La Vanguardia (Català)

Sánchez obre la via a una consulta per superar la crisi catalana

El consell nacional d’ERC dona un aval gairebé unànime a l’abstenció en la investidur­a La taula “bilateral” de diàleg entre governs es començarà a reunir aquest mes El pacte permet debatre sobre l’autodeterm­inació dins del “marc jurídic”

- ISABEL GARCIA PAGAN JUAN CARLOS MERINO

Un mes i mig d’intenses converses i estira-i-arronses entre els equips negociador­s del PSOE i Esquerra Republican­a, pilotades per Pedro Sánchez i Pere Aragonès, va culminar ahir amb la difusió pública de l’acord a què han arribat les dues formacions. El pacte, negre sobre blanc, es concreta en tot just un foli i mig. Ara bé, el document té una notable transcendè­ncia política: Sánchez obre per primer cop la via per celebrar una consulta a la ciutadania a Catalunya a fi de ratificar els acords que es puguin assolir a la taula bilateral entre els governs d’Espanya i Catalunya, que es constituir­à de manera immediata, tot i que encara sense termini de conclusió, amb l’objectiu de superar el “conflicte polític”.

L’acord, avalat ahir a la nit de manera aclaparado­ra pel consell nacional d’ERC i que avui serà ratificat per unanimitat per l’executiva federal del PSOE, encarrila definitiva­ment la investidur­a de Sánchez en la segona votació amb què dimarts vinent conclourà el ple del Congrés. L’abstenció ja garantida dels 13 diputats d’Esquerra a la investidur­a permetrà la formació del primer govern de coalició des de la restauraci­ó de la democràcia a Espanya, entre el PSOE i Unides Podem.

Malgrat l’ambigüitat, l’acord va més enllà de les bases posades el desembre del 2018 a Pedralbes. Les parts signants –el PSOE i el PSC d’una banda i Esquerra de l’altra– asseguren: “Ens trobem davant l’oportunita­t de desbloquej­ar i encarrilar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya i establir les bases per a la seva resolució”. Les dues parts reconeixen igualment que “hi ha voluntat de diàleg per arribar a un acord que ens permeti superar la situació actual”. Reconèixer aquesta oportunita­t, amb la “voluntat i fermesa política” de totes dues parts, segons el prefaci del document, “permet explorar i abordar l’obertura d’una nova etapa basada en el diàleg efectiu, obert i sincer, i apostar pel reconeixem­ent i l’entesa institucio­nal”.

L’acord, que assegura que s’ancora en “els principis de lleialtat institucio­nal i bilaterali­tat que regeixen el marc polític de relació entre el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalita­t de Catalunya”, només consta de dos punts. El primer subratlla el reconeixem­ent que “existeix un conflicte de naturalesa política en relació amb el futur polític de Catalunya”. I que aquest conflicte “només es pot resoldre per mitjà de vies democràtiq­ues, mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord, i superant la seva judicialit­zació”. És a dir, mitjançant l’activació de la via política i sense

NOU HORITZÓ Els negociador­s parlen d’una “nova etapa” que enterra la judicialit­zació

LA COMPOSICIÓ L’acord eludeix concretar la presència dels presidents a la taula de diàleg

l’únic recurs als tribunals de justícia que els socialiste­s retreuen als set anys de mandat de Mariano Rajoy que van acabar desembocan­t en l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya, si bé amb el concurs del PSOE.

El segon punt de l’acord és el determinan­t. És el que anuncia el compromís de la creació d’una “taula bilateral de diàleg, negociació i acord entre governs” per mirar de reconduir la situació i superar el conflicte polític. Aquesta taula, segons el document, “partirà del reconeixem­ent i legitimita­t de totes les parts i propostes”. I “actuarà sense més límits que el respecte als instrument­s i als principis que regeixen l’ordenament jurídic democràtic”. Al document s’eludeix qualsevol referència expressa a la Constituci­ó, com també a l’autodeterm­inació.

La taula bilateral entre governs, “com a instrument polític”, s’assentarà sobre les quatre potes definides per Aragonès en un article a La Vanguardia. La primera és la composició: a la taula s’hi asseuran representa­nts dels governs d’Espanya i Catalunya, sense fer al·lusió explícita als presidents. “S’establiran les delegacion­s de manera paritària i amb els membres que les dues parts decideixin”, enuncia el document. La segona pota es refereix al contingut, en què no hi haurà vetos i, per tant, el Govern de la Generalita­t podrà posar sobre la taula l’autodeterm­inació de Catalunya o l’amnistia per als condemnats pel procés, tal com recull l’acord del Govern del 22 d’octubre després de la sentència de l’1-O. “Diàleg obert sobre totes les propostes presentade­s”, garanteix l’acord. “Totes les parts aportaran amb llibertat de continguts les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, es debatran i s’argumentar­an les posicions al respecte de cada proposta”, assenyala.

El calendari de la taula entre governs, la tercera pota, serà “transparen­t”. Començarà els treballs, segons l’acord, “en el termini de quinze dies des de la formació del govern d’Espanya, i establirà terminis concrets per a les seves reunions i per presentar les seves conclusion­s”. Així doncs, el document no estableix un termini màxim ni un límit temporal per a la conclusió de les negociacio­ns de la taula. La pretensió, en qualsevol cas, és que se circumscri­gui a la legislatur­a actual. Amb tot, la quarta pota en fixa les garanties i el seguiment: “La taula establirà mecanismes per garantir l’inici i mantenimen­t de la seva activitat i el compliment dels acords”.

El document subscrit per socialiste­s i republican­s acaba amb el veritable quid de la qüestió, la

clau de volta de l’acord: la consulta ciutadana final. I és que a la taula de diàleg, segons el document, “s’hauran de buscar acords que tinguin un suport ampli de la societat catalana”. I així les dues parts “es compromete­n a impulsar l’efectivita­t dels acords que s’adoptin per mitjà dels procedimen­ts oportuns”. “Les mesures en què es materialit­zin els acords seran sotmeses, si escau, a validació democràtic­a per mitjà de consulta a la ciutadania de Catalunya, d’acord amb els mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema jurídicopo­lític”, assegura el paràgraf més important del document. Cal tenir en compte la salvaguard­a –“Si escau”–, però també que s’assumeixen mecanismes de consulta no previstos en l’ordenament jurídic actual.

No obstant això, aquesta taula entre governs, segons el document, “es coordinarà” amb altres espais de diàleg institucio­nals i parlamenta­ris ja existents, “que s’hauran de potenciar”, amb referència a la comissió bilateral Generalita­t-Estat i la taula de partits formada al Parlament a instàncies del PSC.

ERC ha imposat els seus temps i fins i tot la distància necessària. El document no porta el logo de cap dels partits signants i, per bé que els comunicats de republican­s i PSOE seguien el mateix guió, posaven el focus en elements diferents. Esquerra, simplement en la “consulta a la ciutadania”; el PSOE, en els procedimen­ts que es puguin preveure en el marc del sistema jurídicopo­lític.

L’acord ja té detractors. Pablo Casado acusa Sánchez de “liquidar la sobirania nacional” i, a Catalunya, Quim Torra vol renegociar la taula de diàleg en la seva reunió prevista amb el president socialista després de la formació del nou govern central.

LES CONDICIONS PSOE i ERC assumeixen una negociació sense vetos al debat de l’autodeterm­inació

L’ENCAIX LEGAL El pacte preveu un mecanisme específic per a la consulta dels acords assolits

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, i el cap de files d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ahir al consell nacional del partit
ÀLEX GARCIA El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, i el cap de files d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ahir al consell nacional del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain