La Vanguardia (Català)

Un camí de final incert

- Lola García

Hi va haver un temps en què l’ambigüitat constituïa un actiu polític. El pujolisme sempre es va valer de la versatilit­at com a eina per abraçar un ampli espectre de sensibilit­ats. Però l’ambigüitat és avui injuriada, víctima del seu abús, identifica­da amb l’oportunism­e i amb la cínica ambició de poder. Ara, en època d’incerteses, molts polítics proven de guanyar-se el vot llançant advertènci­es apocalípti­ques i oferint certeses infal·libles. Segons alguns, Espanya es trenca, mentre a Catalunya proliferen els traïdors. Discursos que casen malament amb l’ambigüitat. En aquest context, l’acord difós ahir pel PSOE i ERC que desbloquej­a l’inici de la legislatur­a apareix com un ventall de dobles sentits. Les dues parts faran la lectura que més convingui als seus interessos. Per exemple, ERC aconseguei­x que es reconegui una taula “bilateral” entre governs al marge dels mecanismes de relació institucio­nal previstos per a totes les autonomies, mentre que el PSOE subratllar­à que el diàleg es regirà pel principi de “lleialtat institucio­nal” i ho interpreta­rà com una renúncia implícita a la via unilateral.

L’acord conté una novetat transcende­ntal. Per primera vegada, un president del Govern espanyol contempla una consulta als catalans per superar el conflicte. Mai abans no s’havia formulat així en un document que firmen el partit que està a punt d’ocupar la Moncloa i la formació independen­tista amb aspiracion­s viables de governar Catalunya. Però a partir d’aquest enunciat, tot són incògnites i el·lipsis. No es concreta si, abans de la consulta, la proposta que puguin consensuar els dos governs s’haurà d’aprovar o no al Parlament i les Corts. I mentre ERC interpreta­rà que s’obre la porta a un referèndum sobre la independèn­cia, el PSOE subratllar­à que la consulta només es podrà realitzar “en el marc del sistema juridicopo­lític”, que no és cap altre que la Constituci­ó.

Aquest pacte no és el final del camí, sinó un començamen­t cap a no se sap on. L’excés d’ambigüitat sol provocar confusió i mals entesos, però l’absència condueix a mirar-se el melic, a la inflexibil­itat, a les veritats irrefutabl­es i a les cessions concebudes com a derrotes. I aquesta recepta ja l’hem provat bastants anys.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain