La Vanguardia (Català)

Torra desautorit­za l’acord i obre una esquerda en el Govern

Aragonès convida el president a defensar l’autodeterm­inació a la taula de diàleg

- ISABEL GARCIA PAGAN

El president Torra va traslladar ahir al vicepresid­ent Aragonès que el Govern no assumeix el contingut de l’acord d’ERC i PSOE per desbloquej­ar la investidur­a. El pacte alimenta l’enfrontame­nt entre JxCat i ERC amb els ulls posats en les eleccions catalanes i amb la inhabilita­ció de Torra en l’horitzó.

El futur del Govern català sempre ha estat incert, però ara la legislatur­a ha començat el seu compte enrere particular amb JxCat i ERC enfrontats i el Govern obert en canal. El president Quim Torra vol tenir un paper protagonis­ta en el resultat de la negociació dels republican­s amb el PSOE per desbloquej­ar la investidur­a, fins al punt d’haver retret al vicepresid­ent Pere Aragonès la gestió del pacte. “Qualsevol acord amb el Govern d’Espanya ha d’estar gestionat i validat per la presidènci­a del Govern català. No es pot negociar res amb el Govern espanyol al marge dels acords del Govern”.

Una reunió de 45 minuts i un breu comunicat del president van servir ahir per posar en evidència que el futur del Govern no serà plàcid ERC durant el temps que queda de legislatur­a que fins i tot intentaria forçar una qüestió de confiança, i renunciari­a, en qualsevol cas, a proposar un substitut per al president a fi de posar en evidència els republican­s.

Ahir Torra va demanar explicacio­ns a Aragonès, malgrat que dilluns el president va evitar atendre els requerimen­ts del vicepresid­ent per informar-lo del contingut de la negociació d’ERC amb el PSOE. I ahir va despatxar la reunió “cordial”, segons ERC, amb un comunicat en què “queda clar que l’acord no té el vistiplau del Govern ni l’assumeix com a tal. És un acord entre partits”.

El president no es mourà de l’“exercici del dret d’autodeterm­inació, la fi de la repressió i l’amnistia”, i Aragonès el va convidar a defensar-ho a la taula de negociació entre governs pactada amb els socialiste­s,

JxCat vol posar Esquerra contra les cordes al Parlament si el cap del Govern finalment és inhabilita­t

aferrant-se, igual que el president, a l’acord del Govern arran de la sentència de l’1-O. El pacte d’investidur­a també inclou sotmetre a consulta de la ciutadania els acords d’aquest procés de diàleg, però Torra vol una “votació clara sobre la independèn­cia”. “Ningú no s’ha mobilitzat de manera massiva per un nou Estatut ni per cap millora de l’autogovern, sinó per la independèn­cia”, conclou el comunicat.

Malgrat les crítiques, a JxCat es dona per fet que Torra s’asseurà a la taula de diàleg, per bé que al·leguen que en cap cas a instàncies d’ERC, sinó perquè és “de sentit comú” que els governs dialoguin. S’insisteix que, “per primera vegada des del 9-N, s’ha trencat la unitat d’acció de l’independen­tisme”, tot i que alhora es vol preservar el Govern mentre no hi hagi una inhabilita­ció de Torra.

Tanmateix, els atacs de Torra i la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, a l’estratègia d’ERC no són compartits per tota la formació. De fet, membres destacats de JxCat lamenten que no s’hagi participat en la negociació per fer prevaler el discurs de l’enfrontame­nt amb l’Estat. Més encara amb el futur de JxCat sense resoldre. Mentrestan­t, a ERC lluiten per esquivar el que consideren una “estratègia de desgast” des de JxCat, i confien que “el lideratge tingui premi” davant la crispació.

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE / ARXIU ?? El president de la Generalita­t, Quim Torra, a l’última reunió del Consell Executiu abans de l’aturada per Nadal
QUIQUE GARCIA / EFE / ARXIU El president de la Generalita­t, Quim Torra, a l’última reunió del Consell Executiu abans de l’aturada per Nadal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain