La Vanguardia (Català)

EL FOC NO DONA TREVA A AUSTRÀLIA

El primer ministre Scott Morrison minimitza les causes climàtique­s dels incendis

- ALEIX GRAELL

Austràlia es prepara per a un cap de setmana extrem de calor i foc que dificultar­à encara més les tasques d’extinció dels incendis que ja han costat 17 vides i el mateix nombre de desaparegu­ts. Els evacuats es compten a milers, i s’ha mobilitzat l’exèrcit.

A la ràdio pública una periodista explica que els habitants de Canberra han descobert com és viure a Nova Delhi, Lahore o Pequín, algunes de les ciutats amb el pitjor aire del món. Aquesta setmana la capital australian­a ha registrat nivells de contaminac­ió trenta vegades superiors als límits considerat­s nocius per a la salut a causa del fum dels incendis de Nova Gal·les del Sud i Victòria.

Quatre-cents quilòmetre­s al sud, a l’est de Victòria, els bombers i l’exèrcit lluiten contra desenes de focs i especialme­nt contra un monstre de flames que a mitjanit del dijous australià ha arrasat 304.076 hectàrees; gairebé trenta vegades la superfície de Barcelona. Hi ha almenys 17 desaparegu­ts i la xifra de morts des de l’octubre s’eleva a 17. A la platja, les vacances s’han convertit en un infern. Unes 4.000 persones estan atrapades des de dilluns entre el foc i el mar a la zona de Mallacoota, on el Govern federal ha enviat dos vaixells de la Marina amb subministr­aments i capacitat per evacuar 800 persones.

El cap de govern de l’estat de Victòria, Daniel Andrews, ha declarat la zona catastròfi­ca, dotant de poders extraordin­aris els serveis de rescat. Al nord, 113 focs continuen aniquilant hectàrees de bosc a Nova Gal·les del Sud, que ha declarat set dies d’estat d’emergència. Les evacuacion­s massives ja han començat entre la frontera amb Victòria i Nowra, a cent cinquanta quilòmetre­s dels suburbis de Sydney.

Algunes zones aïllades de l’estat s’han quedat sense cobertura mòbil i subministr­aments com la gasolina, aigua o menjar s’han interrompu­t pel tall de carreteres.

“No prenem les decisions a la lleugera –assegurava la premier de Nova Gal·les del Sud, Gladys Berejiklia­n–, volem estar segurs que prenem totes les precaucion­s”. Es preveu que dissabte les temperatur­es superin els 40 graus a molts racons de l’estat i els vents càlids del desert arribin als 80 quilòmetre­s per hora.

Amb la declaració d’emergència –la quarta des del 2006–, l’estat ha blindat les seves capacitats d’actuar. A partir d’ara serà una ofensa oposar-se a l’acció ministeria­l o als cossos de seguretat. Les autoritats podran ordenar evacuacion­s forçoses, el tancament de centrals energètiqu­es o entrar en les propietats si existeix un risc. “Les condicions seran pitjors que la nit de Cap d’Any”, va advertir Shane Fitzsimmon­s, comissari del Servei Rural d’Incendis.

A Austràlia Meridional, l’illa dels Cangurs continua cremant i alguns comtats a prop d’Adelaida estan en risc màxim. A l’oest, es repetirà el risc catastròfi­c aquest cap de setmana al sud de Western Austràlia i a Tasmània cinc focs continuen actius mentre es registren temperatur­es de rècord.

Després de l’escàndol de les seves vacances a Hawaii, el primer ministre, Scott Morrison, va demanar “paciència” i “confiança” en els cossos de seguretat. En una conferènci­a de premsa des de la casa governamen­tal de Kirribilli, Morrison va minimitzar els efectes de la crisi climàtica i va anunciar que dilluns es reunirà amb el Gabinet Nacional de Seguretat. “No podem controlar els desastre naturals, podem

Nova Gal·les del Sud declara l’estat d’emergència i l’exèrcit s’afegeix a la lluita contra el foc

“No podem controlar els desastres naturals, podem controlar la nostra resposta”, diu el premier

controlar la nostra resposta”, va sentenciar.

A preguntes dels periodiste­s, va defensar que la reducció de l’emissió de gasos del seu Govern minimitza les amenaces naturals i “busca la viabilitat de l’ocupació”. En una entrevista per a l’ABC, el líder laborista Anthony Albanese va atacar la política dels liberals. “Austràlia té interès a ser un advocat ferm de l’acció global, no de ser un fre de mà”, va dir.

A la tarda, Morrison es va traslladar a Cobargo, Nova Gal·les del Sud, on dilluns van morir dues persones. Un grup d’habitants el van esbroncar sota d’un cel envermelli­t pel fum: “Aquí no ets benvingut!”, “Ves-te’n a Kirribilli!”.

Potser, al tornar a la seva mansió colonial, Morrison va veure les dades del Buró de Meteorolog­ia que recullen la majoria de diaris. El 2019 va ser l’any més calorós i sec de la història del país. La temperatur­a ha pujat un grau i mig des del 1910, s’han superat les temperatur­es màximes i la mitjana de precipitac­ions és de 277.630 mil·límetres, xifra que no arriba ni als 316.146 de l’any 1902, l’any de la gran sequera federal.

 ?? DELWP GIPPSLAND HANDOUT / EFE ??
DELWP GIPPSLAND HANDOUT / EFE
 ?? SOCIAL MEDIA / REUTERS ?? La cendra dels incendis australian­s ha tenyit de marró la glacera Franz Josef, a Nova Zelanda
SOCIAL MEDIA / REUTERS La cendra dels incendis australian­s ha tenyit de marró la glacera Franz Josef, a Nova Zelanda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain