donava la gana.

Però tots eren camarades, combatien al mateix bàndol.

Els anarquiste­s feien la seva: la revolució, les col·lectivitza­cions... “Ara això és de tots”, deien. Ah, ja, i la guerra, què? No, no van ajudar: la desunió ens va danyar. I això que Durruti va intentar posar ordre.

Què va fer, Durruti?

Va veure que queien menys homes per bales que per venèries, i va retirar del front les prostitute­s. “Quien mal anda, va a Calanda!”, es deia: allà hi havia l’hospital de venèries.

Aquell caos els debilità en la guerra? Pitjor encara van ser els aviadors alemanys i italians: van assajar avions i bombes sobre nosaltres, ells dominaven l’aire del tot!

Va combatre vostè a l’Ebre, també?

No. Nosaltres vam frenar l’avanç franquista cap a València. A Castel de Cabres cuinàvem una paella i vam sentir pujar els franquiste­s: vam sortir corrents, però abans vam orinar a la paella! Després vam acabar a Valsequill­o, última batalla de la República.

Com va conèixer el final de la guerra?

Va arribar un informe el dia 29 de març. El meu pare va inventaria­r el nostre arsenal i el va lliurar a les autoritats de Requena, a canvi d’un salconduit per tornar a Barcelona.

Ho van aconseguir?

Sí, però vam viatjar de nit per evitar ser detinguts: onze dies fins a arribar a casa!

Dos anys i mig després d’haver sortit... i amb una guerra lluitada i perduda.

Vaig recordar amb pena el frare Donato. Ell m’havia animat a cantar al cor als jesuïtes de Sarrià... i... el... el va decapitar un escamot anarquista, el 19 de juliol del 1936.

S’emociona, ho lamento...

Era de cos petitó i amb el cor d’un gegant!

Què li va passar a vostè a la seva tornada a Catalunya?

Em van interrogar a bufetades. I cada nit treien presos i els afusellave­n al Camp de la Bota. A la meva mare la van tancar dos mesos. El meu germà va morir, perquè va emmalaltir greument. I jo vaig haver de fer cinc anys de mili per a Franco.

Aquest any 2020 que comença complirà vostè 100 anys: quin regal espera?

Cent anys... Aquest any 2020 la Generalita­t hauria d’homenatjar la lleva del biberó, Catalunya ens ho deu. Des dels 17 anys vam estar uniformats, per uns i pels altres, fins als 25 anys: ens van robar la joventut!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain