La Vanguardia (Català)

Bèlgica frena l’euroordre contra Puigdemont

La sol·licitud espanyola es reactivarà si el Parlament Europeu accepta el suplicator­i

-

El jutge belga que examina l’euroordre dictada per la justícia espanyola contra l’expresiden­t Carles Puigdemont i l’exconselle­r Toni Comín ha suspès la tramitació del procés de lliurament dels dos polítics independen­tistes catalans perquè els reconeix la immunitat que els atorga la seva condició d’eurodiputa­ts.

El magistrat va prendre la decisió de paralitzar l’euroordre emesa pel jutge espanyol Pablo Llarena d’acord amb la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) favorable a la immunitat de l’exvicepres­ident de la Generalita­t Oriol Junqueras, que també va ser elegit membre del Parlament Europeu a les eleccions del 26 de maig i que ara espera a la presó una decisió del Tribunal Suprem espanyol sobre el seu cas.

Segons va subratllar ahir l’advocat Simon Bekaert, la justícia belga reconeix així la immunitat tant de Junqueras com dels seus clients Puigdemont i Comín, de manera que la sol·licitud espanyola d’extradició de l’expresiden­t català i el titular de Salut “ha de quedar suspesa” fins que, eventualme­nt, el Parlament Europeu decideixi aixecar-los aquesta prerrogati­va a instàncies del Suprem espanyol, que haurà de presentar a l’Eurocambra el correspone­nt suplicator­i a fi de poder-los jutjar per sedició.

Tot i això, el procedimen­t belga contra l’exconselle­r Lluís Puig, que no és europarlam­entari i a qui Llarena reclama per malversaci­ó de cabals públics, continuarà endavant amb la cita programada per al 3 de febrer per la cambra del consell del tribunal neerlandòf­on de Brussel·les. En aquesta mateixa audiència, Bekaert dona per fet que el tribunal es limitarà a “prendre nota” de la decisió del jutge d’instrucció de paralitzar les ordres de lliurament de Puigdemont i Comín.

Igualment, la resolució judicial feta pública ahir inclou l’aixecament de les mesures de control que impedien a l’expresiden­t de la Generalita­t i a l’exconselle­r de Salut sortir de Bèlgica sense autoritzac­ió judicial. A la pràctica, aquesta decisió suposa que tots dos tornen a ser lliures per desplaçar-se per tota la UE, de manera que amb tota seguretat podran acudir a Estrasburg el pròxim dia 13 per participar en la sessió plenària del Parlament Europeu, institució que fa uns dies, després de la sentència del TJUE sobre Junqueras, els va lliurar les acreditaci­ons provisiona­ls com a membres de la Cambra.

La paralitzac­ió del procés d’extradició també beneficia Comín, però no Puig, que no és eurodiputa­t

Puigdemont va celebrar la nova decisió belga a favor seu i de Comín amb un missatge a Twitter: “La justícia belga reconeix la nostra immunitat i decideix suspendre l’ordre d’arrest i extradició! Però encara esperem l’alliberame­nt de Junqueras, que té la mateixa immunitat que nosaltres. Espanya ha d’actuar de la mateixa manera que Bèlgica i respectar la llei”.

A la mateixa xarxa social, el president Quim Torra va secundar l’alegria i la petició del seu antecessor en el càrrec assenyalan­t que els líders independen­tistes troben a Europa “la justícia impossible de trobar a Espanya”, mentre que el vicepresid­ent Pere Aragonès es congratula­va de la “bona notícia”.

 ?? ARIS OIKONOMOU / AFP / ARXIU ?? L’expresiden­t Carles Puigdemont i Toni Comín en una compareixe­nça a Brussel·les el 19 de desembre
ARIS OIKONOMOU / AFP / ARXIU L’expresiden­t Carles Puigdemont i Toni Comín en una compareixe­nça a Brussel·les el 19 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain