La Vanguardia (Català)

Octavi Serret

Llibreter i activista cultural

- MARIO SASOT

El mític llibreter del Matarranya Octavi Serret tanca la botiga per problemes econòmics, però no se’n va: vol transforma­r-la en seu de l’Associació Ilercavòni­a Terra Nostra i impulsar la seva nova marca Camins Serret com a gestor cultural.

El mític llibreter del Matarranya Octavi Serret, activista, promotor d’esdevenime­nts culturals i defensor de la cultura en català de les terres ilercavone­s fronterere­s entre Aragó, Catalunya i el nord del País Valencià, tancava les seves portes el 31 de desembre en un tancament d’exercici agredolç.

Des de fa uns dies, a l’espai d’aquest petit local situat en una autèntica cruïlla de camins que van del Baix Aragó de Terol a la Terra Alta, a les serres de Morella i al mar Mediterran­i, s’hi respira un aire trist de comiat. Ho van poder comprovar els escriptors saragossan­s Paco Úriz, Fernando Morlanes i Eugenio Mateo, de l’editorial Erial, que el 28 de desembre van protagonit­zar l’última presentaci­ó de llibres d’aquesta etapa. Allà hi havia, amb aire contristat, amics de l’Octavi de la petita colònia estrangera del Matarranya, com ara el fotògraf Norbert Erns, l’alemanya Iris, la israeliana Irit i el vall-de-rourà Miguel Ángel, més conegut com a “la guineu”, un voraç comprador i lector dels llibres que li recomana el seu paisà Serret.

El pare de l’Octavi, Rafael Serret Riba, 83 anys viscuts i ben portats, semblava convidar-nos amb la seva mirada que féssim desistir dels seus plans el seu fill. Després de gairebé quaranta anys d’activitat (el primer local el va obrir el 1981) i a causa de la llarga crisi de vendes que pateix el món del llibre, aquest llibreter guardonat amb nombrosos premis a Catalunya i Aragó per la seva tasca cultural, com la Creu de Sant Jordi, el Nacional de Cultura i les Arts, el Llibreter 2016 i el Franja Cultura i Territori 2009, vol donar un nou rumb a la seva vida profession­al.

“Em va sortir una bona oferta de treball de dilluns a divendres per part d’una entitat privada i l’he agafada, veient l’evolució econòmica negativa de la llibreria. Però que quedi clar que tanco però no me’n vaig”. Serret aposta per convertir el local en la seu de l’Associació Cultural Ilercavòni­a Terra Nostra, una entitat que va néixer a Tortosa el 2015 i que té com a objectiu impulsar activitats culturals en tot el territori de les antigues tribus ibèriques ilercavone­s, coincident amb el de l’antiga diòcesi de Tortosa. “Es tracta de tornar als nostres orígens, a la nostra història, establir un punt de trobada, de cruïlla d’unes comarques i unes poblacions dividides de manera molt artificial per tres administra­cions: Aragó, Catalunya i el País Valencià, però que tenim molt en comú per compartir. Des d’aquesta entitat, oberta a tothom, volem col·laborar amb altres associacio­ns i col·lectius de la zona per a la programaci­ó i realitzaci­ó d’activitats culturals molt diverses”.

L’Octavi vol posar en marxa la seva nova marca, Camins Serret, amb què s’ofereix com a gestor cultural i literari i representa­nt d’autors. Un tema que coneix de primera mà després de quatre dècades durant les quals han passat pel seu local autors d’àmbit nacional com Ana María Matute, Fernando Sánchez Dragó, Rosa Regás, Fernando Marías, Alicia Giménez Barlet, Lorenzo Silva, Javier Cercas o Iam Gibson, i aragonesos com Juan Bolea, José Luis Corral i Javier Sierra.

Des d’Ilercavòni­a Terra Nostra Serret podrà continuar la seva ja iniciada trajectòri­a com a coeditor de llibres vinculats a aquestes terres, amb títols com L’arbreda ebrenca (2010), El riu que parla (2008), La Dama del Matarraña (2009), Follets del Matarranya (2009), Poesia de frontera (2011), Lletres de casa (2009), Galeria ebrenca (2010), Matarraña secreta (2019), Els Ports de Beseit (2007), El tren de Val de Zafán (2011), Il·lusions i incerteses (2010),

“Que quedi clar que tanco però no me’n vaig”, diu Octavi Serret, que vol llançar la seva marca Camins Serret

la reedició d’una obra narrativa del poeta Desideri Lombarte, etcètera.

També continuarà la seva tasca de presentado­r de llibres, “però ja no serà una prioritat; només en farem alguna de tant en tant”.

Sense temps per a lamentacio­ns ni per a un respir, el 15 de gener posarà en marxa una nova edició del festival literari Aragó Negre, un conjunt d’activitats entorn de la novel·la negra que portarà el segell de Camins Serret i que se celebrarà en diferents punts de la Comunitat aragonesa.

 ??  ??
 ?? .NORBERT ERNS ?? La llibreria que Serret vol convertir en seu d’Ilercavòni­a Terra Nostra
.NORBERT ERNS La llibreria que Serret vol convertir en seu d’Ilercavòni­a Terra Nostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain